Neljän viikon sääennuste julki: Tulipunainen, "törkeän kuuma" alue valtaa Euroopan – näin käy Suomen
Neljän viikon sääennusteen mukaan heinäkuun jatkosta on muodostumassa osassa Eurooppaa tukalan kuuma ja kuiva. Etelä- ja Keski-Eurooppa hohkavat uunituoreessa ennusteessa tulipunaisina lämpötilojen osalta. Suomessa lämpötilat ovat ennusteessa lähellä tavanomaista tai vähän sen alapuolella. Kuukausiennuste yltää nyt elokuun ensimmäiselle viikolle saakka.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen, ECMWF:n, uusi neljän viikon sääennuste julkaistiin 7. heinäkuuta. Sen mukaan lomasäät jatkuvat Suomessa vaihtelevissa merkeissä, eikä uudesta, pitkäkestoisesta hellejaksosta ole merkkejä.
Sitä vastoin Etelä- ja Keski-Eurooppaan odotetaan tukalia hellejaksoja: "törkeän kuuma" alue levittäytyy Euroopassa laajemmalle erityisesti 18. heinäkuuta alkavalla viikolla. Suomeen kuumuus ei näyttäisi yltävän.
Heinäkuun 11. päivä alkavalla viikolla sään ennustetaan olevan Suomessa tavanomaista viileämpää. Tulevilla viikoilla kylmä poikkeama pienenee ja lämpötila näyttäisi palautuvan lähemmäs pitkän ajan keskiarvoja elokuuta kohden mentäessä.
Viikko | Ennuste | Ennustettavuus |
---|---|---|
11.–17.7. | Suuressa osassa maata on hieman ajankohdan keskiarvoa viileämpää. Itä- ja Pohjois-Lapissa on paikoin vähän normaalia lämpimämpää. Sademäärä on tavanomaista suurempi itärajalla ja Lapissa, muualla normaali. | Hyvä |
18.–24.7. | Lämpötila on lähellä tavanomaista, itärajalla on hieman normaalia viileämpää. Sademäärä on lähellä tavanomaista. | Kohtalainen |
25.–31.7. | Lämpötila ja sademäärä ovat lähellä tavanomaista. Ennustettavuus on heikko. | Heikko |
1.–7.8. | Lämpötila ja sademäärä ovat lähellä tavanomaista. Ennustettavuus on heikko. | Heikko |
Heinäkuun 11. päivä alkava viikko: Helteestä kylmänpurkuun
11. heinäkuuta alkavalla viikolla koetaan hyvin vaihtelevaa säätä. Viikko näyttäisi maan etelä- ja keskiosassa alkavan helteisen sään merkeissä, kaakossa voidaan lähestyä jopa 30 astetta. Helteiden vastapainona saadaan myös voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Tutustu myös tähän: Mitä tarkoitetaan helteellä ja missä päin Suomea on eniten hellepäiviä?
Viikon puolivälissä sää alkaa viiletä ja loppuviikkoa kohden lämpötila suorastaan romahtaa.
Suuressa osassa maata voidaan viikon loppupuolella jäädä 20 asteen alapuolelle. Loppuviikon kylmänpurku painaa koko viikon lämpötilan ajankohdan keskiarvojen alapuolelle. Suuressa osassa Suomea 11. heinäkuuta alkavasta viikosta muodostuu ennusteessa 0–1 astetta normaalia viileämpi, lähinnä Lapissa ollaan ECMWF:n ennusteessa lähempänä pitkän ajan keskiarvoja tai vähän niiden yläpuolella.
Sateisuudessa tilanne on kahtiajakoinen: idässä ja paikoin myös pohjoisessa viikon ennustettu sademäärä on keskiarvoa suurempi, kun muualla maassa se on lähellä tavanomaista.
Katso neljän viikon lämpötilaennuste alta:
Heinäkuun 18. päivä alkava viikko: Helle leviää Euroopassa
Heinäkuun 18. päivä alkavalla viikolla kuuma korkeapaine valtaa alaa Euroopassa. Erityisesti Etelä- ja Keski-Euroopassa lämpötila voi kohota jopa 40 asteen vaiheille, paikoin sen yläpuolellekin, mikäli tämä ennuste toteutuu.
Pohjolaan kuuman sään ei ennusteta leviävän, vaan meillä lämpötila olisi lähellä tavanomaista, itärajalla paikoin sen alapuolella. Sateisuudessa ei näy suurempaa poikkeamaa suuntaan eikä toiseen, mutta heti Suomen eteläpuolella on hyvin laaja tavanomaista kuivemman sään alue.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Pitkään jatkuva kuuma ja kuiva sää uhkaavat vauhdittaa maastopalojen riskiä etelämpänä Euroopassa.
Katso neljän viikon sateisuusennuste alta:
Heinäkuun 25. päivä ja elokuun 1. päivä alkavat viikot: Eurooppa korventuu, Suomessa raikkaampaa
Sekä heinäkuun viimeisellä että elokuun ensimmäisellä viikolla suursäätila Euroopassa näyttäisi jatkuvan samanlaisena. Suomessa lomasäät jatkuisivat vuodenaikaan nähden tavanomaisina sekä lämpötilan että sateisuuden osalta, kun taas valtaosa muusta Euroopasta on ennusteessa yhä hyvin kuuma ja kuiva.
Onkin siis mahdollista, että Etelä- ja Keski-Eurooppaan muotoutuvasta korkeapaineen alueesta tulee pitkäkestoinen ja matalapaineet kulkevat sen pohjoispuolella. Suomessa tämä sääkuvio tarkoittaisi sateen ja auringonpaisteen vuorottelua ja maltillisia kesälämpötiloja. Yksittäiset hellepäivät ovat yhä mahdollisia.
Täytyy kuitenkin muistaa, että ennusteen epävarmuus kasvaa jo merkittävästi kahdella viimeisellä tarkasteluviikolla. Tyypillisesti parhaimmillaan kuukausiennusteen osuvuus onkin kahdella ensimmäisellä tarkasteluviikolla.
Lue myös: Näin tulkitset oikein pitkän aikavälin sääennusteita
Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta
Lue seuraavaksi: Loppukesän ja alkusyksyn ennuste julki, tältä näyttää elo–lokakuu: "Euroopassa kytee yksi 2000-luvun pahimmista tilanteista"