Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Huhtikuun sää vaihteli keväisestä lämmöstä koleaan pohjoisviimaan:…
Kuukausikooste |

Huhtikuun sää vaihteli keväisestä lämmöstä koleaan pohjoisviimaan: Lumisadetta ja kevättulvia

Lämpimän kevätpäivän iloa.
Lämpimän kevätpäivän iloa. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 16.4.2021

Huhtikuussa kevät harppasi eteenpäin, lumiraja siirtyi pohjoiseen ja hetkeksi lämpötila kohosi 18 asteeseen. Kuun lopussa vallitsi kuitenkin jälleen kylmä pohjoistuuli ja lunta satoi etelässä asti.

Huhtikuussa erot päivien tai Suomen eri osien välillä voivat olla suuria, kuten tänäkin vuonna. Kuukausi alkoi lauhassa ja sateisessa matalapainesäässä, mutta kuun puolivaiheilla Pohjois-Eurooppaan vahvistui korkeapaine. Sää muuttui Suomessa aurinkoiseksi ja enimmäkseen poutaiseksi, ja lämpötila nousi ajankohtaan nähden korkeaksi. Ylin lämpötila, 18,0 astetta, mitattiin kolmena päivänä: 17.4. Kaarinan Yltöisillä, 18.4. Rauman Pyynpäässä sekä Porissa rautatieasemalla ja lentokentällä, 19.4. Seinäjoen Pelmaassa. Nämä eivät kuitenkaan vielä edes kolkutelleet Suomen huhtikuun lämpöennätystä, sata vuotta sitten Jyväskylässä mitattua 25,5 astetta.

Lue myös: Suomen vanhin lämpöennätys viettää 100-vuotispäiväänsä: "Tiettävästi huhtikuun ainoa hellepäivä"

Kylmin lämpötila mitattiin huhtikuun alkupuolella, kun Enontekiön Kilpisjärvellä lämpötila laski 9. päivä -25,9 asteeseen. 

Huhtikuun loppupuolella korkeapainesää vaihtui koleaan pohjoistuuleen lumisateineen ja lämpötila painui vuodenaikaan nähden kylmän puolelle. Pakkanen oli öisin yleistä etelää myöten. 

Huhtikuun ääriarvot 2021

Vähän tavallista lämpimämpi ja sateisempi huhtikuu

Kylmä loppukuu tasoitti lämpötilan kuukausikeskiarvoa, mutta siitä huolimatta huhtikuu oli kokonaisuudessaan maan etelä- ja keskiosassa 0–1 astetta ja pohjoisosassa 0–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Lähimmäksi keskiarvoa jäätiin lännessä.

Ilmatieteen laitoksen ylläpitämien tilastojen mukaan huhtikuun keskilämpötila oli vertailukaudella 1981–2010 maan etelä- ja keskiosassa 1–4 ja Oulun korkeudella 0–2 plusastetta, suuressa osassa Lappia puolestaan 0–5 pakkasastetta.

Sademäärä oli suuressa osassa maata tavanomaista suurempi. Eniten satoi Puolangan Paljakassa, 64,7 millimetriä.

Huhtikuu on Suomessa keskimäärin vuoden kuivin kuukausi: koko maan keskiarvo oli vertailukaudella 1981–2010 vain noin 30 millimetriä. Keskiarvoon verrattuna sateisinta oli tämän vuoden huhtikuussa Pohjois-Pohjanmaalla ja eteläisessä Lapissa, jossa satoi monin paikoin 1,5–2 kertaa keskimääräistä enemmän. Vain lounaissaaristossa sekä paikoin maan itäosassa ja pohjoisimmassa Lapissa jäätiin keskiarvon alapuolelle.

Lue myös: Suomen sää huhtikuussa tilastojen mukaan

Lunta satoi huhtikuun loppupuolella Etelä-Pohjanmaalla.
Lunta satoi huhtikuun loppupuolella Etelä-Pohjanmaalla. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 23.4.2021

Päivä piteni ja lumi hupeni

Vuorokauden aurinkoinen aika piteni huhtikuussa reippaasti, esimerkiksi Inarissa yli neljän ja puolen tunnin verran. Pohjoisimmassa Lapissa varsinaista pimeää aikaa ei ollut kuun lopussa enää keskellä yötäkään. Manner-Suomen eteläisimmässä osassa päivä piteni yli kaksi ja puoli tuntia.

Pysyvä lumipeite suli huhtikuussa lähes kaikkialta maan etelä- ja keskiosasta, mutta ajoittaisia lumisateita tuli edelleen ympäri maata. Lumiraja kulki kuun lopussa noin Oulu–Kajaani-linjalla. Suurin hetkellinen lumensyvyys, 107 senttimetriä, mitattiin 10. päivä Puolangan Paljakassa. Myös Kittilässä ja Enontekiöllä päästiin huhtikuussa paikoin yli 90 senttimetriin.

Lumen sulaminen lisäsi vesimäärää joissa ja järvissä, ja huhtikuun alussa varsinkin pohjalaismaakuntien joet tulvivat jo monin paikoin. Kuukauden edetessä kevättulva-alue siirtyi hiljalleen kohti sisämaata ja pohjoista.

Lue myös: Kevät toi tulvat – katso kuvat!

Sulavesi tulvi pellolle.
Sulamisvesi tulvi pellolle. Kuva: Sirpa Jyske, 3.4.2021, Jalasjärvi

Euroopassa kylmää

Euroopassa koitti takatalvi maaliskuisten lämpöennätysten jälkeen ja yöpakkasta oli esimerkiksi Ranskan viinialueilla. Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n alustavien tietojen mukaan huhtikuu oli läntisessä Euroopassa paikoin kolein vuosikymmeniin. 

Myös Tyynellä valtamerellä vesi on vielä ollut paikoin keskimääräistä kylmempää La Niña -ilmiön vuoksi, mutta lämpötilapoikkeama on kuitenkin pienentynyt selvästi. La Niña voi päättyä jo kevään aikana.

Lue seuraavaksi: Viikon sää: Koleaa, lumisateita jopa etelässä asti

Anna Latvala

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat