Kolmen kuukauden ennuste: Tältä näyttää marras-joulu-tammikuu
Uusimman kolmen kuukauden ennusteen mukaan marras-joulu-tammikuu on Suomessa vuodenaikaan nähden lämmin. Se saattaa tarkoittaa myöhään alkavaa termistä talvea.
Euroopan keskipitkien ennusteiden laitos (ECMWF) julkaisee kuukausittain kolmen kuukauden sääennusteen eli vuodenaikaisennusteen.
Uusimman ennusteen mukaan kolmen kuukauden jakso marraskuusta tammikuuhun on todennäköisemmin vuodenaikaan nähden lämmin kuin keskimääräinen tai sitä kylmempi. Myös merilämpötila on todennäköisesti vuodenaikaan nähden lämmin kyseisen jakson aikana.
Mikäli tämänkaltainen ennuste toteutuu, se ei kerro varsinaisesta päivittäissäästä; kolmen kuukauden ennuste voi toteutua monilla tavoilla.
Joulun väristä tai pysyvän lumen satamisen aikataulusta ei ennusteen perusteella vielä voi tehdä päätelmiä.
Nykyilmastossa kuitenkin marras-, joulu- ja tammikuut ovat selvästi lämmenneet aiempaan verrattuna, ja vuodenaikaisennusteen mukaan tänä syys-talvikautena sama linja jatkuu.
Edellisvuonna ennuste oli samankaltainen, terminen talvi alkoi reilusti myöhässä
Viime vuoden lokakuussa ilmestynyt vastaava kolmen kuukauden ennuste ennusti niin ikään vuodenaikaan nähden lämmintä kolmen kuukauden jaksoa. Silloin terminen talvi alkoi maan etelä- ja keskiosassa jopa kuukaudesta puoleentoista kuukauteen myöhässä tilastollisesti tavanomaisesta aikataulusta.
Myöhemmin talvella nähtiin myös kylmiä jaksoja, mutta ne ajoittuivat tammikuusta maaliskuulle.
Vuodenaikaisennusteen osumatarkkuus on heikompi Suomessa kuin tropiikissa
Sen lisäksi, että vuodenaikaisennuste ennustaa, kuinka lämmin tai kylmä kolmen kuukauden jakso tulee olemaan, se kertoo myös ennusteen toteutumisen todennäköisyydestä.
Uusimmassa ennusteessa annettujen todennäköisyyksien mukaan lämmön toteutuminen on todennäköisempää kuin keskiarvoisen tai viileän kolmen kuukauden jakson, mutta kaukana varmasta.
Vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño – La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden erittäin vaihtelevan sään ympäristössä, kuten Suomessa, ennusteen tarkkuus on selvästi tropiikkia heikompi.