Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennusteessa karu täyskäännös: Talvisempi sää palaa ryminällä…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennusteessa karu täyskäännös: Talvisempi sää palaa ryminällä – mitä tapahtuu huhtikuussa?

Kuukausiennusteen mukaan 28. maaliskuuta 2022 alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa selvästi ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempi.
Tuoreen kuukausiennusteen mukaan 28. maaliskuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa selvästi ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempi.

Sää kylmenee rajusti tämän viikon loppupuolella koko maassa. Lisäksi loppuviikon ennusteessa on lumi-, räntä- ja vesisateita sekä viikonloppuna myrskyisiä tuulia. Uuden kuukausiennusteen perusteella ensi viikon sää on tavanomaista maalis–huhtikuun vaihdetta kylmempi. Meteorologin mukaan kevään lähestyminen hidastuukin pian selvästi.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 21. maaliskuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan kevään tulo ottaa nyt takapakkia.

Suomessa on nautittu viime ajat lämpimästä korkeapainesäästä ja auringosta. Sää on kuitenkin kylmenemässä tämän viikon lopussa jopa 10–15 asteella viime viikonlopun ja tämän viikon alun lukemista.

Kuukausiennusteen kartta ensi viikolle on Suomen osalta syvän sininen merkkinä keskimääräistä kylmemmästä säästä.

– Suomi kuuluu ensi viikolla laajan matalapaineen piiriin. Sää on vaihtelevaa. Lähiviikot ovat vuodenaikaan nähden kylmiä tai keskilämpötilaltaan korkeintaan keskiarvoisia. Myös matalapainesää jatkuu kuukausiennusteen mukaan tulevien viikkojen ajan. Kevään lähestyminen hidastuu selvästi, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Osasyinä tulevaan kylmään jaksoon ovat polaaripyörteen heikkeneminen ja hajoaminen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Polaaripyörre pohjoisen pallonpuoliskon napa-alueen yllä on heikentynyt kevään lähestyessä. Sen seurauksena kylmää ilmamassaa pääsee virtaamaan Suomeen pohjoisesta. Polaaripyörteen heikkeneminen ja hajoaminen ovat tyypillisiä keväisin. Polaaripyörre hajoaa kesän lähestyessä ja muodostuu taas uudelleen syksyn aikana, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Mikä on polaaripyörre ja miten se vaikuttaa Suomen säähän?

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 21.3.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
21.–27.3.Viikon keskilämpötila on Suomessa tavanomaista lämpimämpi, mutta viikko jakautuu lämpimään alkuviikkoon ja viileään loppuviikkoon. Sademäärät ovat laajalti lähellä keskimääräisiä.Hyvä
28.3.–3.4.Viikko on 2–4 astetta ajankohdan keskiarvoa kylmempi. Sademäärät ovat lähellä tavanomaisia.Kohtalainen
4.–10.4.Viikko on ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi. Sateet ovat jo huonosti ennustettavissa.Heikko
11.–17.4.Viikko on keskiarvoa kylmempi. Sademäärät ennustuvat huonosti.Heikko

Maaliskuun 21. päivä alkanut viikko: Keväinen alkuviikko, loppuviikolla edessä raju kylmeneminen

Kuukausiennusteen mukaan 21. maaliskuuta alkaneen viikon keskilämpötila on Suomessa 1–3 astetta keskimääräistä korkeampi, mutta viikko jakautuu ajankohtaan nähden lämpimään alkuviikkoon ja kylmempään loppuviikkoon.

– Tämän viikon aikana säässä tapahtuu muutos selvästi kylmempään suuntaan. Sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan laajalti ajankohtaan nähden tavanomaista luokkaa, mutta Pohjois-Lapissa on hieman keskiarvoa sateisempaa ja aivan etelässä hieman keskiarvoa kuivempaa, Joanna Rinne sanoo.

Alkuviikolla lämpötilat kipuavat vielä paikoin yli 10 plusasteeseen, mutta loppuviikolla sää alkaa kylmetä ensin pohjoisessa, myöhemmin myös etelässä asti. Jo torstaina päivälämpötilat putoavat pohjoisessa −4 ja 2 plusasteen välille, etelässä on vielä 9–12 plusastetta. Sunnuntaihin mennessä päivälämpötilat laskevat pohjoisessa 4–10 pakkasasteeseen ja etelässäkin −1 ja 2 plusasteen välille.

Lue myös: Alkuviikolla kevätlämpöä, loppuviikolla lämpötilat romahtavat jopa 10–15 astetta – ennusteessa mahdollinen myrsky ja lumisateita

Lumisateita on viikon mittaan luvassa etenkin pohjoiseen, mutta osa sateista tulee tämän hetken ennusteiden mukaan lumena myös maan keski- ja eteläosassa. Loppuviikolla edessä voi olla myös myrskytuulia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Maaliskuun 21. päivä alkanut viikko on vuodenaikaan nähden lämmin suuressa osassa Eurooppaa, Välimeren tienoilla on kuitenkin hieman ajankohdan keskiarvoa kylmempää.

Osassa Espanjaa, Portugalia ja Islantia sekä Norjan vuoristossa sateita tulee runsaasti, muualla Euroopassa sademäärät ovat lähellä keskimääräisiä tai tavanomaista pienempiä.

Maaliskuun 28. päivä alkava viikko: Viikon keskilämpötila 2–4 astetta tavanomaista kylmempi

Kuukausiennusteen mukaan 28. maaliskuuta alkava viikko on Suomessa ja laajalti Pohjois-Euroopassa selvästi vuodenajan keskiarvoa kylmempi.

– Ensi viikon keskilämpötila on meillä 2–4 astetta kylmempi kuin ajankohdan keskiarvo. Suomeen alkaa siis virrata jo 21. maaliskuuta alkaneen viikon edetessä pohjoisesta kylmempää ilmaa. Viikon vaihtuessa koko Suomi kuuluu jo talvisen ilmamassan piiriin. Päivälämpötiloissa tämä näkyy niin, että päivisinkin lämpötila nousee etelässä juuri ja juuri plussalle, muualla maassa on pakkasta. Öisin yli 10 pakkasasteen lukemat ovat mahdollisia koko maassa, Joanna Rinne ennustaa.

Sää muuttuu samalla pilvisyydeltään vaihtelevammaksi. Sateitakin voi ensi viikolla tulla ajoittain.

– Mahdolliset sateet tulevat ensi viikolla koko maassa enimmäkseen lumena. Kuukausiennusteen mukaan sademäärät ovat lähellä tavanomaisia. Etelässä ja idässä sateita tulee hieman enemmän kuin samaan aikaan vuodesta keskimäärin, osassa Lappia hieman vähemmän kuin keskimäärin ja muualla maassa keskiarvoinen määrä.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maalis–huhtikuun vaihteessa maan etelä- ja länsiosassa 2–6 astetta, idässä laajalti 2–4 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen −2 ja 4 asteen välillä. Maaliskuu ja huhtikuu ovat tilastollisesti Suomessa vuoden vähäsateisinta aikaa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Maaliskuun 28. päivä alkavalla viikolla Eurooppa jakaantuu kuukausiennusteen mukaan vuodenaikaan nähden kylmään pohjoispuoliskoon ja lämpimään eteläpuoliskoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Runsaat sateet jatkuvat Iberian niemimaalla Espanjan ja Portugalin suunnalla. Sateista on myös Adrianmeren rannalla.

Huhtikuun 4. ja 11. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää huhtikuun alkupuolisko?

Huhtikuun alkupuoliskolla sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan Suomessa pikemmin matalapaine- kuin korkeapainevoittoisena.

Huhtikuun 4. ja 11. päivä alkavat viikot ovat näillä näkymin Suomessa ajankohdan keskiarvoa kylmempiä.

Kuukausiennusteen sademääräkartoilla värit jäävät Suomessa vähiin huhtikuun alkupuoliskolla. Vähäiset värit painottuvat pikemmin keskiarvon sateiselle kuin kuivalle puolelle.

– Värien vähäisyys kartoilla ei kuitenkaan ennusteen loppupuolella yleensä viittaa siihen, että olisi odotettavissa keskiarvoista säätä, vaan siihen, että osaennusteet, jotka yhdistämällä kuukausiennuste lasketaan, ovat erimielisiä siitä, millä tavalla sää ennusteen loppupuolella kehittyy, Joanna Rinne toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan terminen kevät alkaa Suomessa maan eteläosassa ja osassa länttä keskimäärin maaliskuun lopussa, maan keskiosassa laajalti huhtikuun alkupuoliskolla ja Lapissa laajalti huhtikuun loppupuoliskolla. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan asteen yläpuolella.

Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Manner-Euroopassa 4. ja 11. huhtikuuta alkavat viikot ovat kuukausiennusteen mukaan laajalti vuodenaikaan nähden lämpimiä, mutta ajankohtaan nähden kylmä sää pitää vielä hallussaan pohjoista Eurooppaa.

Osassa läntistä Eurooppaa sateita tulee runsaasti 4. huhtikuuta alkavalla viikolla.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Pitkän ajan sääennuste huhti–kesäkuulle julki: Tältä näyttää kevään ja alkukesän tilanne!

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat