Tukala helleaalto iskee Eurooppaan jo toistamiseen, vaikka kesä on vasta alkumetreillä – kuumuudella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia
Kesä on vasta alkutekijöissään, mutta siitä huolimatta Euroopan mannerta odottaa jo vuoden toinen merkittävä helleaalto. Kuluvan viikon aikana lämpötila voi kivuta eteläisessä Euroopassa jälleen 40 asteeseen. Intensiivinen auringonpaahde korventaa maastoa toden teolla, ja uhkana ovatkin maastopalot. Pitkällä tähtäimellä kuumuus voi aiheuttaa myös liudan muita ongelmia.
Toukokuun puolivälin jälkeen Eurooppaa koetteli kuluvan vuoden ensimmäinen merkittävä helleaalto, kun lämpötila kohosi laajalti Etelä- ja Keski-Euroopassa 30 asteen vaiheille ja sen yläpuolellekin. Espanjassa mitattiin jopa yli 40 asteen lukemia.
Nyt Välimeren seudulle on työntymässä Pohjois-Afrikasta uusi korkeapaineen alue, joka puskee mukanaan Saharasta erittäin kuumaa ilmaa kohti Eurooppaa. Tuloksena voi erityisesti Italian alueella olla lähes 40 asteen kiduttavaa kuumuutta.
Katso videolta, miten helleilma vyöryy kohti Eurooppaa!
Kuuminta loppuviikolla, maaperä on pian rutikuiva
Alkavalla viikolla korkeapaineen alue hiljalleen kurottautuu Pohjois-Afrikasta kohti Välimeren maita. Itäisessä Espanjassa, Italian sisämaassa ja Sisiliassa päivän ylin lämpötila voi jo laaksoalueilla kohota 35 asteen vaiheille, mutta kuumin ilmamassa odotuttaa itseään loppuviikkoon.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Korkeapaineen ennustetaan syleilevän Välimeren aluetta entistäkin tiiviimmin loppuviikolla. Erityisesti torstain, perjantain ja lauantain aikana on potentiaalia lähes 40 asteen lukemille, enkä pidä täysin mahdottomana 40 asteen ylittymistä.
Kesäkuun alkupäivinä näin paahtava helle on Välimeren alueella harvinaista, eli sen toistuvuus on keskimäärin 10–30 vuoden välein. 40 asteen kuumuus ei tyypillisesti ole alkukesän asiaa.
Kuumimmat 35–40 asteen lämpötilat näyttäisivät osuvan torstain ja lauantain välillä Italiaan. Sekä Italian sisämaassa että suurimmilla saarilla, Sardiniassa ja Sisiliassa, lämpötila voi kohota erittäin tukaliin lukemiin. Viikonlopun aikana 35 asteen lukemia voidaan mitata myös Balkanin maissa ja Kreikassa.
Kuuman sietokykyä testataankin jo toistamiseen tänä vuonna Välimeren maissa. Pahoin pelkään, että tulevan helleaallon vaikutukset tulevat näkymään myös maastossa. Maasto on nyt kovaa vauhtia kuivumassa ja on loppuviikolla monin paikoin hyvinkin paloherkkä.
Maaperän kosteuspitoisuus laskee helteen seurauksena kuin lehmän häntä. Loppuviikosta Espanja, Portugali ja Italia ovat monin paikoin rutikuivia. Kuivuus näyttäisi vaivaavan paikoin myös Balkanin maita ja Unkaria.
Pienikin kipinä väärässä paikassa väärään aikaan voi johtaa massiivisiin tuhoihin.
Edessä kuuma korkeapainekesä? Se tietäisi useita ylimääräisiä huolenaiheita
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n viimeisin vuodenaikaisennuste povasi eteläiseen ja osittain myös keskiseen Eurooppaan tavanomaista kuumempaa ja kuivempaa, korkeapainevoittoista kesää. Myös lukuisat lyhyemmän aikavälin malliajot ovat pitäneet helteet lähiviikkoina visusti Etelä-Euroopan asiana.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
On mielenkiintoista huomata, että eurooppalaisen säämallin pidemmän aikavälin sääennusteet ovat jo viikkotolkulla muodostaneet normaalia lämpimämmän ilman poikkeamia eteläiseen Eurooppaan. Sitä vastoin meillä täällä pohjoisessa sää on vaihtelevaa ja viileämpää.
Nyt kun eteläisen Euroopan helleputki alkaa jo näin varhaisessa vaiheessa kesää ja edessä on todennäköisesti lisää kuumia viikkoja, kohdistuu Välimeren maihin useampikin huolenaihe:
- ennätyskorkean sähkön hinnan vaikutus viilennykseen
- kuumarasitus ja ennenaikaiset kuolemat
- vesivarastojen hupeneminen
- laaja-alaiset maastopalot
- lämpimän Välimeren aiheuttamat rankkasateet syksymmällä.
Energian hinta on huidellut kevään aikana ennätyslukemissa, eikä maailmantilanteessa ole akuuttia muutosta näköpiirissä. Sähkölaskut ovat Välimeren maissa tyypillisesti Suomea korkeammat, vaikka energiankulutus ei olisi suurempaa. Tämä laittaa kuluttajat punnitsemaan, onko 40 asteen helteillä mahdollista käyttää ilmastointia, sillä kuukausittainen sähkölasku nousee helposti kolminumeroisiin lukemiin, ja paikallinen tulotaso on paikoin selvästi suomalaista keskiarvoa matalampi. Tässä asetelmassa olo käy tukalaksi niin ulko- kuin sisätiloissakin, kun hellettä ei yksinkertaisesti pääse pakoon!
Kuuman sään tiedetään myös heikentävän terveyttä ja lisäävän kuolleisuutta. Kuumarasitus vaikuttaa esimerkiksi ihmisen kognitiivisiin taitoihin ja työkykyyn. Elimistö joutuu tekemään enemmän työtä poistaakseen ylimääräistä lämpöä ja vesihöyryn haihtuminen lisääntyy, joten nestehukka, lämpöuupumus ja -halvaus voivat iskeä sekä ihmisiin että eläimiin.
Lue lisää: Mitä vaaraa on liiasta kuumuudesta?
Varhain alkava kuuma ja kuiva kesäsää voi huventaa myös Välimeren vesivarastoja. Erityisesti Iberian niemimaalla ja osassa Ranskaa pidempi hellejakso voi vaikeuttaa merkittävästi vedensaantia, jolloin joudutaan asettamaan erilaisia veden käyttöä koskevia rajoituksia. Näin kävi viimeksi vuonna 2016, jolloin veden käyttöä jouduttiin säännöstelemään laajoilla alueilla Välimeren maissa. Säännöstely voi kieltää esimerkiksi auton pesut tai uima-altaan täytön.
Jos kesäsäästä tulee erityisen kuuma, tulee Välimeri itsessäänkn lämpenemään. Kuumien kesien päätteeksi on nähty hyvin rankkoja sateita, sillä lämmin Välimeri tarjoaa pitkäkestoisen energianlähteen rankkojen syyssateiden muodostukselle. Tämä puolestaan lisää syystulvien riskiä.
Toteutuessaan pitkällä ja kuumalla kesällä on siis hyvin kauaskantoisia vaikutuksia.
Lue seuraavaksi: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!
Päivitetty 31.5.2022 klo 09.21