Kevään kuukausiennuste: Suomen säässä toinen merkittävä käänne ennen vappua – Espanjaan jopa lähes 40 asteen paahdetta Afrikasta
Sää on jo muuttunut Suomessa sateisemmaksi pitkän vähäsateisen jakson jälkeen. Ennen vappua on edessä toinen iso muutos, sillä sää myös viilenee selvästi. Osa sateista voi olla loppuviikolla räntää tai lunta etelässä asti. Toukokuun ensimmäisellä viikolla edessä on tuoreen kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä kylmempää säätä koko maassa. Lounaiseen Eurooppaan on tulossa jo huhtikuun lopussa hyvin kuumia lämpötiloja, kun Afrikan puolelta virtaa lämmintä ilmaa kohti Eurooppaa – Espanjassa voidaan mitata jopa lähes 40 asteen lukemia.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 24. huhtikuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on Suomessa laajalti tavanomaista huhtikuun loppua sateisempi. Viikon keskilämpötilat ovat lännessä ja pohjoisessa paikoin keskimääräistä viileämpiä, etelässä ja idässä paikoin keskimääräistä lämpimämpiä. Toukokuun ensimmäisestä viikosta ennakoidaan ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää.
– Huhtikuun loppu kuluu lähes koko maassa sateisessa säässä, mutta vapun jälkeen korkeapaine alkaa hiljalleen lähestyä Suomea lännestä. Toukokuun ensimmäiset kolme viikkoa kuluvat tämän kuukausiennusteen mukaan keskimäärin korkeapainesäässä. Täysin kuivaa säätä tämä tuskin tarkoittaa, vaikka sademäärä jääkin ennusteessa keskiarvon alapuolelle. Tuuli puhaltaa tavallista useammin pohjoisesta, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
24.–30.4. | Viikon keskilämpötila on paikoin maan etelä- ja itäosassa vähän keskimääräistä lämpimämpi, lännessä ja pohjoisessa monin paikoin vähän keskiarvoa kylmempi. Sää on tavanomaista sateisempi lähes koko maassa, mutta Pohjois-Lapissa sademäärä jää tavanomaista pienemmäksi. (Viikko 17) | Hyvä |
1.–7.5. | Viikko on 1–3 astetta keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on tavanomainen tai hieman sitä pienempi. (Viikko 18) | Kohtalainen |
8.–14.5. | Viikon keskilämpötila on ajankohtaan nähden tavanomainen tai keskimääräistä kylmempi. Sademäärä on laajalti tavanomaista pienempi. (Viikko 19) | Heikko |
15.–21.5. | Viikon keskilämpötila on lähellä keskimääräistä tai keskimääräistä viileämpi. Sademäärä on mahdollisesti ajankohdan tavanomaista sademäärää pienempi. (Viikko 20) | Heikko |
Huhtikuun 24. päivä alkanut viikko: Sää viilenee viikon mittaan, sateita tavanomaista enemmän – räntä- ja lumisateet loppuviikolla mahdollisia koko maassa
Kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on maan etelä- ja itäosassa 0–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi, suurin poikkeama on kaakossa. Lännessä ja pohjoisessa on monin paikoin 0–1 astetta keskimääräistä kylmempää. Lämpötilat laskevat loppuviikon aikana.
– Viikko kuluu matalapainesäässä. Sademäärä on kuukausiennusteen perusteella selvästi tavanomaista suurempi Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Suomessa liikkuu sekä laaja-alaisia sadealueita että sadekuuroja, ja osa sateesta tulee edelleen lumena tai räntänä. Enimmät lumisateet painottuvat pohjoiseen, mutta viikon edetessä ja sään viiletessä muuallakin voi tulla vähän lunta tai räntää, varsinkin yöaikaan, Anna Latvala sanoo.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Tiistaina mitattiin vuoden ensimmäinen 20 asteen lukema.
– Vielä keskiviikkona maan etelä- ja keskiosassa hätyytellään paikoin vuoden toistaiseksi korkeinta lämpötilaa. Viikonloppuna sen sijaan korkeimmat lämpötilat jäänevät kymmenen asteen tuntumaan. Pikkupakkasta voi olla selkeillä alueilla yöllä etelässä asti. Vapun tienoon sää on hyvin epävakaista – sateita tulee pitkin maata, osa tosin sadekuuroina. Lämpötila on tiistaina 25. huhtikuuta tehdyn ennusteen mukaan vapun tienoilla päivisin enimmäkseen 5–10 astetta, Pohjois-Suomessa paikoin jopa alle viittä astetta, Anna Latvala kertoo.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Muun Euroopan osalta Espanjassa ja Portugalissa näkyy tällä viikolla voimakas keskimääräistä lämpimämmän sään signaali. Afrikan puolelta saapuu hyvin lämmintä ilmamassaa Espanjaan.
– Iberian niemimaalla on kuivaa ja kesäisen paahteista: viikon keskilämpötila on siellä 4–9 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Espanjan eteläosassa paikoin jopa 10 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Lämpötila kohoaa Espanjassa viikon mittaan paikoin helposti 35–38 asteeseen, Anna Latvala ennustaa.
Islannista aina itäiselle Välimerelle asti ulottuvalla alueella on puolestaan tavanomaista kylmempää.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Euroopan lounaisosan sekä Venäjän lämpimän sään väliin jää viileä alue, jolla viikko on 0–4 astetta keskimääräistä kylmempi. Kylmä ilmamassa pyyhkäisee Keski-Euroopan yli luoteesta itään. Hetkellisesti päivälämpötila jää esimerkiksi Saksassa ja Puolassa jopa 10 asteen vaiheille. Öisin voi olla paikoin jopa heikkoa pakkasta.
Toukokuun 1. päivä alkava viikko: Vapun jälkeen keskimääräistä kylmempää säätä Suomeen
Kuukausiennusteen mukaan Eurooppa jakautuu 1. toukokuuta alkavalla viikolla keskimääräistä lämpimämpään länteen ja keskimääräistä viileämpään itään.
– Suomi jää tavanomaista viileämmän sään puolelle. Eroa keskimääräiseen on 1–3 astetta. Tavanomaista kuivemman sään alue ulottuu Länsi-Euroopasta aina Suomeen asti. Koko viikkoa Suomessa ei ole poutasäätä, vaan tämänhetkisen ennusteen mukaan sää muuttuu poutaisempaan suuntaan alkuviikon kuluessa. Osa sateesta voi tulla varsinkin pohjoisessa lumena, Anna Latvala sanoo.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 2–4 astetta.
Toukokuun 8. päivä alkava viikko: Yhä tavanomaista viileämpää osassa maata
Kuukausiennusteen perusteella 8. toukokuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa ajankohtaan nähden tavanomainen tai paikoin tavanomaista kylmempi.
– Suurin poikkeama keskimääräistä kylmempään suuntaan on Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Lapin tienoilla, eli alueella, joka on nyt keskimääräistä vuotta lumisempi. Lumipeite ja sen sulaminen siis todennäköisesti vaikuttavat tilanteeseen. Toukokuun puoliväliin mennessä lumipeite on tavallisesti kadonnut jo muualta paitsi Keski- ja Pohjois-Lapista, Anna Latvala kertoo.
Kuukausiennusteen mukaan ilmanpaineen poikkeama on edelleen korkeapaineen suuntaan 8. toukokuuta alkavalla viikolla. Myös ennusteen tavanomaista pienempi sademäärä viittaa ainakin ajoittaiseen korkeapainesäähän.
Muun Euroopan osalta keskimääräistä lämpimämpi sää jatkuu ennusteen mukaan Espanjan ja osin Portugalin suunnalla. Pohjois-Euroopassa sademäärä on monin paikoin keskiarvoa pienempi, mutta Keski-Euroopassa on sateista matalapainesäätä.
Toukokuun 15. päivä alkava viikko: Miten toukokuu etenee?
Toukokuun 15. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää edelleen keskimääräisiä tai hieman keskimääräistä kylmempiä lämpötiloja Suomeen. Ennusteessa on myös merkkejä tavanomaista pienemmistä sademääristä.
– Viileähkö ja kuivahko sää saattaa jatkua edelleen Suomessa. Tilastollisesti yölämpötila kohoaa toukokuun aikana niin, että toukokuun puolivälissä heikkoa pakkasta on tyypillisesti enää Pohjois-Lapissa. Päivälämpötila alkaa olla tilastojen mukaan toukokuun puolivälin vaiheilla Länsi-Lapissa asti 10 astetta, maan eteläosassa 15 asteen tienoilla. Etelässä ollaan jo keskimääräisesti termisen kesän kynnyksellä. Keskimääräisenä vuonna viimeisetkin lumet lähtevät tässä vaiheessa toukokuuta – saa nähdä, miten tänä vuonna käy, Anna Latvala toteaa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Espanjassa ja Portugalissa tavanomaista lämpimämpi sää ei näytä antavan periksi vielä 15. toukokuuta alkavalla viikollakaan.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Touko–heinäkuun ennuste julki: Tältä näyttää alkukesä Suomessa – Euroopassa voimakas kahtiajako
Päivitetty 25.4.2023 klo 17.58