Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Vuodesta 2023 tulossa maapallon mittaushistorian lämpimin: "Planeettamme…
Blogi |

Vuodesta 2023 tulossa maapallon mittaushistorian lämpimin: "Planeettamme hikoilee El Niñon takia"

Auringonlasku Pohjois-Algeriassa.
Maapallolla on nyt kuumat oltavat El Niño -sääilmiön takia. Sen aikana maapallon keskilämpötila nousee ja äärisäiden todennäköisyys kasvaa.

Kuluvasta vuodesta on todennäköisesti tulossa planeettamme mittaushistorian lämpimin. Käynnissä oleva El Niño -ilmiö hilaa maapallon keskilämpötilaa normaalia korkeammalle, ja juuri nyt on otollinen aika uusille lämpöennätyksille.

Maailman ilmatieteen järjestö WMO kertoo, että vuodesta 2023 on muotoutumassa maapallon mittaushistorian lämpimin. Todennäköisyys tälle skenaariolle on melko korkea, koska viimeiset neljä kuukautta (kesä–syyskuu) ovat kukin olleet planeetallamme ennätyslämpimiä.

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n mukaan

  • kulunut syyskuu oli maapallolla lämpimin syyskuu 174 vuoteen
  • syyskuun keskilämpötila oli 2,59 astetta 2000-luvun keskiarvoa korkeampi
  • syyskuun keskilämpötila oli korkeampi kuin heinäkuiden keskilämpötila vuosina 2001–2010.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kulunut syyskuu oli mittaushistorian lämpimin kuukausi myös Suomessa. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemen havaintoasemalla kuun keskilämpötila kipusi 15,8 asteeseen (normaalisti syyskuussa 12,3 astetta). Syyskuu oli eteläisessä Suomessa monin paikoin lämpimämpi kuukausi kuin kesäkuut keskimäärin.

Lue myös: Mikä on El Niño ja miten se syntyy?

El Niño -ilmiö jatkuu ensi vuonnakin

Tällä hetkellä maapallolla on ylimääräistä lämpöä ja voisikin todeta, että planeettamme hikoilee käynnissä olevan El Niñon takia. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n mukaan El Niño -ilmiö on vielä voimistumassa loppuvuoden aikana, joten ihan hetkessä planeettamme ei ole viilenemässä. Tällä hetkellä merkit viittaavat vahvasti siihen, että kuluvasta vuodesta on muodostumassa maapallon mittaushistorian lämpimin.

El Niño -ilmiön katsotaan olevan käynnissä silloin, kun meriveden pintalämpötila kohoaa keskiarvon yläpuolelle Tyynen valtameren itäisissä osissa lähellä tropiikkia. Tämä aiheutuu itätuulten heikkenemisestä, jolloin Etelä-Amerikan länsipuolella meriveden lämpötila pääsee kohoamaan.

El Niño vaikuttaa usean mantereen säähän ja sen vaikutukset ovat erilaisia vuodenajasta riippuen. Pohjoisen pallonpuoliskon talven aikana El Niño tuo tavanomaista lämpimämpää säätä muun muassa Pohjois-Amerikan läntisiin osiin, Japaniin ja Kaakkois-Aasiaan. Suomalaisten suosimissa lomakohteissa Thaimaassa sataa normaalia vähemmän ja sää voi olla erittäin kuumaa. Myös kuivuus ja maastopalot ovat laajoilla alueilla Kaakkois-Aasiassa riesana El Niñon aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

"Ei ole mahdotonta, että sekä vuodet 2023 että 2024 olisivat kaksi maapallon lämpimintä vuotta peräkkäin."

On mahdollista, että El Niño -ilmiö jyllää vielä ensi vuonnakin. Tällä hetkellä ennusteet kuitenkin indikoivat, että vuodenvaihteessa koettaisiin jonkinlainen taitekohta ja El Niño vähitellen lähtisi heikkenemään. Tämä tarkoittaa meriveden asteittaista viilenemistä ja itätuulten voimistumista Tyynen valtameren itäisissä osissa.

Tästä huolimatta pidän täysin mahdollisena, että vielä ensi vuodestakin muodostuu maapallolla hyvin kuuma – mahdollisesti jopa yhtä kuuma kuin tästä vuodesta, ellei sitten jopa kuumempikin. Ei ole mahdotonta, että sekä vuodet 2023 että 2024 olisivat kaksi maapallon lämpimintä vuotta peräkkäin.

El Niño -ennuste
Meriveden lämpötilan ennustetaan olevan normaalia korkeammalla vielä ensi vuoden alkupuolellakin Tyynen valtameren itäosassa päiväntasaajan läheisyydessä. Tämä ennakoi El Niño -ilmiön jatkumista. Voimakkaimmillaan ilmiö on parviennusteen mukaan vuodenvaihteessa. Kuva: ECMWF

Arktinen jääpeite lähes ennätyksellisen suppea

Arktisen alueen jääpeitteen laajuus laahaa tällä hetkellä selvästi keskiarvon alapuolella. Kun jääpeitettä on normaalia vähemmän, myös arktiset alueet ovat tavanomaista lämpimämpiä, koska sula merialue lämmittää ympäristöä ja vähentää erittäin alhaisten lämpötilojen todennäköisyyttä.

"Kuluvana vuonna arktisen alueen jääpeite oli noin puolet vuodesta (tammi–kesäkuu) ennätyksellisen suppea."

Kuluvana vuonna arktisen alueen jääpeite oli noin puolet vuodesta (tammi–kesäkuu) ennätyksellisen suppea. Nyt näyttää, että kesän aikana hitaasti elpynyt jäätilanne on jälleen heikentynyt sen verran, että uusia ennätyksiä voidaan rikkoa loppuvuoden aikana mitä tulee arktisen jääpeitteen vähäisyyteen.

Arktista jääpeitettä on tänä vuonna ollut ennätyksellisen vähän.
Arktista jääpeitettä on tänä vuonna ollut ennätyksellisen vähän. Kuva: Pixabay

Tällainen on ollut El Niño -vuosi Suomessa

El Niño -ilmiön vaikutukset säähän tunnetaan tropiikissa hyvin, mutta korkeammilla leveysasteilla ja varsinkin Euroopassa vaikutukset ovat kyseenalaisia.

Kulunut syyskuu oli eri puolilla Eurooppaa ennätyslämmin, mutta en ihan suoralta kädeltä uskaltaisi julistaa, että lämmön takana oli El Niño -ilmiö. Pikemminkin hakisin selitystä hyvin lämpimistä merialueista, lämpimästä suursäätilasta ja ilmastonmuutoksesta. Näin ollen myös Suomessa syyskuisen ennätyslämmön taustalla olivat todennäköisesti pitkään jatkuneet lämpimät eteläiset ilmavirtaukset ja ilmastonmuutoksen eteneminen.

Nostaisin uudestaan tapetille Helsingin Kaisaniemen mittausaseman ennätyksen. Kuluneen syyskuun keskilämpötila oli asemalla 15,8 astetta ja tämä rikkoo vanhan vuonna 1934 tehdyn ennätyslukeman peräti 0,9 asteella. Mittausaineistoa Kaisaniemen asemalta on kertynyt jo 180 vuoden ajalta ja lukema on siis korkein syyskuun keskilämpötila koko mittaushistorian ajalta. 

Syyskuista sadetta Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Syyskuu oli Suomessa ennätyslämmin ja hyvin sateinen kuukausi. Kuva: Markku Kuisma, Vantaa

0,9 asteen ylitys voi toki kuulostaa pieneltä ylitykseltä, mutta kyseessä on liki asteen hyppy. Kun kuukausikohtaiset keskilämpötilaennätykset rikkoutuvat näinkin räikeästi, kyse ei enää ole pelkästään luonnollisista tekijöistä tai sattumasta vaan ilmastonmuutoksen etenemisestä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kaiken kaikkiaan kuluva El Niño -vuosi on ollut Suomessa hyvin vaihteleva. Alla olevaan taulukkoon on listattu lämpötila- ja sateisuuspoikkeamia, eikä niistä äkkiseltään pysty päättelemään mitään selvää trendiä. Huomionarvoista kuluvassa vuodessa on kuitenkin ollut se, että osa kuukausista on ollut erittäin sateisia, mikä on johtanut tulvimiseen. El Niño -ilmiö ei todennäköisesti tätä selitä leveysasteillamme, vaan kyse on muista tekijöistä.

Kuluvan vuoden poikkeamat Suomessa
KuukausiLämpötilapoikkeaman suuruusSelitys poikkeamalleSadepoikkeaman suuruusSelitys poikkeamalle
Tammikuu++Selvästi tavanomaista lämpimämpää koko maassa++Suuressa osassa maata selvästi normaalia sateisempaa
Helmikuu++Selvästi tavanomaista lämpimämpää koko maassaLaajalti normaalia vähäsateisempaa
MaaliskuuLaajalti tavanomaista kylmempää, suurin poikkeama pohjoisessa++Laajalti normaalia sateisempaa, etelässä sademäärä paikoin yli 2,5 kertaa normaalia suurempi
Huhtikuu+Keskiarvo lähellä tavanomaista tai vähän sen yläpuolella, etelässä ja Lapissa normaalia lämpimämpiä alueita0Suuria alueellisia vaihteluita: etelässä ja Lapissa normaalia vähäsateisempaa, maan keskivaiheilla suuria kertymiä
Toukokuu+Laajalti vähän tavanomaista lämpimämpääLaajalti normaalia vähäsateisempaa, Lapissa paikoin tavanomaista sateisempaa
Kesäkuu+Laajalti hieman tavanomaista lämpimämpää– –Suuressa osassa maata selvästi normaalia kuivempaa
HeinäkuuTavanomaista viileämpää koko maassa+Laajalti normaalia sateisempaa
Elokuu+Normaalia lämpimämpää koko maassa++Laajalti normaalia sateisempaa, paikoin jopa yli 2,5 kertaa keskiarvoa sateisempaa
Syyskuu+++Ennätyslämmin syyskuu++Laajalti selvästi normaalia sateisempi kuukausi, erityisesti Lapissa

Taulukossa: +++ ennätyslämmintä, ++ keskiarvo selvästi normaalin yläpuolella, + keskiarvo jonkin verran normaalin yläpuolella, 0 keskiarvo lähellä tavanomaista tai hyvin hankalasti määriteltävissä (suurta alueellista vaihtelua), – keskiarvo jonkin verran normaalin alapuolella, – – keskiarvo selvästi normaalin alapuolella. Sekä lämpötiloja että sateisuutta verrattu ilmastolliseen vertailukauteen 1991–2020, lähde Ilmatieteen laitos.

Lue tarkemmin kuluvan vuoden säästä kuukausikoosteista:

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 21.10.2023 klo 11.23

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat