Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lokakuun sää: Lokakuu oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi – katastrofaaliset…
Kuukausikooste |

Lokakuun sää: Lokakuu oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi – katastrofaaliset tulvat iskivät Espanjaan

Lokakuu toi tullessaan kaunista ruskaa koko maahan.
Lokakuu toi tullessaan kaunista ruskaa. Kuva: Lea Nikkinen, Strömfors, 4.10.2024

Lokakuu oli koko Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Lokakuun korkein lämpötila oli 15,9 astetta ja kylmin −15,6 astetta. Espanjan itäosaa runteli lokakuun lopussa katastrofaalinen tulva, jossa menehtyi ainakin 218 ihmistä.

Lokakuu oli Suomessa keskilämpötilaltaan 1–2,5 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoja lämpimämpi. Ero keskiarvoon oli suurin maan kaakkoisosasta Pohjanmaalle kulkevan linjan eteläpuolella, missä oli 2–2,5 astetta tavanomaista lämpimämpää. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin −1 asteesta lounaissaariston noin 10 asteeseen.

Suomessa säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan monilla Suomenlahdella sijaitsevilla havaintoasemilla lokakuun keskilämpötila oli aseman mittaushistorian lämpimin. Suomenlahden korkeat ilman lämpötilat selittyvät sillä, että merivesi oli lokakuussa hyvin lämmintä. Pintavesien lämpötilat olivat noin kaksi astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampia.

Lokakuun sää oli Suomessa vaihtelevaa.

– Suuren osan lokakuusta Atlantilta liikkuvien matalapaineiden ja niiden pilvien ja sateiden reitti kulki Suomen yli. Lyhytaikaisia korkeapainetilanteitakin nähtiin, mutta ne väistyivät melko nopeasti. Kuun puolivälistä alkaen Suomeen levisi etelän puolelta ajankohtaan nähden lämmintä ilmamassaa. Sen seurauksena sää oli meillä selvästi ajankohdan keskiarvoja lämpimämpää. Kuun 20. päivän ympäristössä lämpimimmillään jopa yölämpötilat olivat ajankohdalle tavanomaisia päivälämpötiloja korkeampia. Vasta aivan kuun lopussa lämpötilat palasivat ajankohdalle tavanomaisiin lukemiin, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Syksyinen Aurajoki.
Ruska hehkui myös Aurajoen rannoilla lokakuussa. Kuva: Risto Heinonen, Aurajoki, Turku, 9.10.2024

Lokakuun ylin lämpötila 15,9 astetta ja alin −15,6 astetta

Lokakuun korkein lämpötila oli 11. lokakuuta Porvoon Kalbådagrundin havaintoasemalla mitattu 15,9 astetta. Lokakuun lämpöennätys Suomessa on Oulussa 14. lokakuuta 2018 mitattu 21,1 astetta.

Lokakuun kylmin lämpötila puolestaan oli −15,6 astetta. Se mitattiin Sodankylän Vuotson havaintoasemalla 31. lokakuuta. Mittaushistorian kylmin lokakuun lämpötila Suomessa on 25. lokakuuta 1968 Sodankylässä mitattu −31,8 astetta.

Lokakuinen pakkasaamu Muoniossa.
Taivas loisti värikkäänä lokakuisena pakkasaamuna Muoniossa. Kuva: Fintraffic, Muonio, 8.10.2024

Länsirannikolla ja Länsi-Lapissa satoi tavanomaista enemmän – osa lokakuun sateista tuli lumena

Lokakuun suurin sademäärä oli 117,3 millimetriä. Se mitattiin Merikarvian Tuorilan havaintoasemalla.

– Länsirannikolla sekä Länsi-Lapissa sateita tuli lokakuussa jonkin verran enemmän kuin keskimääräisessä lokakuussa. Maan eteläosassa sekä idässä sateita tuli puolestaan selvästi vähemmän kuin lokakuussa yleensä. Näiden alueiden välissä lokakuun sademäärä oli tavanomainen, Joanna Rinne kertoo.

