Toivonkipinä heräsi: Uusi kuukausiennuste valaa toivoa joulun ihmeestä, katso ennuste tammikuulle saakka!
Euroopan keskuksen (ECMWF) pidennetty kuukausiennuste yltää nyt vuodenvaihteen yli tammikuulle saakka. Ennusteen alkupäässä talvi loistaa poissaolollaan, mutta jouluviikolla voi tapahtua muutos, joka valaa jo vähän toivoa meteorologiinkin. Saammeko sittenkin valkean joulun?
Moni aikaisempi kuukausiennuste on tyrkyttänyt punaväriä kyllästymiseen saakka: kaikki viikot ovat näyttäneet yksitoikkoisesti tavanomaista lämpimämmiltä hamaan tulevaan saakka.
Tänään julkaistussa kuukausiennusteessa on kuitenkin jotain uutta: tulevan kolmen leudon viikon jälkeen lämpötila saattaa jouluviikoksi palata lähemmäs pitkän ajan keskiarvoja, mikä toisi suureen osaan maata talvisempaa säätä.
Ennusteviikko 30.11.–6.12: Venäjän korkeapaineen vaikutuspiirissä
Ensimmäisellä tarkasteluviikolla Suomessa vallitsevat etelävirtaukset, jotka kuljettavat loppuviikolla maahamme lauhempaa ilmaa. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 1–3 ja pohjoisessa peräti 3–6 astetta tavanomaista korkeampi.
Suomi on joulukuun alun Venäjän laaja-alaisen korkeapaineen ja lännen matalapaineiden puristuksessa. Valtaosassa maata korkeapaineen vaikutus näkyy tavanomaista pienempinä sademäärinä – lähinnä Länsi-Lapissa taivas voi aueta hieman muuta maata useammin.
Lue myös: Tällainen on joulukuun sää tyypillisesti Suomessa
Ennusteviikko 7.–13.12: Suomi hohkaa punaisena, Venäjä uhittelee pakkasilmallaan, Välimerellä tulvapotentiaalia
Toisella tarkasteluviikolla sään ennustetaan olevan tavanomaista lämpimämpää koko maassa: nyt myös maan keskivaiheilla poikkeama on pohjoisen Suomen tapaan 3–6 astetta, etelässä se pysyy 1–3 asteessa. Talvi tuskin pääsee etenemään tälläkään viikolla, ja osassa maata termisen talven alkaminen on myöhästymässä useilla viikoilla, ehkä jopa kuukaudella.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
"Osassa maata termisen talven alkaminen on myöhästymässä useilla viikoilla, ehkä jopa kuukaudella."
Venäjän massiivinen korkeapaine näyttäisi yhä pitävän pintansa ja aika ajoin se voi pyöräyttää Baltian puolelta kylmempää ja mantereisempaa ilmaa kohti Etelä- ja Itä-Suomea. Rapsakat pakkaset eivät ole kaukana Suomesta, sillä heti Moskovan seudulla joulukuun toinen viikko näyttää kuukausiennusteessa jopa 6–10 astetta pitkäaikaisia keskiarvoja kylmemmältä.
Korkeapaine näyttäisi pitävän sademäärät kurissa Pohjois- ja Itä-Euroopassa kuukausiennusteen toisella tarkasteluviikolla: valtaosa Suomesta näyttää yhä tavanomaista vähäsateisemmalta. Lunta tuskin on maassa tässäkään vaiheessa kovin paljoa maan etelä- ja keskiosassa.
Sen sijaan olen huolissani Välimeren tilanteesta: sinne on lähiviikkoina ohjautumassa jatkuvalla syötöllä matalapaineita Atlantilta ja sademäärät näyttävät jopa harvinaisen suurilta. Odotettavissa onkin todennäköisesti tulvauutisia, sillä tavanomaista lämpimämpi Välimeri voi voimistaa sateita entisestään. Alpeilla valtavat lumikertymät voivat saartaa vuoristokyliä.
Ennusteviikko 14.–20.12: Korkeapaine pitää pintansa, lämpötilat laskevat vähitellen
Kuukausiennusteen kolmas viikko näyttää Suomen osalta yhä 1–3 astetta normaalia lämpimämmältä, joskin tässä vaiheessa erityisesti Lapissa lämpötilat laskevat joulukuun alun lukemista.
Ilmanpainepoikkeama antaa viitteitä siitä, että Suomi kuuluisi yhä tässäkin vaiheessa korkeapaineen vaikutuspiiriin, mutta vähitellen sademäärät olisivat palaamassa lähemmäs pitkän ajan keskiarvoja.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Venäjällä näyttää yhä olevan kuivaa pakkasilmaa, ja mikäli ilmavirtaus kääntyy aika ajoin kaakon puolelle, voi kylmeneminen tuntua varsinkin maan etelä- ja keskiosassa. Etelärannikolla on myös potentiaalia sakeille lumikuuroille, jos Venäjän kylmä ilma pääsee lurahtamaan lämpimän Suomenlahden ylle.
Ennusteviikko 21.–27.12: Kuiva pakkasjoulu?
Kuukausiennusteen neljännellä tarkasteluviikolla ollaan jännän äärellä, sillä kyseessä on jouluviikko. Kun tulkitsin ennustetta, niin minussa heräsi toivonkipinä – valkea joulu näyttää nyt todennäköisemmältä kuin kertaakaan aiemmin viimeisten viikkojen aikana.
"Kun tulkitsin ennustetta, niin minussa heräsi toivonkipinä – valkea joulu näyttää nyt todennäköisemmältä kuin kertaakaan aiemmin viimeisten viikkojen aikana."
Lämpötilat näyttäisivät painuvan jouluviikolla lähelle tilastollisia keskiarvoja. Tilastojen mukaan jouluviikolla päivän ylin lämpötila on pakkasen puolella koko maassa lukuun ottamatta kapeinta rantakaistaletta lounaassa ja etelässä.
Jouluviikolla ilmanpainepoikkeama koko pohjoisen Euroopan yllä näyttää selvästi tavanomaista korkeammalta, joten suuressa osassa Suomea on toivoa kuivasta pakkasjoulusta.
Sademäärissä ei kuitenkaan näy poikkeamia, ja se mikä jouluviikolla sataa alas, näyttäisi tämän hetkisen ennusteen valossa tulevan suuressa osassa maata lumena, kun otetaan huomioon lämpötilaennusteessa tapahtuva laskeva trendi.
Muistutan kuitenkin, että lämpötila- ja sateisuuspoikkeamien haalistuminen ennusteen loppupuolella voi kieliä myös ennusteen kasvavasta epävarmuudesta. Yksittäiseen tarkasteluviikkoon mahtuu hyvin erilaista säätä, joten kuukausiennuste ei missään olosuhteissa ota kantaa yksittäisen päivän, kuten vaikkapa jouluaaton säähän.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Ennusteviikot 28.12.2020–9.1.2021: Korkeapaineesta sateisempaan suuntaan
Vuodenvaihteesta ei tällä hetkellä pysty vielä kuukausiennusteen valossa antamaan yksityiskohtaisia lausuntoja, mutta kaiken kaikkiaan Suomen läheisyydessä pitkään majaillut korkeapaine näyttäisi vähitellen menettävän otteensa ja sää voisi muuttua sateisempaan suuntaan.
Vuodenvaihteessa maan pohjoisosaan palaa signaali tavanomaista lämpimämmästä säästä, mutta maan etelä- ja keskiosassa ollaan lähempänä keskiarvoja.
Terminen talvi voi tuoreen kuukausiennusteen mukaan alkaa joulukuun jälkimmäisellä puoliskolla maan etelä- ja keskiosassa, jos lämpötilat ennusteen mukaisesti laskevat lähemmäs vuodenajan pitkäaikaisia keskiarvoja. Kapealla rantakaistaleella lounaassa ja etelässä sekä toisaalta myös lounaissaaristossa talven alkaminen ei välttämättä noudata samaa aikataulua, vaan se voi pitkittyä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Päivitetty 2.12.2020 klo 10.14