Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Katso uusi kuukausi­ennuste: Suomessa talven ja kevään välistä…
Kuukausiennuste |

Katso uusi kuukausi­ennuste: Suomessa talven ja kevään välistä vääntöä – Espanjassa paikoin yli 30 astetta

Maaliskuu voi tuoda sekä talvista että jo keväistä säätä.
Maaliskuu on tuonut sekä talvista että keväistä säätä. Sää on jatkossakin vaihtelevaa. Kuvat: Juhani Peltonen, Turku, 17.3.2024 ja Keijo Väänänen, Taivassalo, 15.3.2024

Sää jatkuu vaihtelevana pääsiäistä kohti mentäessä. Tällä viikolla on alkuun öisin paikoin jopa 10–20 pakkasastetta, mutta sää lauhtuu viikon edetessä. Poutaisemman alkuviikon jälkeen sateita tulee loppuviikolla niin lumena kuin vetenäkin. Tuore kuukausiennuste näyttää Suomeen tälle ja ensi viikolle laajalti hieman tavanomaista korkeampia viikkojen keskilämpötiloja. Muuallakin Euroopassa on tällä viikolla laajalti keskimääräistä lämpimämpää. Espanjassa ylletään paikoin yli 30 asteen lukemiin.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 17. maaliskuuta.

– Tälle ja ensi viikolle ennuste näyttää tavanomaista korkeampia viikkokeskilämpötiloja Suomeen. Sen jälkeen sää muuttuu huonosti ennustettavaksi. Sateita tulee ennusteen mukaan tällä viikolla ajankohdan keskiarvoja enemmän. Päivittäisennusteissa loppuviikko näyttääkin sateiselta, vaikka viikko alkaa korkeapaineen merkeissä. Ensi viikolla sademäärä on keskimääräinen, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Viime viikolla oli ajoittain jo kevään tuntua, mutta viikonloppu toi talvisen maiseman takaisin maan eteläosaan asti, kun lunta satoi paikoin reilusti. Sää myös jatkuu vaihtelevana.

– Vielä vaihdellaan talvisen ja keväisen sään välillä, mutta viikkojen edetessä vähitellen keväisen sään osuus lisääntyy ja talvisen vähenee. Muutos keväistä kohti tapahtuu aluksi etelässä ja vähitellen yhä pohjoisempana, Joanna Rinne sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 17.3.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

18.–24.3.

(Viikko 12)

Viikon keskilämpötilat ovat laajalti tavanomaista korkeampia, paikoin tavanomaisia. Viikko jakaantuu viileämpään ja poutaisempaan alkuviikkoon ja lauhempaan sekä sateiseen loppuviikkoon. Sateita tulee keskimääräistä enemmän.Hyvä

25.–31.3.

(Viikko 13)

Viikko on laajalti tavanomaista lämpimämpi, paikoin viikon keskilämpötilat ovat tavanomaisia. Sateita tulee ajankohdalle tavanomainen määrä.Heikko

1.–7.4.

(Viikko 14)

Sää on muuttunut huonosti ennustettavaksi. Etelässä on vähäisiä merkkejä tavanomaista lämpimämmästä säästä.Heikko

8.–14.4.

(Viikko 15)

Kartoilla ei ole juurikaan poikkeamia tavanomaiseen nähden.Heikko

Maaliskuun 18. päivä alkanut viikko: Alkuviikolla öisin kylmiä pakkaslukemia – loppuviikolla sää lauhtuu

Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat tällä viikolla Suomessa laajalti tavanomaista lämpimämpiä. Maan etelä- ja keskiosassa ero keskiarvoon on enimmäkseen 1–2 astetta ja pohjoisessa 2–3 astetta. Viikko on ennusteen mukaan myös keskimääräistä sateisempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikko jakaantuu viileämpään alkuviikkoon ja lauhempaan loppuviikkoon. Alkuviikolla öisin on osassa maata jopa 10–20 pakkasasteen lukemia.

– Lämpötilat lauhtuvat maan etelä- ja keskiosassa vähitellen viikon edetessä niin, että keskiviikosta alkaen maan etelä- ja keskiosan päivälämpötilat ovat enimmäkseen plussalla. Suurin lauhtuminen tapahtuu kuitenkin yölämpötiloissa. Alkuviikolla pakkasta on öisin maan etelä- ja keskiosassa jopa 10–20 astetta, mutta viikon jälkipuolella pilvisyyden lisääntyessä yölämpötilat pysyvät pikkupakkasilla, alueittain jopa plussan puolella. Pohjoisessa lämpötilat ovat suuren osan ajasta pakkasella sekä päivin että öin, mutta ajoittain ja paikoin lämpötila voi päivisin käydä pohjoisessakin selvästi plussan puolella, Joanna Rinne ennustaa.

Päivittäisennusteen mukaan viikon alkupuolella sateet jäävät Suomessa vähiin, mutta viikon jälkipuoliskolla Suomen yli liikkuu laajoja sadealueita.

– Sateet tulevat etelässä enimmäkseen vetenä, maan keskiosassa vaihtelevissa olomuodoissa ja Lapissa enimmäkseen lumena, mutta Etelä-Lapissa voi ajoittain sataa räntää tai vettäkin. Yleisesti ottaen viikon alkupuoli on aurinkoisempi, jälkipuoli pilvisempi. Maalis–huhtikuu on kuitenkin Suomessa tilastojen mukaan vuoden vähäsateisinta aikaa. Kuukausiennusteen ajankohtaan nähden runsaat sademäärät eivät vaadi suuria sadekertymiä, Joanna Rinne sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen perusteella lähes koko Euroopassa on tällä viikolla tavanomaista lämpimämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lähimmät ajankohtaan nähden viileämmän viikkokeskilämpötilan alueet löytyvät Venäjältä reilusti Suomen itäpuolelta sekä Grönlannin suunnalta. Päivittäisennusteiden mukaan läntisessä Euroopassa on tällä viikolla etenkin viikon alussa tavanomaista lämpimämpää. Eteläisessä ja kaakkoisessa Espanjassa voidaan ajoittain mitata paikoin jopa yli 30 asteen päivälämpötiloja. Ranskassakin lämpötilat nousevat paikoin yli 20 asteeseen, mahdollisesti ajoittain jopa 25 asteeseen, Joanna Rinne kertoo.

Jo maanantaina Espanjassa Murciassa mitattiin yli 31 astetta.

Sateita tulee tällä viikolla suuressa osassa Eurooppaa tavanomaista runsaammin.

– Ero keskiarvoon on suurin Alppien suunnalla. Päivittäisennusteen mukaan sateita tulee Euroopassa viikonloppuna alkuviikkoa runsaammin. Alkuviikon sateet painottuvat Etelä- ja Keski-Eurooppaan, viikon jälkipuolen sateet Keski-, Itä- ja Pohjois-Eurooppaan.

Maaliskuun 25. päivä alkava viikko: Miltä sää näyttää pääsiäistä kohti mentäessä?

Pääsiäistä vietetään tänä vuonna maalis–huhtikuun taitteessa. Kuukausiennusteen mukaan 25. maaliskuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa edelleen laajalti tavanomaista korkeampia.

Tämän hetken päivittäisennuste ennakoi kuitenkin ensi viikon alkuun vähän kylmempää säätä.

– Päivittäisennusteissa viikon alku näyttää tämän viikon alun kaltaiselta eli pakkasvoittoiselta, mutta päivittäisennuste ei vielä ulotu viikon jälkipuolelle ja pääsiäiseen asti. Mikäli ensi viikon jälkipuoli on lauhempi, ennusteet eivät välttämättä ole ristiriidassa keskenään, Joanna Rinne toteaa.

​​Sateita tulee ennusteen mukaan Suomessa ajankohtaan nähden tavanomainen määrä.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maalis–huhtikuun vaihteessa maan etelä- ja länsiosassa 2–6 astetta, idässä laajalti 2–4 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen −2 ja 4 asteen välillä.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennuste näyttää, että Euroopan itäpuoliskolla ja Pohjois-Euroopassa on 25. maaliskuuta alkavalla viikolla ajankohtaan nähden lämmintä. Läntisessä Euroopassa viikon keskilämpötilat ovat lähellä tavanomaisia ja lounaisessa Euroopassa jopa tavanomaista viileämpiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Iberian niemimaalla Espanjan ja Portugalin suunnalla on tämän ennusteen perusteella keskilämpötilaltaan osin tavanomaista viileämpi viikko. Kuukausiennustekartan mukaan sateiden reitti Atlantilta Eurooppaan näyttää kulkevan valtaosan viikkoa läntisen Euroopan yli Etelä-Eurooppaan. Tällä alueella sateita tulee ajankohdan keskiarvoja runsaammin.

Huhtikuun 1. ja 8. päivä alkavat viikot: Signaalit häviävät huhtikuun alkupuoliskolla

Uudessa kuukausiennusteessa ei näy huhtikuun alkupuoliskolle juurikaan signaaleja ajankohdan tavanomaisesta poikkeavasta säästä Suomeen.

– Sää jatkuu suuressa osassa Eurooppaa tavanomaista lämpimämpien viikkokeskilämpötilojen merkeissä, mutta Suomen kartalla ei juuri näy värejä poikkeamista. Viime aikojen kuukausiennusteissa onkin näyttänyt siltä, että pohjoisenpuoleinen suhteellisen kylmä ilmamassa ja etelänpuoleinen lämpimämpi ilma etsivät Suomen ympäristössä voittoa toisistaan. Ennusteissa vuorottelee, kumpi pääsee meillä voitolle. Ennusteisiin liittyykin siksi nyt tavanomaista enemmän epävarmuutta. Sekä ajankohtaan nähden viileät, lämpimät että tavanomaiset huhtikuun alkupuoliskon viikot ovat vielä toistaiseksi ennusteiden mukaan mahdollisia, Joanna Rinne sanoo.

Myös sade ennustuu huonosti niin meillä kuin suuressa osassa Eurooppaa näin pitkälle mentäessä.

– Sadekartan vähäiset värit viittaavat siihen, että eteläisessä Euroopassa sateita saattaisi tulla huhtikuun alussa paikoin jonkin verran enemmän kuin samaan aikaan vuodesta yleensä, Joanna Rinne toteaa.

Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Pitkän ajan tilastojen mukaan terminen kevät alkaa Suomen eteläosassa keskimäärin maaliskuun lopussa ja Pohjois-Lapissa huhtikuun lopussa. Termisen kevään katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin nollan asteen yläpuolelle.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän ennuste julki: Tältä näyttää huhti–kesäkuun tilanne!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 19.3.2024 klo 14.59

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat