La Niña alkaa tänä vuonna: Maapallo kylmenee
Tyynen valtameren virtauksissa on tänä vuonna edessä muutos, joka vaikuttaa myöhemmin lähes koko maapallon säähän. Kun pasaatituulet Tyynellä valtamerellä voimistuvat, laskee meriveden lämpötila alueen itäisissä osissa. Tuloksena on La Niña -ilmiö, joka ennusteen mukaan syntyy tulevana kesänä.
Tyynellä valtamerellä tropiikin lähellä tapahtuvaa merivirtojen ja tuuliolojen epäsäännöllistä värähtelyä kutsutaan lyhenteellä ENSO (eng. The El Niño Southern Oscillation). Sen neutraalissa vaiheessa meriveden lämpötila ja ilmanpainepoikkeamat Tyynellä valtamerellä ovat lähellä pitkän ajan keskiarvoa, kun taas ENSO:n lämpimässä vaiheessa on käynnissä El Niño -ilmiö ja kylmässä vaiheessa La Niña -ilmiö.
Lue myös:
- Mikä on El Niño ja miten se vaikuttaa maapallon säähän?
- Mikä on La Niña ja miten se vaikuttaa maapallon säähän?
El Niño -vaihetta kutsutaan lämpimäksi, koska sen aikana maapallon keskilämpötila kohoaa. Elämme vielä parhaillaan kesällä 2023 alkanutta El Niño -vaihetta, ja ilmiön vuoksi edellisestä vuodesta muodostui planeettamme mittaushistorian lämpimin. Usein juurikin El Niño -vuodet ovat sijoittuneet maapallon mittaushistorian lämpimimmiksi.
El Niñon vaikutus Euroopan säähän on kyseenalainen, mutta on mahdollista, että joinakin talvina El Niño lisää kylmien ilmamassojen pääsyä Pohjois-Eurooppaan ja Siperiaan. Tämä voisi ainakin osittain selittää kuluneen talven kylmyyden ja kovat pakkaset Suomessa.
Lue myös tämä: Talvikuukausien jakso oli keskimääräistä kylmempi – helmikuussa osassa maata tavanomaista lauhempaa
La Niña puolestaan on El Niñon rinnakkaisilmiö. La Niñaa kutsutaan ENSO-värähtelyn kylmäksi vaiheeksi, koska ilmiön aikana maapallon keskilämpötila laskee. Suomessa tai Euroopassa La Niña -ilmiön vaikutukset eivät ole yhtä suoraviivaisia kuin tropiikissa. Tämän vuoksi onkin hankala sanoa, onko tulevalla La Niñalla vaikutusta säähämme millään tavalla.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Ennuste: La Niña alkaa kesällä
Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan kuluva El Niño -vaihe saavutti huippunsa marras–tammikuussa ja on nyt vähitellen hiipumassa. WMO:n mukaan El Niño jatkuu vielä kevätkuukausina, mutta kesään mennessä saavutetaan todennäköisesti ENSO:n neutraali vaihe.
Ennusteissa on viitteitä, että ENSO:n neutraalin vaiheen jälkeen Tyynellä valtamerellä starttaa ENSO:n kylmä vaihe eli La Niña. Esimerkiksi Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation NOAA:n mukaan La Niñan alkamisen todennäköisyys on 62 % jo kesä–elokuussa. Edellisen kerran La Niña -ilmiö vaikutti maapallolla peräti kolmen vuoden ajan vuosina 2020–2023.
Mutta mitä siis käytännössä tapahtuu, kun El Niñosta siirrytään La Niñaan? Tyypillisesti seuraavat muutokset havaitaan Tyynellä valtamerellä:
- Itävirtaukset voimistuvat lähellä tropiikkia Tyynellä valtamerellä.
- Itävirtauksien voimistumisen johdosta Etelä-Amerikan länsirannikon edustalla meriveden kumpuaminen voimistuu ja pohjakerroksista nousee pintaan kylmempää vettä.
- Meriveden kylmeneminen johtaa korkeapaineen alueen muodostumiseen ja sademäärän laskuun Tyynen valtameren keskisissä ja itäisissä osissa päiväntasaajan lähellä.
- Vastaavasti Tyynen valtameren läntisissä osissa ilmanpaine laskee ja sateisuus kasvaa, monsuuni voimistuu ja pitkittyy.
Kestää kuitenkin aikansa ennen kuin meriveden viilenemisen vaikutukset yltävät ilmakehään ja niinpä mainittavia muutoksia maapallon keskilämpötilassa tuskin nähdään ennen ensi syksyä. Jos La Niña pääsee ennusteen mukaan alkamaan tulevan kesän loppupuoliskolla, muutokset tuntuvat maapallon säässä talvikaudella 2024–2025 seuraavasti:
- Planeettamme keskilämpötila laskee.
- Tyynen valtameren läntisissä osissa rankkasateet lisääntyvät ja monsuunikausi pitkittyy. Tämä koskee myös suomalaisten suosimia lomakohteita Kaakkois-Aasiassa.
- Japanissa ja Pohjois-Amerikan läntisissä osissa on normaalia kylmempi talvi.
- Yhdysvaltojen eteläisissä osavaltioissa on tavanomaista lämpimämpi ja kuivempi talvi.
- Etelä-Afrikassa paikallinen kesä on märkä ja normaalia viileämpi.
Kuluva vuosi voi kaikesta huolimatta olla jälleen ennätyksellisen lämmin
Vaikka maapalloa lämmittävä El Niño onkin hiipumaan päin, kuluvasta vuodesta voi yhä muodostua jopa edeltäjäänsä lämpimämpi. Maapallolla on nyt takana jo yhdeksän ennätyslämmintä kuukautta ja lisää saattaa olla edessä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
🌡️📊February 2024 was the warmest February in the #ERA5 data record, going back to 1940.
— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) March 11, 2024
Every month since last June was the warmest compared to the same month in the series, according to #C3S's latest Climate Bulletin.
▶️https://t.co/CWqF55NpqJ pic.twitter.com/vnpGE0PC4V
Pidän mahdollisena, että El Niñon vaikutukset tuntuvat vielä useita kuukausia senkin jälkeen, kun olemme saavuttaneet ENSO:n neutraalin vaiheen. Maapallon meret ovat varastoineet El Niñon aikana hurjan määrän lämpöä ja ne tulevat luovuttamaan sitä ilmakehään vielä useiden kuukausien ajan ilmiön päättymisen jälkeen.
Vesistöjen ja ilmakehän varastoima lämpö voivat edesauttaa uusien lämpöennätysten syntymisytä, joten on mahdollisuuksien rajoissa, että kuluva vuosi tulee jälleen olemaan maapallolla yksi mittaushistoriamme lämpimimmistä – ellei sitten jopa lämpimin.
Lue seuraavaksi: Minkälainen on kevään ja alkukesän ennuste Suomeen? Tältä näyttää huhti–kesäkuun tilanne!
Päivitetty 18.3.2024 klo 16.14