Meteorologi Markus Mäntykannas kuukausiennusteesta: “Enpä ole nähnyt hetkeen tällaista asetelmaa marraskuussa”
Tuore kuukausiennuste ennakoi Suomeen laajalti keskimääräistä kylmempiä tai tavanomaisia lämpötiloja marraskuulle. Meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan tänä vuonna onkin syytä varautua marraskuisiin lumisateisiin ja ajoittaiseen kylmään säähän eteläistä Suomea myöten myös jatkossa. Sää jatkuu erittäin vaihtelevana.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n ennusteessa näkyy merkkejä ajoittain tavanomaista kylmemmästä marraskuusta Suomeen.
– Enpä ole nähnyt hetkeen tällaista asetelmaa kuukausiennusteessa marraskuussa. Tässä ei ole minkäänlaista viitettä siitä, että tulossa olisi niin sanottu perinteinen marraskuu länsi- ja lounaisvirtauksineen ja matalapaineineen. Sen sijaan tässä ennusteessa on nyt pitkästä aikaa edellytyksiä sille, että marraskuussa olisi melko kylmää. Suorastaan aikainen talvi voisi olla mahdollinen eri puolilla Eurooppaa, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.
Sää näyttää jatkuvan vaihtelevana.
– Lähiviikkojen sääasetelma on sellainen, että suuret vaihtelut todennäköisesti tulevat jatkumaan. Etelä-Suomessakin kannattaa viimeistään nyt varautua siihen, että talvirenkaat ovat alla. Tänä vuonna on edellytyksiä sille, että lumisateita tulee etelässäkin melko varhaisessa vaiheessa, lumipyryillekin on periaatteessa potentiaalia marraskuun puolella.
Jo tiistain 9. marraskuuta sateet ovat alkaneet laajalti lumena ja räntänä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
– Kylmyys saattaa siis yllättää. Kovin usein meillä ei ole ollut tällaisia marraskuita viime aikoina, että näin aikaisessa vaiheessa talvi yrittää vyöryä päälle, Markus Mäntykannas jatkaa.
Marraskuu viikko viikolta: Tällä viikolla säässä vuoristorataa
Tämän eli 8. marraskuuta alkaneen viikon aikana Britteinsaarilla on selvästi tavanomaista korkeampi ilmanpaine.
– Tämä viittaa siihen, että tämän alueen pohjoispuolitse tulee meille matalapaineita. Sää lauhtuu viikon puolivälissä, mutta viikon loppupuolella ilmavirtaus kääntyy uudelleen puhaltamaan pohjoisesta, jolloin sää kylmenee. Viikko on kaiken kaikkiaan hyvin vaihteleva. Voi sanoa, että lämpötila sahaa äärilaidasta toiseen, Markus Mäntykannas toteaa.
Viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa laajalti keskimääräistä hieman kylmempi kaakkoa ja itäistä Suomea lukuun ottamatta. Suurin poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on Lapissa, missä on 1–3 astetta keskimääräistä kylmempää.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Sademäärät näyttävät tällä viikolla Suomessa ajankohdan tavanomaisia sademääriä pienemmiltä.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Itäisessä, keskisessä ja läntisessä Euroopassa viikko on kuukausiennusteen mukaan laajalti keskimääräistä viileämpi tai lämpötilat ovat ajankohdan tavanomaisella tasolla.
Sää on Euroopassa laajalti keskimääräistä kuivempaa, mutta Välimerellä sateita tulee tavanomaista enemmän.
– Välimerellä on pitkäkestoinen matalapaine päällä. Ikävä kyllä näyttää siltä, että Italia, Etelä-Ranska, itäinen Espanja ja ehkä pohjoinen Afrikkakin saavat sen verran runsaita sateita, että sateet tulevat äitymään tulviksi asti ja aiheuttavat tuhoa, Markus Mäntykannas sanoo.
Ensi viikko: Kylmyys leviää Euroopassa
Ensi viikolla eli 15. marraskuuta alkavalla viikolla suuri osa Euroopasta on tavanomaista kylmemmän ilmamassan piirissä.
Korkeapaineen keskus näyttää vetäytyvän lännemmäs Britteinsaarilta. Skandinaviassa on tavanomaista matalampi ilmanpaine. Hieman samantyyppinen tilanne näyttää meteorologin mukaan jatkuvan 22. marraskuuta alkavalla viikolla.
– Tämä viittaa siihen, että olemme korkeapaineen itäpuolella. Suuri osa Euroopasta valahtaa suihkuvirtauksen kylmemmälle puolelle. Kävisikö jopa niin, että polaaripyörre hajoaisi Euroopan kohdalla, jolloin pohjoisesta pääsisi hyvin kylmää ilmaa ensi viikosta lähtien koko Manner-Eurooppaan, Markus Mäntykannas pohtii.
Suomen osalta näyttää, että ensi viikko on lähinnä Lapissa hieman tavanomaista kylmempi. Eteläisessä ja keskisessä Suomessa viikon keskilämpötila on lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia.
Sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan hieman keskimääräistä suurempia.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Näyttää siltä, että sateet tulisivat korkeapaineen itäpuolella kylmässä ilmamassassa. Mikäli matalapaineita pyyhkäisee kylmässä ilmamassassa Suomeen, niin tässä asetelmassa kunnon lumipyryt Etelä- ja Keski-Suomessakin ovat mahdollisia. Kannattaa siis varautua siihen, että osa ensi viikon sateista tulee suuressa osassa maata lumena tai räntänä, Markus Mäntykannas toteaa.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat marraskuun puolivälissä etelä- ja lounaisrannikolla +4…+6 astetta, muualla maan eteläosassa +2…+4 astetta ja maan keskiosassa −2…+4 astetta. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla päivän ylin lämpötila on tässä vaiheessa laajalti −2…+2 astetta, Lapissa enimmäkseen −4...0 astetta.
Suuressa osassa Eurooppaa 15. marraskuuta alkavan viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan tavanomaista matalampi, itäisessä ja kaakkoisessa Euroopassa viikko on paikoin jopa 3–6 astetta keskimääräistä kylmempi.
Välimerellä sateiden painopiste siirtyy itäiselle Välimerelle.
Marraskuun 22. päivä alkava viikko: Miltä näyttää Suomen tilanne?
Marraskuun 22. päivä alkavalla viikolla suuressa osassa Eurooppaa on kuukausiennusteen perusteella edelleen tavanomaista kylmempää. Suomessa viikon keskilämpötila on ajankohdalle tyypillinen tai osassa maata hieman keskimääräistä kylmempi.
Suomen ympäristössä on vielä hieman merkkejä tavanomaista sateisemmasta säästä.
– Mielenkiintoista on, että jos tässä kylmässä ilmamassassa liikkuu matalapaineita, niin sateet saattavat olla yllättävän lumisia mahdollisesti aina Keski-Euroopassa saakka, Markus Mäntykannas sanoo.
Marraskuun 29. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste ei enää anna juurikaan signaaleja suuntaan eikä toiseen Suomessa eikä muuallakaan Euroopassa.
Viime vuonna mitattiin marraskuun lämpöennätys 16,6 astetta
Viime vuonna marraskuu oli Suomessa laajalti harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin. Maan etelä- ja keskiosassa mitattiin paikoin asemakohtaisia kuukauden keskilämpötilaennätyksiä.
Viime vuoden marraskuun 6. päivä mitattiin Suomen marraskuun lämpöennätys, kun Jomalassa Ahvenanmaalla oli peräti 16,6 astetta.
Viime talvena 2020–2021 terminen talvi alkoi pohjoisessa Lapissa aikaisimmillaan 14. lokakuuta, eteläisessä Suomessa myöhäisimmillään 2.–3. tammikuuta.
Talvena 2019–2020 terminen talvi alkoi paikoin eteläisessä ja läntisessä Suomessa vasta 25. helmikuuta.
Talvella 2018–2019 terminen talvi käynnistyi Suomen eteläosassa laajalti 19.–21. marraskuuta, paikoin kuitenkin vasta 13. joulukuuta.
Säätilastojen mukaan terminen talvi alkaa pohjoisessa Lapissa keskimäärin lokakuun puolivälin ympäristössä. Etelässä terminen talvi alkaa keskimäärin marraskuun lopun tai joulukuun alun aikana.
Termisen talven katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle.
Lue myös: Pitkän ajan ennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Odotettu koko talven ennuste: Tältä näyttää joulu–helmikuun jakso!
Päivitetty 9.11.2021 klo 17.52