Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kylmä kuukausiennuste: ”Talvi ei hellitä vielä otettaan” – katso…
Kuukausiennuste |

Kylmä kuukausiennuste: ”Talvi ei hellitä vielä otettaan” – katso talvilomille ulottuva ennuste

Laskettelijoita Ylläksellä pakkassäässä.
Pakkanen paukkuu lähiaikoina kireissä lukemissa. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka, Ylläs

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa selvästi ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempänä 12. helmikuuta alkavalla viikolla. Myös koululaisten talvilomaviikoiksi on näkyvissä monin paikoin merkkejä keskimääräistä kylmemmästä säästä, mutta osassa maata viikkojen keskilämpötilat voivat olla ajoittain ajankohdalle tavanomaisia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 7. helmikuuta.

– Helmikuun loppu ja maaliskuun alku ovat kuukausiennusteen perusteella Suomessa melko kylmiä, eikä varhain alkanut talvi hellitä vielä otettaan. Nyt viikonvaihteessa ja ensi viikon alussa kipakkaa pakkasta on käytännössä koko maassa. Kuukausiennusteen neljän viikon aikana lyhyet lauhat jaksot ovat mahdollisia ja jopa todennäköisiä, mutta niiden merkitys jäänee pieneksi, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Meteorologin mukaan suurin osa sateesta tulee näillä näkymin lumena Suomessa lähiviikkojen aikana.

– Hanget siis vain kasvavat. Tällä hetkellä yli 90 senttimetriä lunta on paikoin Kainuussa sekä Kilpisjärvellä ja Kittilän Kenttärovalla. Hiihtäjillä ja muilla talviurheilijoilla tuskin on lumesta puutetta koululaisten talvilomien aikaan tai heti sen jälkeenkään.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 7.2.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

12.–18.2.

(Viikko 7)

Viikko on keskimääräistä kylmempi ja vähäsateisempi.Hyvä

19.–25.2.

(Viikko 8)

Viikon keskilämpötilat ovat tavanomaista kylmempiä tai lähellä tavanomaisia lukemia. Sademäärä on tavanomainen.Kohtalainen/Heikko

26.2.–3.3.

(Viikko 9)

Keskimääräistä kylmempi sää jatkuu laajalti. Sademäärät ovat enimmäkseen ajankohdalle tavanomaisia.Heikko

4.–10.3.

(Viikko 10)

Kylmä sää jatkuu mahdollisesti. Sademäärässä ei ole poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

– Jos tämä ennuste toteutuu, ei näkyvissä ole aikaista kevättä Suomeen. Helmikuun loppupuolella polaaripyörre heikkenee selvästi, kuten kävi viimekin vuonna. Samalla kylmän maaliskuun todennäköisyys kasvaa, Anna Latvala sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pohjoista napa-aluetta kiertävä polaaripyörre pitää vahvana ollessaan kylmän ilman sisällään lähellä napa-aluetta. Kun polaaripyörre heikkenee, kylmää ilmaa pääsee valahtamaan myös etelämmäs.

Helmikuun 12. päivä alkava viikko: Jopa 4–8 astetta keskimääräistä kylmempää

Helmikuun 12. päivä alkavalla viikolla Pohjois-Eurooppaan vahvistuu korkeapaine. Matalapaineet sateineen kiertävät sekä Jäämeren että Etelä-Euroopan kautta itään.

Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa enimmäkseen 4–8 astetta keskimääräistä kylmempiä. Sateita tulee ennusteen perusteella tavanomaista vähemmän.

– Alkuviikko on meillä erittäin kylmä. Pakkasta voi varsinkin maan itä- ja pohjoisosassa olla taas jopa yli 30 astetta. Aurinkoa nähdään monin paikoin. Pieni viima purevoittaa pakkasta entisestään, vaikka päivisin lämpötila kohoaakin jo selvästi. Loppuviikolla voi olla pari lauhaa päivää, mutta niiden suhteen sääennusteessa on vielä epävarmuutta, Anna Latvala sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat helmikuun puolivälissä lounaisimmassa Suomessa 0–2 plusastetta, muualla maan eteläosassa 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa 2–8 pakkasastetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen mukaan Etelä- ja Keski-Euroopassa on 12. helmikuuta alkavalla viikolla laajalti 1–5 astetta lämpimämpää kuin keskimäärin tähän aikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Varsinkin Espanjassa ja Portugalissa on paikoin 20–25 astetta lämmintä. Tavanomaista sateisempaa säätä on etenkin Itä- ja Kaakkois-Euroopassa.

Helmikuun 19. päivä alkava viikko: Miltä näyttää koululaisten talvilomakauden alku?

Koululaisten talvilomia vietetään porrastetusti kolmen viikon aikana 19. helmikuuta alkavasta viikosta lähtien.

Korkeapainesää mahdollisesti jatkuu Pohjois-Euroopassa 19. helmikuuta alkavalla viikolla. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat meillä vähän tavanomaista kylmempiä tai tavanomaisia. Viikon sademäärät ovat lähellä ajankohdan tyypillisiä sademääriä.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Espanjan ja Portugalin suunnalla viikko näyttää tavanomaista lämpimämmältä, mutta myös keskimääräistä sateisemmalta.

– Tavanomaista kylmempää on tämän ennusteen mukaan Itämeren ympäristössä ja Venäjällä, mutta Fennoskandian pohjoisosassa lämpötilassa ei ole suurempia poikkeamia. Pyreneiden niemimaalla ja Mustanmeren ympäristössä on sateista, Anna Latvala kertoo.

Helmikuun 26. päivä alkava viikko: Hellittääkö korkeapaine?

Kuukausiennusteen mukaan korkeapaine alkaa antaa periksi 26. helmikuuta alkavalla viikolla. Viikko näyttää Suomessa laajalti tavanomaista helmikuun loppua ja maaliskuun alkua kylmemmältä. Sademäärä on monin paikoin lähellä keskimääräistä.

– Etelä- ja Länsi-Euroopassa vallitsee sateinen matalapainesää. Välimeren tienoilla ja Itä-Euroopassa helmi–maaliskuun vaihde menee näillä näkymin keskimääräistä lämpimämmässä säässä, Anna Latvala sanoo.

Maaliskuun 4. päivä alkava viikko: Suomessa voi olla keskimääräistä kylmempi maaliskuun alkupuoli

Maaliskuun 4. päivä alkavalle viikolle kuukausiennusteessa on tavanomaista kylmemmän sään signaali Suomeen.

– Mitään suurta muutosta ei tämän mukaan ole edessä. Eurooppa jakautuu tavanomaista lämpimämpään etelään ja tavanomaista kylmempään pohjoiseen. Etelä- ja Keski-Euroopassa keskimääräistä sateisempi sää voi jatkua, Anna Latvala toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Kevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää maalis–toukokuun tilanne – näin meteorologi kommentoi kevään alkua

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 8.2.2024 klo 17.55

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat