Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Syksyllä alkava globaali sääilmiö voi laskea maapallon keskilämpötilaa…
Blogi |

Syksyllä alkava globaali sääilmiö voi laskea maapallon keskilämpötilaa ja laukaista voimakkaita myrskyjä: "Jännittää, mitä loppuvuosi tuo tullessaan"

Trooppinen sykloni
La Niña -ilmiön aikana Tyynen valtameren itäosassa meriveden lämpötila laskee ja itätuulet yltyvät. Voimistuneet itävirtaukset kuljettavat lämmintä pintavettä kohti valtameren läntisiä osia. La Niña vaikuttaa sääilmiöihin ympäri maapalloa ja lisää trooppisten myrskyjen todennäköisyyttä esimerkiksi Atlantilla ja Australian pohjoispuolella. Kuva: Pixabay

Kulunut kesä teki pohjoisella pallonpuoliskolla historiaa lukuisten lämpöennätysten vuoksi. Tulevana syksynä ja talvena hurjat sääilmiöt voivat saada jatkoa, sillä Tyynen valtameren syvyyksistä on kumpuamassa La Niñaksi ristitty ilmiö, joka tyypillisesti laskee maapallon keskilämpötilaa. Ilmiö vaikuttaa maapallon säähän monilla eri mantereilla.

Tämä vuosi on ollut täynnä toinen toistaan erikoisempia sääilmiöitä. Maailmalta on kantautunut huolestuttavia sääuutisia harva se päivä, ja nyt meteorologia jännittääkin, mitä loppuvuosi vielä tuo tullessaan.

Maapallolla esiintyy tietyin väliajoin kaksi laaja-alaista sääilmiötä, joiden aikana sään ääri-ilmiöt yleistyvät eri mantereilla. Kyseessä ovat eteläisen Tyynen valtameren merivirtojen ja tuuliolojen värähtelyyn liittyvät El Niño ja La Niña -ilmiöt.

Tutustu myös näihin:

Kuluneena kesänä olemme eläneet Tyynen valtameren värähtelyn suvantovaihetta, eli voisi ajatella, että maapallolla koetut hurjat sääilmiöt eivät nyt selity kummallakaan näistä suursääilmiöistä. La Niña -ilmiö ehti vaikuttaa maapallomme säähän jo vuoden 2020 loppupuolella ja kuluneen vuoden ensimmäisinä kuukausina, mutta sittemmin meriveden lämpötilaerot tasoittuivat Tyynellä valtamerellä ja ilmiö kuihtui pois. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation NOAA:n mukaan olemme kuitenkin tulevan syksyn ja talven aikana astumassa todennäköisesti uuteen La Niña -vaiheeseen, mikä tulee vääjäämättä sekoittamaan säätä monilla mantereilla.

Suihkuvirtauksia esiintyy keskileveysasteilla kuta kuinkin 10 kilometrin korkeudella eli siellä, missä lentokoneet kulkevat. Ne ovat putkimaisia ja kapeita voimakkaan tuulen alueita, jotka jakavat erilaisia ilmamassoja toisistaan.
La Niña- ja El Niño -ilmiöt vaikuttavat yläilmakehän suihkuvirtauksiin. Suihkuvirtauksia esiintyy keskileveysasteilla kuta kuinkin 10 kilometrin korkeudella eli siellä, missä matkustajalennot kulkevat. Ne ovat putkimaisia ja kapeita voimakkaan tuulen alueita, jotka jakavat erilaisia ilmamassoja toisistaan. Kuva: Pixabay

Maapallon keskilämpötila laskee La Niñan aikana

El Niño ja La Niña ovat toistensa sisarilmiöitä, joiden syntymiseen vaikuttavat Tyynellä valtamerellä tropiikin läheisyydessä tapahtuvat muutokset itätuulen voimakkuudessa sekä meriveden lämpötilassa. El Niñon aikana maapallon keskilämpötilan on havaittu nousevan, kun taas La Niñan vaikutus on päinvastainen: se jäähdyttää maapalloa.

La Niña -ilmiö laskee itäisen Tyynen valtameren pintalämpötilaa jopa 3–5 asteella Perun edustalla ja sen länsipuolella. La Niñan aikana koko maapallon keskilämpötila tyypillisesti laskee.

Poikkeuksena oli kuitenkin vuosi 2020, joka oli La Niña -ilmiöstä huolimatta mittaushistoriamme kuumin. Tämä saakin pohtimaan, onko planeetallamme tapahtuva ilmastonmuutos kumoamassa yhä useammin La Niñan aiheuttaman luontaisen ja syklisen viilenemisen?

