Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Milloin 40 astetta ylittyy Suomessa ensimmäisen kerran? "On vain ajan…
Blogi |

Milloin 40 astetta ylittyy Suomessa ensimmäisen kerran? "On vain ajan kysymys, koska Keski-Euroopan kohtalo on täällä"

Etelä-Euroopassa lämpötila voi kuluvalla viikolla kohota jälleen 40 asteeseen.
Suomen lämpöennätys on 37,2 astetta ja se on mitattu Joensuun Liperissä 29. heinäkuuta vuonna 2010. Yhä korkeammat lämpötilat näyttävät yleistyvän kuluvalla vuosisadalla. Kuva: Pixabay, arkistokuva

Eurooppaa koetteleva helleaalto on nostanut lämpötilat paikoitellen ennätyksellisen korkeisiin lukemiin. 40 astetta on ylittynyt alueilla, missä näin ei ole mittaushistorian aikana kertaakaan aiemmin käynyt. Pohjoisimmillaan 40 asteen raja rikkoutui Pohjois-Saksassa ja Iso-Britanniassa. Voisiko 40 astetta ylittyä tulevaisuudessa myös Suomessa?

40 asteen hirmuhelteet ovat kuluvalla vuosituhannella hiljalleen hivuttautuneet kohti korkeampia leveysasteita. Muistan vielä elävästi kesän 2021, kun Kanadasta raportoitiin liki 50 asteen lukemia. Harva meteorologi olisi uskonut, että näin rajuja lukemia tullaan näkemään jo 2020-luvulla Kanadassa saakka.

Kuluvana kesänä uskomattoman korkealta tuntuvia lämpötiloja on mitattu myös Euroopan mantereella. Britteinsaarilla ylitettiin tiistaina 19. heinäkuuta ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa 40 asteen raja. Lämpötila kipusi leveyspiirillä 53,1 °N Coningsby-nimisessä kylässä ylimmillään 40,3 asteeseen. Britannian aiempi lämpöennätys oli 38,7 astetta vuodelta 2019. Uusi ennätyslukema on peräti 1,6 astetta aiempaa korkeampi.

Keskiviikkona 20. heinäkuuta uusia paikkakuntakohtaisia ennätyksiä tehtailtiin myös Pohjois-Saksassa. Hampurissa saakka leveyspiirillä 53,3 °N lämpötila kipusi 40,1 asteeseen. Kaupungin aiempi lämpöennätys, 37,3 astetta, murskattiin näin ollen liki kolmella asteella.

Iso-Britannian ja Pohjois-Saksan hurjat lukemat saattavat olla Euroopan mantereen pohjoisimpia 40 asteen ylityksiä, vaikka täyttä varmuutta asiasta ei olekaan. Venäjän puolella 40 astetta on ylittynyt selvästi korkeammilla leveysasteilla, samaten myös Kanadassa.

Jos ja kun sama trendi jatkuu ja superhelteet etenevät kohti korkeampia leveysasteita, 40 asteen raja voi jo lähivuosikymmeninä ylittyä Skandinavian ja Baltian eteläosissa. Myöhemmin vuorossa on Suomi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös tämä: Loppukesän ja alkusyksyn ennuste julki, tältä näyttää elo–lokakuu: "Euroopassa kytee yksi 2000-luvun pahimmista tilanteista"

Maastopaloja.
Kuuma kesä- ja heinäkuu ovat laukaisseet Euroopassa lukuisia maastopaloja. Kuva: Pixabay, arkistokuva

Missä 40 astetta on saavutettu pohjoisimmillaan?

Britteinsaarten ja Keski-Euroopan superhelteiden inspiroimana ryhdyin selvittämään, missä päin maapalloa 40 asteen raja on mittaushistoriamme aikana ylittynyt pohjoisimmillaan.

Palataan ensin vuoden 2010 kesäkuukausiin. Silloin Venäjän länsiosassa muhi useita viikkoja erittäin kuumaa ilmamassaa, joka oli peräisin Mustanmeren ja Kaspianmeren ympäristöstä. Heinäkuun 2010 helleaallon aikana esimerkiksi Moskovassa (sij. 55,4 °N) mitattiin kaupungin uusi lämpöennätys, 38,2 astetta. Heinäkuun 31. päivänä ja elokuun ensimmäisinä päivinä hyvin lähellä 40 astetta ja sen yläpuolellakin on havaintojen perusteella käyty ainakin Moskovan eteläpuolella ja Rjazanin ympäristössä leveyspiireillä 54–55 °N.

On siis mahdollista ja jopa todennäköistä, että heinä–elokuun 2010 helleaallossa 40 asteen raja on ylittynyt Hampuriakin pohjoisemmilla leveysasteilla (54–55 °N) Venäjällä, mutta ikävä kyllä alueelta on saatavilla melko rajallinen määrä havaintoja.

Jos kuitenkin tutkitaan vahvistettuja lämpötilahavaintoja kauempaa mittaushistoriasta, 40 asteen ylityksiä on tavattu vieläkin pohjoisempana Venäjän puolella. Omskissa (sij. 54,6 °N) 40 asteen raja on historian saatossa vahvistetusti ylittynyt sekä kesä- että heinäkuussa. Kaupungin lämpöennätys on 40,4 astetta.

Vielä pohjoisempana 40 asteen ylitys on vahvistettu Venäjän Kurganissa (sij. 55,3 °N), missä on mitattu 40,5 astetta. Myös Venäjän Tarassa (sij. 56,3 °N) on mitattu korkeimmillaan tasan 40 astetta. Taran sijainti vastaa kutakuinkin Latvian Riikan leveysasteita.

Kartalla näkyvät pohjoisten leveysasteiden korkeimmat lukemat. Euroopassa 40 asteen raja on tiettävästi mennyt pohjoisimmillaan rikki Iso-Britanniassa ja Pohjois-Saksassa. Venäjällä vastaavasti 40 asteen lukemia on mitattu Eurooppaa pohjoisemmilla leveysasteilla. Sekä Alaskassa että Siperiassa on mitattu Suomen lämpöennätystä, 37,2 astetta, korkeampia lämpötiloja Keski- tai Pohjois-Suomea vastaavilla leveyspiireillä. Kanadassa on ylletty 39,9 asteeseen Helsinkiä vastaavilla leveysasteilla.
Kartalla näkyvät pohjoisten leveysasteiden korkeimmat lukemat. Euroopassa 40 asteen raja on tiettävästi mennyt pohjoisimmillaan rikki Iso-Britanniassa ja Pohjois-Saksassa (heinäkuu 2022). Venäjällä vastaavasti 40 asteen lukemia on mitattu Eurooppaa pohjoisemmilla leveysasteilla. Sekä Alaskassa että Siperiassa on mitattu Suomen lämpöennätystä, 37,2 astetta, korkeampia lämpötiloja Keski- tai Pohjois-Suomea vastaavilla leveyspiireillä. Kanadassa on ylletty 39,9 asteeseen Helsinkiä vastaavilla leveysasteilla.

Uskoisin kuitenkin, että maapallomme pohjoisimmat 40 asteen lukemat on koettu Kanadassa. Pohjoisimmillaan 40 asteen rajaa on hätyytelty Kanadan Luoteisterritorioissa, missä Fort Smith -nimisessä kylässä on saavutettu 39,9 astetta 30. kesäkuuta vuonna 2021. Fort Smith sijaitsee Helsinkiä vastaavalla leveyspiirillä 60 °N. Vaikka maapallomme pohjoisimmasta 40 asteen ylityksestä ei olekaan täysin varmaa tietoa, on mielestäni havaintojen valossa mahdollista, että se on tapahtunut Kanadassa kesäkuun 2021 helleaallon yhteydessä melko lähellä leveyspiiriä 60 °N.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Leveysasteisiin nähden erittäin korkeita lukemia on mitattu myös Alaskassa, missä leveyspiirillä 66,3 °N Fort Yokon -nimisellä paikkakunnalla on saavutettu tasan 38 astetta. Suomen lämpöennätys, 37,2 astetta, vuodelta 2010 on mitattu Liperissä leveyspiirillä 62,3 °N.

Erittäin korkeat, 40 astetta lähentelevät lukemat, ovat Suomen leveysasteilla olleet toistaiseksi mahdollisia vain mannerilmastossa Pohjois-Amerikassa ja Venäjän Siperiassa. Mannerilmastossa vuodenaikojen välinen vaihtelu on erittäin suurta: korkeapainesäässä talvisin pakkanen on kuukausitolkulla kireää, mutta kesäisin voidaan kivuta yllättävänkin korkeisiin lämpötiloihin varsinkin silloin, jos ympäristössä ei ole suurempia vesistöjä.

Maapallomme pohjoisimmat 40 asteen ylitykset on todennäköisesti tehty Kanadassa.
Maapallomme pohjoisimmat 40 asteen ylitykset on todennäköisesti tehty Kanadassa. Kuva: Pixabay, arkistokuva

40 asteen helteet vyöryvät kohti pohjoista vuosisadan edetessä

Kuluva vuosituhat ja viimeistään kuluva kesä ovat todistaneet sen, että erittäin korkeat lämpötilat ovat auttamattomasti vyörymässä kohti korkeampia leveysasteita. 40 asteen ylitystä pidettiin Britteinsaarilla erittäin epätodennäköisenä tapahtumana ennen vuotta 2050, mutta se tapahtuikin jo liki 30 vuotta odotettua aikaisemmin.

"Se, mitä tapahtuu tällä hetkellä Keski-Euroopan leveysasteilla, voi kuluvalla vuosisadalla tapahtua myös Suomessa. On vain ajan kysymys, koska Keski-Euroopan kohtalo on täällä."

Se, mitä tapahtuu tällä hetkellä Keski-Euroopan leveysasteilla, voi kuluvalla vuosisadalla tapahtua myös Suomessa. On vain ajan kysymys, koska Keski-Euroopan kohtalo on täällä.

Jos maailmanlaajuinen ilmaston lämpeneminen pysähtyy 1,5–2 asteeseen, lämpenisivät Suomen kesät 2,2–3 asteella vuosisadan loppua kohden mentäessä. Tämä tarkoittaisi, että Etelä-Suomen tulevat kesät vastaisivat nykyisiä Etelä-Saksan kesiä leveyspiirin 50 °N ympäristössä. Tässä tapauksessa esimerkiksi Helsinki–Kaisaniemen heinäkuun keskilämpötila nousisi nykyisestä 17,8 asteesta noin 20 asteeseen, mikä vastaa nykyilmastossa Saksan Frankfurtin keskilämpötilaa heinäkuussa.

Suomen kesät alkavat vuosisadan loppupuolella muistuttaa Saksan nykykesiä. On siis mahdollista, että Saksan tapaan lämpötila kohoaa välillä jopa 40 asteeseen. Ennemmin ilmastonmuutos kuitenkin näkyy keskilämpötilan kohoamisena, kun taas uudet lämpöennätykset vaativat myös paljon sattumaa.
Suomen kesät alkavat vuosisadan loppupuolella muistuttaa Saksan nykykesiä. On siis mahdollista, että Saksan tapaan lämpötila kohoaa välillä jopa 40 asteeseen. Ennemmin ilmastonmuutos kuitenkin näkyy keskilämpötilan kohoamisena, kun taas uudet lämpöennätykset vaativat myös paljon sattumaa – eli poikkeuksellista sääasetelmaa, joka toistuu vain kerran tai pari vuosisadassa. Kuva: Pixabay, arkistokuva

Pidän mahdollisena, että viimeistään kuluvan vuosisadan loppupuolella Suomessa rikotaan 40 asteen raja. Ruotsissa ja Baltian maissa tämä voi tapahtua jo selvästi aiemmin, koska ne yltävät eteläisemmille leveysasteille. Erityisesti Baltiaan pääsee suhteellisen helposti kiertymään mannerta pitkin kuumaa ilmaa joko etelämpää Euroopasta tai Venäjältä.

Suomeen ennätyskuuman ilman täytyisi heinäkuun 2010 tapaan todennäköisesti kiertyä Venäjän puolelta, jotta sillä olisi mahdollisimman pitkä pyyhkäisymatka kuuman mantereen yli. Muista ilmansuunnista kurottava kuuma pulssi menettää tehoaan viileän Itämeren yllä. Vaatii siis aikamoista sattumaa, että Venäjän länsiosaan yltäisi ennätyskuumaa ilmamassaa ja sieltä se jaksaisi vielä raivata tiensä kohti Suomea.

Väittäisin, että uuden lämpöennätyksen syntyminen ja 40 asteen ylitys vaatisivat Suomessa huomattavasti enemmän "tuuria" kuin esimerkiksi Baltian maissa. Mutta mahdotonta se ei missään tapauksessa ole.

Tämä ei ole Suomessa täysin mahdoton ennustekartta vuosisadan loppupuolella.
Olisiko tällainen ennustekartta mahdollinen Suomessa kuluvan vuosisadan aikana? Kuva: MTV Sää/MTV Uutiset

Jos tarkastelee Pohjoismaiden ja Baltian maiden nykyisiä lämpötilaennätyksiä, vetää pisimmän korren Ruotsi. Siellä on kivuttu tasan 38 asteeseen kahteen otteeseen mittaushistorian aikana: heinäkuussa 1933 (Ultuna) ja kesäkuussa 1947 (Målilla). Baltian maista korkeimman lämpötilan titteliä pitää hallussaan Latvia, missä mitattiin 4. elokuuta vuonna 2014 Ventspilsissä 37,8 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pohjoismaiden ja Baltian lämpöennätykset
Maa (ennätyspaikkakunta)Ennätyslukema (°C)Ajankohta
Ruotsi (Ultuna ja Målilla)38,09.7.1933, 29.6.1943
Latvia (Ventspils)37,84.8.2014
Liettua (Zarasai)37,530.7.1944
Suomi (Joensuun lentoasema, Liperi)37,229.7.2010
Tanska (Holstebro)36,410.8.1975
Viro (Võru)35,611.8.1992
Norja (Nesbyen)35,620.6.1970
Islanti (Teigarhorn)30,522.6.1939

Lue seuraavaksi: Miten ilmastonmuutos vaikuttaa lämpötiloihin maapallolla?

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat