Heinähelle ei hellitä – uusi kuukausiennuste: Lämmintä jopa elokuulle asti?
Helteinen, suorastaan kuuma sää jatkuu. Uuden kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä lämpimämpää heinäkuun loppuun asti ja mahdollisesti elokuussakin.
Viimeisen kuuden päivän ajan 3.–8. heinäkuuta on aina jossakin päin Suomea mitattu yli 30 astetta ja viikonloppuna sama jatkuu.
Lauantaina hellettä eli vähintään 25,1 astetta on lähes koko maassa ja etelän sisämaan aurinkoisilla alueilla ylitetään paikoin 30 astetta. Paikallisesti säätä viilentävät maan etelä- ja keskiosassa sateet, joita Suomen länsipuolitse kulkeva matalapaineen keskus tuo varsinkin länteen. Mukana on myös ukkosta.
Sunnuntaina paikalliset kuurosateet ukkosineen leviävät etelästä aina Lappiin saakka. Lämpötila on poutaisilla alueilla enimmäkseen 25–30 astetta, mutta Lapin yllä kulkevan rintaman pohjoispuolella vain 18–24 astetta.
Lue myös: Mitä vaaraa on liiasta kuumuudesta?
Viikko 12.–18.7.: Katkeaako helleputki?
Helteisen paahtava sää jatkuu ensi viikonkin puolella lähes koko maassa. Lähinnä Pohjois-Lapissa jäädään hellerajan ja ajoittain jopa 20 asteen alle. Yleisesti lämpötila kohoaa 25–30 asteeseen, ja maan etelä- ja keskiosassa päästään ehkä paikallisesti viikon puolivälissä lähelle vuoden toistaiseksi korkeinta lämpötilaa, 33,6 astetta. Se on mitattu tänä kesänä jo kaksi kertaa: ensin kesäkuussa Parikkalassa, sitten heinäkuussa Utsjoella.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Viikon keskilämpötila onkin 3–6 astetta ajankohdan keskimääräisen yläpuolella ja suurin poikkeama keskiarvosta on idässä, pienin Lapin pohjoisosassa.
Korkeapaine väistyy ensi viikon aikana yhä kauemmas kaakkoon ja Suomeen pääsee aiempaa enemmän sateita. Yksittäiset sadekuurot voivat olla lämpimässä ja kosteassa ilmassa rankkoja, mutta keskimäärin viikko jää kuitenkin sekä etelässä että maan keskivaiheilla tavallista kuivemmaksi. Lappiin sateita ukkosineen pääsee enemmän kuin muualle maahan.
Uusi korkeapaineen alue on kuitenkin liikkeellä Pohjois-Atlantilla ja leviää vähitellen kohti Suomea, mistä voi seurata hetkeksi muutos säähän: korkeapaineen itäreunalla kun vallitsee pohjoisvirtaus. On mahdollista, että sää vähän viilenee viikon lopussa päiväksi tai muutamaksi, ennen kuin lännen korkeapaine helteineen levittäytyy Suomen päälle. Jos tämänhetkinen ennuste toteutuu, hellepäivien putki voi hetkeksi katketa.
Viikko 19.–25.7.: Kuumaa ja kuivaa
Korkeapainesää valtaa alaa ja mahdollinen viileämpi ilma väistyy. Viikon keskilämpötila on 2–5 astetta tavallista korkeampi, joten hellettä voi olla ainakin osassa maata. Sademäärä jää korkeapaineen vuoksi pieneksi käytännössä koko maassa.
Hyvin lämmin sää ja vähiin jäävät sateet eivät auta luonnon kuivuuteen, ja vesistöjen vedenpinta voi jatkaa laskemista.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lue myös: Suomen sää elokuussa tilastojen mukaan
Viikko 26.7.–1.8.: Kuivaa ja lämmintä vielä heinä–elokuun vaihteessa
Sää on kuukausiennusteen mukaan edelleen lämmin koko Euroopan pohjoisosassa ja Suomessa viikon keskilämpötila on 2–4 astetta keskimääräistä korkeampi.
Heinäkuun lopussa tavallinen päivän ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 20–24 astetta, Oulun korkeudella noin 20 astetta ja Lapissa enimmäkseen 15–20 astetta.
Paineen poikkeama ei ole enää yhtä selvä kuin ennusteen aiempina viikkoina, mutta on silti korkeapaineen suuntaan. Tähän viittaa myös viikon keskimääräistä pienempi sademäärä.
Viikko 2.–8.8.: Entä elokuun alku?
Viikon keskilämpötila pysyy elokuun alussakin tavallista korkeampana, mutta ero keskiarvoon ei ole enää yhtä suuri kuin heinäkuussa. Tämä on tosin kuukausiennusteelle tyypillistä, sillä epävarmuus kasvaa ja ennuste lähestyy tavallisesti viimeisillä viikoilla ajankohdan keskimääräistä säätä.
Sademäärä on lähellä tavanomaista tai mahdollisesti vähän suurempi. Todennäköisyys lämpimään korkeapainesäähän elokuun puolella on kuitenkin kasvanut verrattuna aiempiin ennusteisiin.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan ennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä eivätkä yksittäisistä päivistä, joten vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla suurta.
Lue seuraavaksi: Vesistöt lämpiminä: Järvihellettä ja Itämerikin "vähintään 4 astetta normaalia lämpimämpi"
Päivitetty 9.7.2021 klo 14.41