Kuukausiennuste: Odotatko jo talvea? Tällainen on marraskuun alkupuolen sää – näin meteorologi kommentoi talven alkua
Kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa neljän viikon ajan ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpää. Tällä ja ensi viikolla tulee myös tavanomaista enemmän sateita.
Ajankohtaan nähden lämmin sää näyttää jatkuvan Suomessa pitkälle marraskuuhun. Tällä viikolla mitataan paikoin jopa yli kymmenen plusasteen lämpötiloja.
Sadealueiden reitti kulkee tämän viikon ajan suoraan Suomen yli. Sateet ovat alkuviikolla muuttuneet vetisiksi Lapissa asti.
– Islannin lounaispuolella matalapainetoiminta on voimakasta, osin Epsilon-hurrikaanin jäänteiden takia. Suomen itäpuolella ja Iberian niemimaan seudulla painottuu puolestaan korkeapainesää. Suomessa, kuten suuressa osassa Eurooppaa, viikon aikana vallitsee keskimäärin lauha, etelänpuoleinen ilmavirtaus. Viikon keskilämpötila on ajankohtaan nähden korkea, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.
Sateita tulee monessa eri olomuodossa.
– Sateiden olomuotoraja seilaa edestakaisin pitkin Lappia sekä tällä että ensi viikolla, välillä vain osassa Pohjois-Lappia sateet tulevat lumena. Silti lunta voi väliaikaisesti tulla Etelä-Lapissakin asti.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Maan etelä- ja keskiosassa tämän viikon keskilämpötila on jopa yli neljä astetta ja Lapissa 1–3 astetta vuodenajan keskiarvon yläpuolella.
Tilastojen mukaan loka–marraskuun vaihteessa keskimääräinen ylin lämpötila on maan eteläosassa laajalti 4–6 astetta, maan keskiosassa 0–6 astetta ja pohjoisessa −4 ja 0 asteen välillä.
Muualla Euroopassa tämän viikon keskilämpötila on laajalti 0–2 astetta keskiarvon yläpuolella, mutta läntisen Välimeren maissa 0–1 astetta keskiarvon alapuolella. Euroopan sateet painottuvat Britteinsaarille, Benelux-maihin ja Saksaan sekä Fennoskandiaan. Näillä alueilla sateita tulee vuodenaikaan nähden runsaasti.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Marraskuu alkaa lauhana
Myös ensi viikko on kuukausiennusteen mukaan Suomessa tavanomaista sateisempi ja keskilämpötilaltaan vuodenaikaan nähden lämmin.
– Ensi viikollakin Suomen yli liikkuu sateita, mutta ei ehkä yhtä tiiviillä tahdilla kuin tällä viikolla. Ilmavirtaus Suomen yllä muuttuu läntisemmäksi, joten föhn-tuulet ovat mahdollisia, mutta jos niitä esiintyy, ne ovat lyhytaikaisia, ennustaa Joanna Rinne.
Lue myös: Mikä on föhn-tuuli?
Euroopan suursäätila muuttuu ensi viikolla.
– Sekä Islannin seudun runsas matalapainetoiminta että Iberian niemimaan seudun korkeapaine liikkuvat ennusteen mukaan pohjoisemmaksi. Sadealueiden reitti ei kulje enää Länsi-Euroopan maiden yli, vaan Islannin ja Fennoskandian yli. Suuressa osassa Eurooppaa viikko on vuodenaikaan nähden vähäsateinen.
Ennusteen kolmannella viikolla eli 9. marraskuuta alkavalla viikolla näytetään palaavan tilanteeseen, joka on ollut viime viikkoina tuttu: Venäjältä Suomeen ja itäisimpiin Euroopan maihin ulottuu alue, jossa viikko on vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpimämpi, kun taas Länsi-Euroopassa viikko on vuodenaikaan nähden jopa viileä. Sateiden osalta kuukausiennuste ei anna merkkejä tavanomaista sateisempaan eikä kuivempaan suuntaan Suomessa.
– Se voi tarkoittaa, että ennusteen mukaan sateita tulee vuodenajan keskiarvon mukainen määrä, mutta todennäköisemmin värin puute kartoilla tarkoittaa, että osaennusteet, joista kuukausiennuste lasketaan, ovat keskenään erimielisiä siitä, mihin suuntaan sateisuus Suomessa kehittyy, sanoo Joanna Rinne.
Milloin talvi alkaa?
Venäjän vuodenaikaan nähden lämpimän sään alue näyttää pitävän pintansa ennusteen neljännellä viikolla eli 16. marraskuuta alkavalla viikolla.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Muuten sää onkin jo huonosti ennustuvaa. Kuukausiennuste ei juuri ota kantaa sateisuuteen tai myöskään suursäätilaan eli matala- ja korkeapainealueiden sijainteihin, sanoo Joanna Rinne.
Mitä sitten voidaan sanoa talven alkamisesta tämän kuukausiennusteen perusteella?
– Kokonaisuudessaan kuukausiennuste näyttää siltä, että vaikka talvisia jaksoja kävisi meillä piipahtamassa ajoittain, pysyvää talvea tuskin on Suomeen odotettavissa aikataulusta etuajassa. Talven tulo etenee silti vähitellen pohjoisesta alkaen, toteaa Joanna Rinne.
Tilastojen mukaan terminen talvi alkaa laajalti maan pohjoisosassa keskimäärin lokakuun aikana, maan keskiosassa marraskuun puoliväliin mennessä ja laajalti etelässä ja osassa länttä marraskuun jälkipuoliskolla.
Päivitetty 27.10.2020 klo 18.44