Vähiten lokakuussa satoi Mikkelin Pitkäahon havaintoasemalla, 23 millimetriä.

Suurin vuorokausikohtainen sademäärä mitattiin Siuntion Sjundbyn havaintoasemalla 9. lokakuuta, 58,4 millimetriä.

Lokakuun alussa lunta oli paikoin vain Pohjois-Lapissa. Kuun alkupuoliskolla lumipeite käväisi Kainuusta Koillismaan yli Lappiin yltävällä alueella, jossa lunta oli jälleen kuun viimeisinä päivinä. Lunta oli Lapissa ajankohtaan nähden hieman tavanomaista vähemmän. Lokakuun suurin lumensyvyys mitattiin Enontekiön Kaaresuvannon havaintoasemalla 12.–14. lokakuuta, 25 senttimetriä.

Lumisade huononsi ajokeliä Utsjoella 4. lokakuuta 2024.
Lumisade huononsi ajokeliä Utsjoella 4. lokakuuta. Kuva: Fintraffic, Tie 92, Utsjoki, 4.10.2024

Lokakuussa oli neljä myrskypäivää

Myrskypäiviä oli lokakuussa neljä, kun lokakuun keskiarvo on 3,4 myrskypäivää. Kovin keskituuli oli lokakuussa 24,7 m/s. Se mitattiin Hailuodon Marjaniemen havaintoasemalla 11. lokakuuta. Kovin puuska oli samana päivänä ja samalla havaintoasemalla mitattu 30,3 m/s.

Salamoita havaittiin lokakuussa yksi.

Suomi oli lokakuussa 2024 hetken aikaa suoraan myrskyjen reitillä.
Suomi oli lokakuussa hetken aikaa suoraan myrskyjen reitillä. Kuva: Keijo Väänänen, Pyhäranta, 11.10.2024

Auringonpaistetunteja kertyi lokakuussa maan eteläosaan 100–140 tuntia ja pohjoiseen 70–95 tuntia. Aurinko paistoi suurimmassa osassa maata hieman tavanomaista enemmän.

Pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS ihastuttu iltataivaalla lokakuun puolivälin ympäristössä.

Pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS ihastutti taivaalla lokakuussa 2024.
Pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS näkyi taivaalla lokakuussa. Kuva: Vitaly Romanenko, Porkkalanniemi, 15.10.2024

Espanjan tulvissa menehtyi ainakin lähes 220 ihmistä – hurrikaani Milton iski Yhdysvaltoihin

Espanjan itäosaan iski 29. lokakuuta rankkasade, joka toi alueelle katastrofaalisia tulvia. Tulvissa on 5. marraskuuta tietojen mukaan menehtynyt ainakin 218 ihmistä. Pahin tilanne oli Valencian alueella.

Lue myös: Meteorologi Markus Mäntykannas järkyttyneenä Espanjan tulva-alueella: ”Ihan kuin katastrofielokuvasta” – katso kuvat ja videot

Tulvaveden heittelemiä autoja.
Tulvavesi oli heitellyt autoja itäisessä Espanjassa rankkojen sateiden seurauksena. Kuva: Markus Mäntykannas, Massanassa, Espanja, 30.10.2024

Yhdysvalloissa voimakas hurrikaani Milton rantautui kolmannen luokan hurrikaanina Floridan länsirannikolle Tampan eteläpuolelle lähelle Siesta Keytä 9. lokakuuta ja eteni Floridan niemimaan yli kohti koillista. Hurrikaani oli Meksikonlahdella ennen Yhdysvaltoja voimakkaimmillaan korkeimman eli viitosluokan hurrikaani. Ainakin 35 ihmistä menehtyi Miltonin ja siihen liittyvien tornadojen seurauksena.

Taifuuni Kong-Rey iski Taiwaniin 31. lokakuuta.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 5.11.2024 klo 20.32

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat