Tammikuun kuukausiennuste: Kylmä talvisää jatkuu Pohjois-Euroopassa
Vuosi 2024 alkoi monin paikoin kireässä pakkasessa. Suomessa ja laajemminkin Pohjois-Euroopassa sää jatkuu keskimäärin kylmänä tammikuun ensimmäisten viikkojen ajan.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n julkaiseman kuukausiennusteen mukaan tavallista kylmempi sää jatkuu Suomessa tammikuun puolivälin yli. Tammikuun toisella viikolla kylmenee myös Välimeren rannikolla asti.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
1.–7.1. (Viikko 1) | Viikko on lähes koko maassa yli 10 astetta ajankohdan keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on tavanomaista pienempi. | Hyvä |
8.–14.1. (Viikko 2) | Viikon keskilämpötila on tavallista kylmempi ja sademäärä jää melko pieneksi. Pohjois-Lapissa on paikoin hieman sateisempaa ja lämpötila ajankohtaan nähden tavanomainen. | Kohtalainen |
15.–21.1. (Viikko 3) | Sää on tavallista kylmempi. Sademäärä on lähellä tavanomaista. | Heikko |
22.–28.1. (Viikko 4) | Lämpötilassa tai sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa suuntaan tai toiseen. | Heikko |
1. tammikuuta alkava viikko: Kireää pakkasta ja hyytävää viimaa
Suomessa vallitsee korkeapaine ja idästä leviää kylmää, osaan maata jopa arktista ilmamassaa. Viikon aikana sateet jäävät vähiin ja sää on ajankohtaan nähden tavallista selkeämpi.
Suuressa osassa maata viikko on yli 10 astetta keskimääräistä kylmempi, ja paikoin ero on jopa noin 15 astetta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Tammikuun alun tyypillinen päivän ylin lämpötila on tilastoissa maan etelä- ja länsiosassa monin paikoin −2 ja +2 asteen välillä, idässä 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa 0–8 pakkasastetta. Vuorokauden alin lämpötila on vastaavasti maan etelä- ja keskiosassa 2–10 ja pohjoisosassa 6–18 pakkasastetta.
Tänä vuonna pakkasta on tammikuun ensimmäisen viikon puolivälissä maan lounaisosassa ja etelärannikolla 10–20 astetta ja maan keski- sekä pohjoisosassa 20–35 astetta. Pakkanen voi kiristyä varsinkin Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa paikallisesti jopa 35 ja 40 asteen välille.
Kovat pakkaset saattavat hellittää jo loppiaisviikonlopun aikana, mutta edelleen lämpötila pysyy nollan alapuolella.
Katso videolta lämpötilan kuukausiennuste!
Matalapaineiden reitti kulkee itään Keski-Euroopan kautta, ja siellä sekä paikoin myös Välimeren ympäristössä sataa tavanomaista enemmän. Sää on alueella ajankohtaan nähden melko lämmin: kaakossa viikon keskilämpötila on jopa 4–7 astetta tavallista korkeampi.
8. tammikuuta alkava viikko: Kylmyys leviää Välimerelle
Tammikuun toinen viikko on tämän kuukausiennusteen mukaan Suomessa enimmäkseen 0–3 astetta tavallista kylmempi. Sademäärä on Suomessa vähän tavallista pienempi lähes koko maassa, mutta Pohjois-Lappiin voi levitä vuoriston yli enemmän lumisadetta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Suomessa edessä on siis pakkasta ja lumisateitakin, mutta lyhyitä lauhoja hetkiä ei ennuste sulje pois. Sen sijaan Pohjois-Atlantille vahvistuvan korkeapaineen itäpuolella virtaa kylmää ilmaa yhä etelämmäksi Eurooppaan.
Lämpötila laskee, ja viikko on lopulta Keski- ja Etelä-Euroopassa tavallista kylmempi. Paikoitellen päiväkohtainen lämpötila voi laskea yli kymmenen astetta verrattuna vuoden ensimmäisiin päiviin.
Keski-Euroopassa sateet jäävät vähiin, mutta tavanomaista sateisemman sään kaistale kulkee etelässä Espanjasta Mustallemerelle ja edelleen Venäjälle.
15. ja 22. tammikuuta alkavat viikot: Kylmä sää voi jatkua
Talvi etenee Suomessa tavallista kylmemmässä säässä, mutta valon määrä lisääntyy päivä päivältä. Kaamos päättyy tammikuun kolmannella viikolla Nuorgamissakin.
Matalapainesää painottuu tämän kuukausiennusteen mukaan 15. tammikuuta alkavalla viikolla Euroopan keski- ja eteläosaan, jossa on myös monin paikoin tavallista sateisempaa.
Kuukauden lopulla säätilanteen ennustettavuus heikkenee entisestään, eikä Suomen osalta lämpötilassa tai sademäärässä ole enää merkittäviä poikkeamia keskimääräisestä.
Katso videolta kuukausiennuste sateesta!
Tammi–helmikuun vaihteessa Suomessa vuoden tilastollisesti kylmimmät ajat ovat jo käsillä. Vuosien välillä on kuitenkin paljon vaihtelua, ja vuonna 2023 talven kylmin lämpötila mitattiin vasta maaliskuun puolella.
Lue myös: Suomen sää tammikuussa tilastojen mukaan
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisistä päivistä. Keskimääräisetkin lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lue seuraavaksi: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Päivitetty 1.1.2024 klo 18.19