On pysäyttävää pohtia, mitä seurauksia seuraavilla voimakkailla El Niño -ilmiöillä on maapallomme säähän ja minkälaisia äärisääilmiöitä tulemme kohtaamaan.

"On pysäyttävää pohtia, mitä seurauksia seuraavilla voimakkailla El Niño -ilmiöillä on maapallomme säähän ja minkälaisia äärisääilmiöitä tulemme kohtaamaan."

Ilmastonmuutoksen ja El Niñon yhteisvaikutus voivat tuoda ennen näkemättömiä kuumuus- ja kuivuusaaltoja ja toisaalta myös tuhoisia trooppisia hirmumyrskyjä, kun meriveden lämpötila kohoaa uusiin ennätyslukemiin. El Niñon myötä maapallon uudet keskilämpötilaennätykset näyttävät myös todennäköisimmiltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Valtameren aallot
La Niña -ilmiön aikana meriveden lämpötila laskee Tyynen valtameren itäosassa ja sateet vähenevät siellä. Tyynen valtameren länsiosassa puolestaan sademäärä kasvaa ja trooppiset hirmumyrskyt yleistyvät. Kuva: Pixabay

Kylmää talvisäätä Yhdysvaltoihin ja Kanadaan

Tyynen valtameren värähtelyillä on vaikutusta myös yläilmakehän suihkuvirtauksiin, jotka jakavat eri leveysasteiden ilmamassoja toisistaan.

La Niña -ilmiön aikana Yhdysvaltojen ja Kanadan yli kulkeva keskileveysasteiden suihkuvirtaus siirtyy tyypillisesti hieman eteläisemmälle reitille, mikä mahdollistaa arktisen ilman romahdukset Kanadasta hyvin eteläisille leveysasteille.

Viime talvena pakkasta ja lunta nähtiin Teksasissa ja Meksikossa saakka – ja tulevana talvena tämä voi toistua, mikäli La Niña pääsee vakiintumaan useammaksi kuukaudeksi.

On average, it snows on 12 days per year in New York.
Talviset olosuhteet voivat yllättää Yhdysvaltojen eteläisillä leveysasteilla tulevanakin talvena. Kuva: Pixabay

Vilkas hurrikaanikausi

La Niña -ilmiö vaikuttaa yllättävän moneen asiaan: sillä on osaa ja arpaa Atlantin hurrikaanikauden intensiteettiin ja kestoon.

Jos La Niña starttaa ennustetusti syyskuukausien aikana, voi hurrikaanikausi Atlantilla pitkittyä ja hurrikaanit voivat olla voimakkaampia. La Niña provosoi hurrikaanikehitystä, sillä sen aikana Atlantilla tuuliväänne heikkenee ja trooppisten myrskyjen synty helpottuu. Tuuliväänteellä tarkoitetaan tuulen suunnan ja voimakkuuden vaihteluita eri ilmakerroksissa.

Vastaavasti myös Australian pohjoisrannikolla trooppisten sykloneiden todennäköisyys kasvaa ensi talven ja kevään aikana, mikäli La Niña -ilmiö kestää vuodenvaihteen yli.

Kuva: Pixabay
La Niñan aikana Atlantilla voi esiintyä enemmän hurrikaaneja. Toisaalta myös Tyynen valtameren länsiosassa myrskykaudesta voi tulla vilkas. Kuva: Pixabay

Tulvia Kaakkois-Aasiaan

Koronaepidemian ja hitaasti etenevien rokotusten lisäksi Kaakkois-Aasialla ja Indonesialla on edessään toinenkin murheenkryyni loppuvuodesta: monsuunikausi voi pitkittyä ja tulvariski moninkertaistuu La Niñan myötä.

La Niñan aikana Tyynen valtameren länsiosaan ohjautuu lämpimämpää merivettä ja tämä näyttäytyy runsaina monsuunisateina ja pitkäkestoisina matalapaineina. On mahdollista, että esimerkiksi Thaimaan, Indonesian ja Filippiinien suunnalla monsuunikaudesta tulee tänä vuonna pitkä, eikä tulvauutisilta vältytä.

Lue seuraavaksi: Näin ilmastonmuutos muokkaa lämpötiloja maapallolla

Monsuunikausi pitenee ja tulvien todennäköisyys kasvaa osassa Aasiaa La Niña -ilmiön myötä.
Monsuunikausi pitenee ja tulvien todennäköisyys kasvaa osassa Aasiaa La Niña -ilmiön myötä. Kuva: Pixabay

Markus Mäntykannas

Päivitetty 27.8.2021 klo 12.04

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat