Hämmentävä kuukausiennuste: "Kevät voi lipua ohi pikakelauksena"
Euroopan keskuksen (ECMWF) uudessa, pidennetyssä kuukausiennusteessa on merkkejä kevään nopeasta etenemisestä. Ennusteen mukaan kevät voi jäädä tänä vuonna lyhyeksi, sillä ennusteen loppupää näyttää selvästi tavanomaista lämpimämmältä, mahdollisesti jopa kesäiseltä.
Huhtikuu on tyypillisesti suurten muutosten aikaa luonnossa ja ilmakehässä. On aika karistella talven tomut ja herätellä henkiin niin kasvit kuin eläinlajistokin. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan valtaosa huhtikuusta on ainakin jossain päin Suomea tavanomaista lämpimämpi ja signaali korostuu entisestään, kun siirrytään toukokuun kynnykselle.
Lue myös nämä:
Huhtikuun alun sää: Matalapainetta ja sateita
Pääsiäisen jälkeisellä, 5. huhtikuuta alkavalla viikolla, Suomessa on syytä varautua epävakaiseen ja nopeasti vaihtelevaan kevätsäähän. Suomen ja koko Pohjois-Euroopan yllä näkyy signaali selvästi tavanomaista alhaisemmasta ilmanpaineesta ja keskivertoa suuremmista sademääristä.
Suomi asettuu kahden ilmamassan väliin, sillä itäpuolellamme ja osittain myös maan itä- ja pohjoisosassa lämpötilat ovat kuukausiennusteen mukaan hieman tavanomaista korkeammissa lukemissa, kun taas maan länsi- ja eteläosassa ne ovat lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja. Heti Suomen länsipuolella puolestaan on tavanomaista viileämpää. Ilmamassojen rajavyöhykkeellä liikkuu runsaitakin sateita.
Sateen olomuoto tulee vaihtelemaan pääsiäisen jälkeisellä viikolla: aika ajoin lunta ja räntää on odotettavissa myös eteläiseen Suomeen. Varsinaisesta takatalvesta en ehkä puhuisi, koska mitään kovin kylmää ilmamassaa ei ole näköpiirissä ja ajoittaiset lumisateet kuuluvat vielä huhtikuuhun. Kesärenkaisiin en kuitenkaan kiirehtisi vaihtamaan, jos on tarve olla liikenteessä yöaikana ja varhain aamusta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Huhtikuun puoliväli: Lämpimämpää, sateet vähenevät
Seuraavalla kahdella tarkasteluviikolla 12.–25. huhtikuuta Suomen itä- ja kaakkoispuolelle on kuukausiennusteen valossa muodostumassa tavanomaista korkeamman ilmanpaineen alue, mikä viittaa pääosin lounaan ja etelän puolelta saapuviin ilmavirtauksiin.
Asetelma tukee kevään ripeää etenemistä, sillä lämpötilapoikkeaman ennustetaan olevan Suomessa ennemmin tavanomaista korkeampi kuin matalampi. Suuressa osassa maata lämpötilat olisivat lähellä tavanomaisia, mutta eteläisin Suomi näyttää olevan molemmilla tarkasteluviikoilla pitkäaikaisia keskiarvoja lämpimämpi.
12. huhtikuuta alkavalla viikolla osa Suomesta näyttää vielä jonkin verran tavanomaista sateisemmalta, mutta 19. päivä alkavalla viikolla poikkeama haalistuu.
Huhti–toukokuun vaihde: Kesäinen sää voi saapua varhain
Kuukausiennusteen loppupäässä näkyy meteorologisesti mielenkiintoinen ja hämmentäväkin käänne. Länsi-Euroopassa on ennusteen mukaan hieman tavanomaista alhaisempi ilmanpaine, kun taas Venäjällä on merkkejä korkeammasta ilmanpaineesta. Tästä voisi varovaisesti päätellä, että kesäinen sää saapuu Eurooppaan tänä vuonna varhain.
Lämpötiloissa pompattaisiin huhtikuun loppupuolella ja toukokuussa pidemmäksi aikaa tavanomaista korkeampiin lukemiin valtaosassa Manner-Eurooppaa Iberian niemimaata ja Länsi-Ranskaa lukuun ottamatta.
Ilmanpaineasetelma tukee sitä ajatusta, että lämmintä ilmamassaa levittäytyisi eteläisestä Euroopasta kohti pohjoista useamman viikon ajan. Jos ennuste toteutuu, terminen kesä voi tänä vuonna rantautua Suomeen selvästi tavanomaista aiemmin.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Tyypillisesti kesä alkaa eteläisessä Suomessa toukokuun puolivälin jälkeen ja muualla maassa asteittain juhannukseen mennessä. Termisellä kesällä tarkoitetaan sitä, että vuorokauden keskilämpötila kohoaa pysyvästi 10 asteen yläpuolelle.
Jos pidennetyn kuukausiennusteen sanoma ottaa toteutuakseen, kevät voi tänä vuonna lipua ohi "pikakelauksena". Tyypillisesti kevät onkin vuodenajoista lyhyin, mutta jos kesä saapuu tänä vuonna varhain, voi kevät tuntua kuin elokuvalta, jota katsoisi pikakelauksella.
Tilastot paljastavat, että varhaisimmillaan terminen kesä on vuodesta 1961 lähtien tarkasteltuna alkanut eteläisessä Suomessa jo 19. huhtikuuta. Näin on käynyt vuosina 2000 ja 1990.
Korostan kuitenkin, että pitkiin sääennusteisiin liittyy leveysasteillamme aina epävarmuutta ja niihin onkin aina syytä suhtautua tietyllä varauksella.
Lue seuraavaksi: Miten pitkä sääennuste syntyy ja miten sitä tulee tulkita?