Kuuma kuukausiennuste: Tällaista juhannusta et ole nähnyt yli 20 vuoteen – tukala helle mahdollinen
Euroopan keskuksen (ECMWF) tuoreimman kuukausiennusteen mukaan Suomi on pääsemässä hellekuplaan. Sää näyttää tavanomaista lämpimämmältä kaikki seuraavat neljä tarkasteluviikkoa.
Päässä alkaa tahtomattakin soida Popedan ikivihreä Pitkä kuuma kesä, kun vilkaisen uutta kuukausiennustetta. Ensinnäkin, nyt alkava helleputki voi kestää juhannukseen saakka – ja toisekseen – hellepotentiaalia näyttää olevan pitkälle heinäkuulle saakka.
Hallitus on suosittanut tänä kesänä kotimaan matkailua ja nyt siihen näyttäisikin sään puolesta olevan mitä parhaimmat edellytykset.
On pitkä kuuma kesä, ja mä aion elää sen!
Juhannusviikko (15.–21.6.2020): Hellettä, viikon puolivälissä epävakaisempaa
Juhannusviikolla Pohjois-Euroopasta kohti Pohjois-Venäjää yltää tavanomaista korkeamman ilmanpaineen vyöhyke. Tämä kielii runsaasta auringonpaisteesta ja tavanomaista kuivemmasta säästä.
Lämpötilapoikkeama Suomessa on laajalti 3–6 astetta tavanomaista korkeampaan suuntaan, paikoin Länsi-Suomessa ja osassa keskistä Ruotsia jopa 6–10 astetta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Operatiivisten 10 vuorokauden päähän yltävien säämallien mukaan ensi viikon puolivälissä maan etelä- ja keskiosaan voi nousta runsaita ukkossateita Baltian puolelta. Sitä ennen lounaassa lämpötila voisi ensimmäistä kertaa tänä vuonna kohota jopa 30 asteen tuntumaan tai sen yläpuolelle. Lapissa päivälämpötila voi tilapäisesti alkuviikolla jäädä 10 asteen vaiheille, mutta sen jälkeen lämpenee ripeästi.
Juhannus näyttää tällä hetkellä yksimielisesti hyvin lämpimältä ja helteiseltä – osassa maata voi olla jopa tukalan kuumaa. Jos ennuste toteutuu, näin kuumaa juhannusta ei meillä ole ollut sitten vuoden 1999.
Tukalasta helteestä puhutaan, kun jossain päin maata päivän ylin lämpötila on vähintään 27 ja yön alin yli 14 astetta kolmen vuorokauden ajan. Helle on erittäin tukalaa, jos päivän ylin lämpötila on vähintään 30 ja yön alin 18 astetta.
Lue myös: Mitä vaaraa kuumuudesta voi olla?
Kesäkuun viimeinen viikko (22.–28.6.2020): Yhä lämmintä, vähitellen epävakaisempaa
Kuukausiennusteen mukaan korkeapaineen painopiste siirtyy kesäkuun viimeisellä viikolla Suomen eteläpuolelle ja Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta voisi vähän vilkastua. Tämän ilmanpainejakauman perusteella on odotettavissa, että sää muuttuisi ajoittain epävakaisemmaksi.
Lämpimässä ilmassa voidaan nähdä yhä enemmän keskikesälle tyypillisiä sade- ja ukkoskuuroja, sademäärässä ei ole suurempaa poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Lämpötila sen sijaan pysyy kesäkuun viimeisellä viikolla Etelä- ja Keski-Suomessa 3–6 ja pohjoisessa 1–3 tavanomaista korkeampana.
Lue myös: Missä päin Suomea on tilastollisesti eniten hellettä?
Heinäkuun alku: Ei mitään merkkejä viilenemisestä
29.6.–12.7. yltävällä tarkastelujaksolla suuri osa Pohjois- ja Itä-Euroopasta on yhä tavanomaista lämpimämpi. Ilmanpainepoikkeamat haalistuvat Pohjois-Euroopan yllä, eikä sademäärissäkään näy suurempia poikkeamia.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Tuoreen kuukausiennusteen valossa helteiden todennäköisyys on kohonnut heinäkuun alkupuoliskollakin.
Lue seuraavaksi: Nyt on tarve suojautua haitalliselta UV-säteilyltä koko maassa!
Päivitetty 13.6.2020 klo 11.05: Lisätty tukalan ja erittäin tukalan helteen määritelmä
Päivitetty 9.9.2020 klo 16.19