Kevätaurinko paistaa jo polttavasti – auringolta suojautumisen aika on taas täällä
Auringolta suojautuminen on jälleen ajankohtaista. Maan eteläosassa auringosta peräisin olevan vaarallisen ultraviolettisätelyn voimakkuus ylittää jo suojautumisrajan sään ollessa aurinkoinen.
Yhtä varma kevään merkki kuin jo paikoin 20 asteeseen kohonnut lämpötila, on auringon ultraviolettisäteilyn voimistuminen. Maan eteläosassa UV-indeksi kohoaa aurinkoisessa säässä keskipäivällä jo arvoon 3. UV-indeksin ollessa 3 tai enemmän on suoralta auringonvalolta suojautuminen suositeltavaa.
Maan keski- ja pohjoisosassa UV-indeksi jää vielä arvon 3 alapuolelle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö iho voisi palaa myös näillä alueilla. Varsinkin jos maassa on vielä lunta, heijastaa se hyvin tehokkaasti auringonsäteilyä. Tällöin kokonaissätelymäärä kohoaa helposti riittävän suureksi, että suojaamaton iho palaa vaikkapa keväthangilla hiihdellessä tai laskettelurinteessä. Etenkin kasvot ovat vaarassa, muutoin vielä etenkin lumisilla ja viileämmillä alueilla vaatetus suojaa tehokkaasti.
Lue myös: Miksi ultraviolettisäteily on vaarallista – voiko iho palaa pilvisellä tai kylmällä säällä?
UV-säteily on voimakkaimmillaan keskikesällä
Tästä eteenpäin UV-säteilyn määrä vähitellen kohoaa samaa tahtia päivän pitenemisen kanssa. Voimakkaimmillaan ultraviolettisäteily on keskikesällä kesä-heinäkuun vaihteessa. Tällöin sopivassa säätilanteessa UV-indeksi voi Etelä-Suomessa kohota arvoon 6–7. Indeksin ylittäessä arvon 6 varoitetaan voimakkaasta ultraviolettisäteilystä.
Näin huhtikuun lopulla UV-indeksi ei vielä ole päivisin kovin pitkään arvon 3 yläpuolella. Toistaiseksi raja ylittyy muutaman tunnin ajan keskipäivän molemmin puolin. Tässä on hyvä muistaa, että aurinko on kesäaikaan korkeimmillaan kello 13.
Kesän edetessä suojautumista edellyttävän UV-indeksin päivittäinen aika pitenee. Keskikesällä indeksin arvo 3 ylittyy aurinkoisessa säässä jo aamupäivällä kello 10 aikoihin ja arvon 3 alapuolelle indeksi laskee iltapäivällä n. kello 17.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Keskikesän jälkeen ultraviolettisäteilyn määrä jälleen vähenee päivän alkaessa lyhentyä. Viimeiset UV-indeksin arvon 3 ylittävät päivät osuvat tyypillisesti syyskuun alkupuolelle.
Helpoin suojautumiskeino on hakeutua varjoon
UV-indeksin ylittäessä arvon 3 on siis syytä suojata iho etenkin suoralta auringonsäteilyltä. Helpoin tapa on välttää auringossa oleskelua keskipäivän tunteina. Mikäli ulkona on kuitenkin oleskeltava, on iho hyvä suojata vaatetuksella sekä tarvittaessa korkean suojakertoimen aurinkovoiteella. Varjostava päähine ja aurinkolasit ovat muodin lisäksi myös suojavarusteita ultraviolettisäteilyä vastaan.
Pilvistä on apua UV-säteilyä vastaan vain, jos ne ovat paksuja ja varsin matalalla. Ylä- ja keskipilvistä säteily pääsee jopa näkyvää valoa helpommin läpi ja hajasäteilyn määrän lisääntyessä ne jopa voimistavat maan pinnalle saapuvaa säteilyn määrää.
Oman paikkakuntasi UV-indeksin voit tarkistaa Forecan verkkosivuilta: UV-indeksi - Foreca.fi
Uv-säteily vahingoittaa ihoa ja lisää melanooman riskiä
Ultraviolettisäteilyn vaarallisuus johtuu sen kyvystä tunkeutua ihokudokseen. UVA- ja UVB-säteily aiheuttaa ihosoluissa muutoksia, jotka voivat altistaa myös pahanlaatuisille muutoksille. Varsinkin jos iho palaa pahasti ja usein, kohoaa myös mahdollisten pahanlaatuisten solumuutosten mahdollisuus.
Auringonpaisteessa iholla tapahtuu kuitenkin myös hyviä asioita. D-vitamiinia muodostuu iholla auringonpaisteessa oleskellessa, mutta riittävään määrään ei tarvita tuntikausien oleskelua paahteessa. Muutama kerta viikossa ja 15 minuuttia kerrallaan riittää takaamaan tarpeeksi suuren D-vitamiiniannoksen aikuiselle ihmiselle.
Ja mikäli ruskettuminen kiinnostaa kovasti on hyvä tietää, että myös varjossa ruskettuu. Varjossa suoralta auringonsäteilyltä saa vielä 50 % altistuksen ultraviolettisäteilyä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lue seuraavaksi: Kevään kuukausiennuste: Suomen säässä toinen merkittävä käänne ennen vappua – Espanjaan jopa lähes 40 asteen paahdetta Afrikasta
Joonas Koskela
meteorologi
Päivitetty 27.4.2023 klo 10.48