Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Komea pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS on ihastuttanut iltataivaalla lokakuussa
Uutiset |

Komea pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS on ihastuttanut iltataivaalla lokakuussa

Pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS näkyi iltataivaalla lokakuussa 2024.
Komeetta Tsuchinshan-ATLAS on näkynyt viime aikoina sään salliessa iltataivaalla. Kuva: Juha-Matti Tilli, Espoo, 15.10.2024

Pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS on näyttäytynyt iltataivaalla lokakuussa.

Lokakuiselle läntiselle iltataivaalle on kohonnut viime aikoina komeetta C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) eli pyrstötähti, jonka on voinut sään salliessa nähdä paljain silmin.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan parasta havaintoaikaa lienee 15.–17. lokakuuta. Tällöin komeetta on ennättänyt jo nousta hieman korkeammalle taivaalla, mutta sen kirkkaus ei ole vielä hiipunut suuresti. Tsuchinshan-ATLAS erottunee paljain silmin vielä ehkä jonkin aikaa 17. lokakuuta jälkeenkin pimeältä havaintopaikalta, jossa keinovalot eivät häiritse.

Torstaina 17. lokakuuta illalla osassa maata on selkeää ja osassa maata pilvistä.

– Etelässä ja lännessä voi olla monin paikoin selkeitä alueita. Idässä sen sijaan voi olla reippaammin pilvilauttaa häiritsemässä. Lapissa koko Lappi on torstaina illalla pilvinen, ennustaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Kuu saattaa hieman hankaloittaa selkeillä alueilla komeetan näkymistä, sillä täysikuu on 17. lokakuuta. Kuu on kuitenkin matalalla ja eri suunnalla kuin komeetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kiikarit auttavat Tsuchinshan-ATLASin löytämistä, mutta Ursasta muistutetaan, että kiikarointi kannattaa aloittaa vasta Auringon laskettua. On erittäin tärkeää, että Aurinkoa ei vahingossakaan katsota kiikareiden läpi, sillä tämä vaurioittaa välittömästi silmiä.

Saitko hyvän sää- tai luontokuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS ihastutti taivaalla lokakuussa 2024.
Tsuchinshan-ATLAS loisti tummalla taivaalla 15. lokakuuta. Kuva: Vitaly Romanenko, Porkkalanniemi, 15.10.2024

Ursa kertoo: Vierailija kaukaa aurinkokunnan laidalta

Ursan mukaan Tsuchinshan-ATLAS on tehnyt matkaa aurinkokunnan sisäosiin noin 80 000 vuoden ajan. Se on kotoisin jäisten kappaleiden muodostamasta Oortin pilvestä, joka ympäröi aurinkokuntaa joka puolella, hyvin kaukana planeettojen ratojen takana.

Oortin pilvestä saapuvat komeetat liikkuvat hyvin soikeilla radoilla, ja ne voivat tulla mistä päin taivasta tahansa. Ne saattavat jäädä kiertämään Aurinkoa näille uusille radoilleen tai ajautua kokonaan ulos aurinkokunnasta. Tsuchinshan-ATLASin kohtaloa ei tiedetä vielä tarkasti, mutta se ei kuitenkaan uhkaa maapalloa.

Ursa kertoo, että kaikki komeetan ytimet ovat hyvin jäistä materiaalia, joka alkaa kaasuuntua komeetan lähestyessä Aurinkoa. Ytimen ympärille kehittyy pyöreä kaasuhuntu, jota kutsutaan nimellä koma. Auringon säteily ja hiukkasvirta puhaltavat koman materiaalia pyrstöksi. Komeetoilla on periaatteessa kaksi erillistä ja hieman eri tavoin käyttäytyvää pyrstöä, mutta Tsuchinshan-ATLASin tapauksessa pyrstö on näyttänyt yhtenäiseltä ainakin toistaiseksi.

Komeetan kirkkaus johtuu tästä höyrystymisestä. Auringon valo heijastuu höyrystyneestä materiaalista – komasta ja pyrstöstä – ja saa komeetan näin näyttämään kirkkaalta avaruuden mustuutta vasten. Mitä enemmän kaasua komeetasta irtoaa, sitä kirkkaammalta se näyttää. Tämä on Tsuchinshan-ATLASin ensimmäinen vierailu Auringon lähellä, mikä tekee sen kaasuuntumisen määrästä ja siten kirkkauden ennustamisesta erityisen vaikeaa.

Komeetta on saanut nimensä löytövuotensa, -observatorionsa ja -menetelmänsä mukaan. Nimi 'Tsuchinshan' viittaa kiinalaiseen Purppuravuoren observatorioon, jossa pyrstötähti löydettiin alkuvuodesta (A3) 2023. Komeetta löydettiin itsenäisesti pian myös Etelä-Afrikasta käsin ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) -asteroidinetsintäohjelmassa.

Lähde: Ursa: Pyrstötähti C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kohoaa iltataivaalle

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste näyttää: Näin syksy jatkuu – alkuun kartalla voimakas signaali Suomeen

Foreca

Päivitetty 17.10.2024 klo 21.07

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat