Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Pitkä viileä kausi päättyy – “Kylmä möykky” vihdoin kadonnut…
Kuukausiennuste |

Pitkä viileä kausi päättyy – “Kylmä möykky” vihdoin kadonnut Suomen päältä kuukausiennusteesta

Kumpupilviä kesäisenä päivänä.
Kumpupilviä kesäisenä päivänä. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 1.6.2022

Kuukausiennusteet Suomeen ovat olleet voittopuolisesti viileitä jo viikkokausien ajan. Nyt tähän on lopulta tulossa muutos, kun “kylmä möykky” väistyy vihdoin Suomen yltä syrjään ja häviää.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 3. kesäkuuta julkaisema kuukausiennuste tuo muutoksen pitkään jatkuneelle tilanteelle, jossa Pohjois-Euroopan yllä ilmamassa on yleisesti ottaen ollut ajankohtaan nähden viileää. 

Suursäätila Euroopassa on aiheuttanut sen, että vaikka Etelä-Euroopassa ja ajoittain Länsi-Euroopassa on ollut ajankohtaan nähden lämmintä, jopa kuumaa, meille Suomeen kesäisen lämmin ilmamassa ei ole päässyt kuin lyhyesti kääntymään. Pääosin meillä on vaikuttanut pohjoisenpuoleinen, viileä ilmamassa.

Muutos kuukausiennusteessa on selvä – aiemmilla kuukausiennustekartoilla sininen on ollut Suomessa vahvasti hallitseva väri vähintään osalla kuun kartoista, kun taas nyt sinistä väriä ei nähdä meillä lainkaan. Suomen kartat taittavat jopa kevyesti lämpimään päin; ennusteen mukaan viikkojen keskilämpötilat vaihtelevat keskiarvoisesta asteen verran keskiarvoista lämpimämpään.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 3.6.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
6.–12.6.Keskilämpötilaltaan keskiarvoinen tai hieman lämpimämpi. Suhteellisen vähäsateinen.Hyvä
13.–19.6.Keskilämpötilaltaan keskiarvoinen, Lapissa hieman lämpimämpi; sateiltaan normaalitasoa tai sitä sateisempi.Heikko
20.–26.6.Keskilämpötila huonosti ennustuva tai keskiarvoinen. Kallistuu sateiseen päin.Heikko
27.–3.7.Keskilämpötila huonosti ennustuva tai keskiarvoinen. Sateisuus jo huonosti ennustettavissa.Heikko

Kesäkuun 6. päivä alkava viikko: Koululaisten lomat alkavat vähäsateisessa säässä

Kuukausiennusteen mukaan sää on meillä Fennoskandiassa sekä läntisessä Euroopassa korkeapainevoittoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikon keskilämpötila on Suomessa lähellä keskiarvoista, jopa enimmillään asteen verran keskiarvoa lämpimämpi. Euroopassa yleisesti ennustekartan värit jäävät melko maltillisiksi – Iberian niemimaalla, Ranskassa ja Italiassa on selvästi ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää. Myös pohjoisessa on ajankohdan keskiarvoa lämpimämpiä alueita.

Viikko on meillä, kuten laajalla alueella Euroopassa, ajankohdan keskiarvoihin nähden vähäsateinen. Balkanin seudulta itäiseen Saksaan ulottuvalla vyöhykkeellä sateita tulee puolestaan ajankohtaan nähden runsaasti.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Päivittäissääennusteissa viikon alkupäivät näyttävät aurinkovoittoisilta, viikon puolivälissä Suomeen saattaa olla odotettavissa sateita, ja loppuviikkoon mahtuu sekä aurinkoa että sateita. Lämpötilat pysyttelevät maan etelä- ja keskiosassa yleisimmin 15 ja 20 asteen välillä, Lapissa 15 asteen molemmin puolin. 

Joissakin tietokone-ennusteissa Suomeen on levinnyt viikon loppuupuolella jopa helteistä ilmaa, mutta toistaiseksi sen toteutuminen on vielä hyvin epävarmaa.

Kesäkuun 13. päivä alkava viikko: Korkeapaine heikkenee, mutta sää jatkuu ajankohtaan nähden lämpimänä

Kesäkuun toisella kokonaisella viikolla keskilämpötila on meillä, kuten koko Fennoskandiassa ja Baltiassa, ajankohdan keskiarvon tasolla tai jopa hivenen sitä lämpimämpi. Suuressa osassa Eurooppaa on ajankohtaa nähden lämmintä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Sateita tulee meillä ajankohdan keskiarvon verran tai jopa hieman enemmän. Pohjois-Euroopan painotus keskiarvoon tai sen sateiselle puolella ja eteläisen Euroopan suhteellinen kuivuus viittaavat siihen, että matalapaineiden reitti kulkee pohjoisen Euroopan yli. Jos näin on, on meille odotettavissa vaihtelevaa säätä – ajoittain sateista, ajoittain aurinkoista.

Kesäkuun 20. ja 27. pvä alkavat viikot: Juhannusviikolla sää on keskilämpötilaltaan keskiarvoinen 

Juhannusviikolla sää on meillä keskilämpötilaltaan keskiarvoinen ja ainakin osassa maata sateinen.

Euroopan lämpötila- ja sadekartta yhdessä viittaavat siihen, että eteläisen Euroopan yllä on korkeapaine ja sää on ajankohtaan nähden lämmintä, kun taas Keski- ja Pohjois-Euroopan yli liikkuu matalapaineiden ja niihin liittyvien sateiden reitti. Sateita tulee ennusteen mukaan siksi ajankohdan keskiarvoa enemmän, ja viikon keskilämpötila on ajankohdan keskiarvojen mukainen.

27.6. alkavalla viikolla säätyypissä ei näytä kuukausiennusteen mukaan tapahtuvan suuria muutoksia juhannusviikkoon nähden.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

Joanna Rinne
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat