Mainos latautuu…

Auringonpimennyksen kolme lajia

Aurinkokalenteri
Auringosta näkyy täydellisessä auringonpimennyksessä vain korona eli kaasukehän ulompi osa.
Auringosta näkyy täydellisessä auringonpimennyksessä vain korona eli kaasukehän ulompi osa. Kuva: NASA/Aubrey Gemignani

Auringonpimennys on yksi näyttävimpiä luonnonilmiöitä. Se tapahtuu, kun aurinko, kuu ja maa ovat samalla linjalla ja kuu peittää auringon maasta katsottua. Osa maapallosta jää siis kuun varjoon. Auringonpimennyksen aikaan kuu on aina uudenkuun vaiheessa.

Kuun kiertorata on kallellaan maapallon suhteen, joten joka kierroksella maan ympäri aurinko ja kuu eivät ole pimennyksille sopivassa paikassa. Auringon- ja kuunpimennyksiä tapahtuu kuitenkin joka vuosi jossakin päin maapalloa.

Auringonsäteilyn merkitys säähän on suuri, joten kun osa maapallosta jää hetkeksi kuun varjoon, myös sää muuttuu. Lämpötila voi laskea varjoisalla alueella useita asteita ja tuulen suunta sekä nopeus muuttua. Yleensä tuuli hieman heikkenee.

Osittaisessa auringonpimennyksessä kuu ei kulje suoraan auringon yli vaan hieman sivusta. Tällöin vain osa auringosta peittyy ja riippuen siitä, kuinka suuri osa, aurinko voi näyttää joko lähes kokonaiselta tai vain kapealta sirpiltä. Aurinko on niin kirkas, ettei sen tarkkaa muotoa erota ilman apuvälineitä. Auringonsäteily kuitenkin vähenee ja säässä voi tapahtua muutoksia varsinkin suuren osan peittyessä. Päivä ei pimene mutta voi hieman hämärtyä. Auringonpimennys näkyy osittaisena myös täydellisen pimennyksen reunoilla.

Rengasmainen auringonpimennys on osittaisen auringonpimennyksen erikoistapaus. Kuu ei kierrä koko aikaa maapalloa samalla etäisyydellä, ja kun se on keskimääräistä kauempana maasta, sen näennäinen koko on hieman pienempi. Kuu siis kulkee suoraan auringon yli mutta ei pysty peittämään aurinkoa kokonaan. Aurinko näyttää rengasmaisessa pimennyksessä kapealta valorenkaalta kuun ympärillä.

Täydellisessä auringonpimennyksessä kuu on hieman lähempänä maata kuin rengasmaisen pimennyksen aikaan ja peittää ylikulun aikana auringon kokonaan. Päivä pimenee ja ilma viilenee, ja myös tuuli muuttuu. Pimennys näkyy vain melko pienellä alueella täydellisenä ja sen syvin vaihe ei kestä montakaan minuuttia.

Osittaisen auringonpimennyksen aikana näkynyt sirppi varjojen väleissä neulanreikäkameran periaatteella.
Osittaisen auringonpimennyksen aikana näkynyt auringonsirppi. Valo kulkee kuvassa kasvin lehtien välisistä pienistä raoista ja varjojen sekaan muodostuu auringon käänteisiä kuvia neulanreikäkameran periaatteella. Kuva: Foreca, 4.1.2011

Auringonsäteily voi vahingoittaa silmiä, vaikka auringosta olisi näkyvissä vain pieni osa. Auringonpimennystä ei saa koskaan katsoa paljain silmin eikä edes aurinkolaseilla. Ainoa poikkeus tähän on pimennyksen täydellinen vaihe, jolloin auringosta näkyy vain kaasukehän ulompi osa, korona. Pimennystä voi seurata siihen tarkoitetuilla välineillä. Aina ei kuitenkaan tarvitse katsoa suoraan aurinkoa kohti, sillä auringonsirppi voi näkyä myös esimerkiksi puun lehtien varjojen välisissä valopilkuissa.

Lue seuraavaksi: Kuunpimennys: Kun kuu värjäytyy punaiseksi

Päivitetty 17.11.2020 klo 18.24

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa