Kuukausiennuste: Sateinen ja tuulinen viikko päättää vuoden 2022
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n julkaiseman uuden kuukausiennusteen mukaan joulukuun viimeinen viikko ja vuoden 2023 alku kuluvat pääasiassa tavallisessa tai sitä lauhemmassa säässä, vaikka lyhyitä kylmiä jaksoja mahtuu viikkojen sisälle. Joulukuun viimeisinä päivinä sadealue toisensa jälkeen tuo Suomeen vesi- ja lumisateita.
Kuluvan joulukuun aikana koetut kylmät päivät väistyvät ainakin väliaikaisesti, kun sateista, tuulista ja lauhaa säätä levittäytyy lounaasta Suomeen. Suuri osa sateesta tulee lumena, mutta vähitellen vettä tai räntää sataa paikallisesti myös pohjoisessa asti.
Ensi vuoden alussa matalapainesää hellittää tämän kuukausiennusteen mukaan. Sää kuitenkin pysyy yleiskuvaltaan hieman lauhan puolella.
Kuukausiennuste Suomeen (julkaisupäivä 26.12.2022)
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
26.12.–1.1. | Viikon keskilämpötila on 1–4 astetta keskimääräistä korkeampi. Sademäärä on tavanomaista suurempi. | Hyvä |
2.–8.1. | Viikko on 0–2 astetta lauhan puolella. Sademäärä on tavallinen. | Kohtalainen |
9.–15.1. | Lämpötila on lähellä tavallista tai vähän lauhan suuntaan. Sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa suuntaan tai toiseen. | Heikko |
16.–22.1. | Viikon keskilämpötila on mahdollisesti tavallista korkeampi. Sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa. | Heikko |
26. joulukuuta alkanut viikko: Matalapainevyöry Suomeen
Joulukuu ja samalla myös vuosi 2022 päättyvät lauhassa säässä sekä Suomessa että laajalti muualla Euroopassa. Etelä- ja Keski-Euroopassa viikko on enimmäkseen 2–8 astetta keskimääräistä lämpimämpi.
Kaikkialla ei ole kuitenkaan lauhaa: Islannissa viikon keskilämpötila on paikoin jopa kymmenisen astetta ajankohdan keskiarvon alapuolella. Skotlannissa, Irlannissa ja paikoin Skandinavian eteläosan vuoristossa viikko on myös kylmä, mutta ero tavalliseen ei ole suuri.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Suomessa viikon keskilämpötila on 1–4 astetta keskimääräistä korkeampi siten, että pienimmät poikkeamat ovat paikoin maan länsiosassa ja Käsivarren Lapissa. Alkuviikkoon mahtuu vielä koleitakin hetkiä, mutta viikon edetessä lauhtuu yhä laajemmin. Suojasää käväisee viimeisimmän ennusteen mukaan viikonloppuna paikoin Pohjois-Pohjanmaalla tai mahdollisesti Etelä-Lapissa asti.
Lue myös viikon päiväkohtainen ennuste: Välipäiville on odotettavissa vaihtelevaa säätä – sateita tulee ja menee ja sää lauhtuu
Vuodenvaihteessa tavallinen päivän ylin lämpötila on tilastollisesti vielä asteen tai pari nollan yläpuolella maan lounaisosassa, Ahvenanmaalla ja paikoin Etelä-Suomessa. Laajemmin maan etelä- ja keskiosassa on pikkupakkasta ja Lapissa 2–8 pakkasastetta.
Vuorokauden alin lämpötila on vuodenvaihteessa tyypillisesti koko maassa pakkasen puolella ja vaihtelee lounasrannikon muutamasta pakkasasteesta Pohjois-Lapin paikoin yli 15 pakkasasteeseen.
Katso videolta lämpötilan kuukausiennuste!
Sateiden suhteen Eurooppa jakautuu joulukuun viimeisellä viikolla kahteen osaan. Sekä läntisessä että pohjoisessa Euroopassa liikkuu matalapaine toisensa jälkeen, ja sademäärät kohoavat viikon kuluessa ajankohtaan nähden tavallista suuremmiksi. Etelä-Euroopassa sen sijaan viikko jää selvästi kuivemmaksi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Suomeen saapuu viikon aikana uusi sadealue aina päivän tai kahden välein. Suuri osa sateista tulee lumena, mutta sadealueiden jälkipuolella tulevat vesisateet hivuttautuvat viikon kuluessa ja sään lauhtuessa hiljalleen pohjoisemmaksi. Lopulta viikonloppuna vettä tai räntää voi ohimenevästi tulla paikoin Pohjois-Pohjanmaalla asti.
Tuuli voimistuu samalla, kun matalapaineet sateineen marssivat Pohjois-Euroopan yli. Viikon aikana puuskat voivat olla välillä maa-alueillakin kovia.
2. tammikuuta alkava viikko: Hetkeksi paluu viileään säähän
Tammikuun alkupäivinä Fennoskandian matalapainetoiminta vähenee, ja korkeapaine ainakin käväisee Suomessa. Sää on vuodenvaihdetta viileämpi ja heikkotuulisempi. Näillä näkymin kylmähkö jakso jää kuitenkin lyhyeksi, sillä viikon lopulla länsivirtaus jälleen voimistuu.
Loppuviikon lämpö riittää tämän kuukausiennusteen mukaan nostamaan keskilämpötilan 0–2 astetta keskiarvon yläpuolelle. Tässä epävarmuus kuitenkin jo kasvaa: jos korkeapaine pysyttelee Suomessa kauemmin ja kylmää ilmaa pääsee virtamaan idän ja pohjoisen puolelta, lämpötilakin jää alemmaksi.
Sademäärä on tammikuun ensimmäisellä viikolla Suomessa ajankohtaan nähden tavanomainen.
Katso videolta sateen kuukausiennuste!
Etelä- ja Keski-Euroopassa lauha sää jatkuu, ja sademäärä jää monin paikoin pieneksi. Britteinsaarilta Itämeren kautta Baltiaan yltävällä alueella on siellä täällä tavallista sateisempaa.
9. ja 16. tammikuuta alkavat viikot: Jatkuuko sää lauhana?
Tammikuun puolivälin lähestyessä myös ennusteen epävarmuus lisääntyy selvästi. Keskisessä Euroopassa sää voi jatkua melko vähäsateisena, mutta Suomen osalta sademäärissä ei ole selvää poikkeamaa.
Lämpötilankin poikkeamat heikkenevät, mutta edelleen osassa Fennoskandiaa sekä itäisessä Euroopassa on mahdollisesti vähän tavallista lauhempaa. Jos tämä toteutuu, Suomen osalta se todennäköisesti tarkoittaa ajoittaista suojasäätä. Samalla hetkittäisen vesisateen todennäköisyys kasvaa.
Sään sahaaminen pakkasen ja suojasään sekä vesi- ja lumisateen välillä vaikeuttaa ajokeliä ja voi esimerkiksi kerryttää jäätä kevyen liikenteen väylille.
Lue myös: Liukas keli on vaaraksi liikkujille – näissä säätilanteissa on erityisen liukasta
Tammikuun puolivälissä päivän ylin lämpötila on tilastollisesti enää Ahvenanmaalla, lounaisrannikolla sekä paikoin etelärannikolla nollan yläpuolella. Etelän sisämaasta Oulun seudulle asti on 0–4 pakkasastetta ja Koillismaalla sekä Lapissa 4–8 pakkasastetta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Vuorokauden alin lämpötila on tammikuun puolivälissä tavallisesti lounaassa lähellä –5 astetta, Oulun korkeudella 10–14 pakkasastetta ja Lapissa 14–18 pakkasastetta.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Viikkokeskiarvot voivat toteutua monella eri tavalla. Etenkin talvella lämpötilan muutokset päivien välillä ovat joskus suuria, ja viikon sisällä voi olla sekä kireää pakkasta että suojasäätä.
Lue seuraavaksi: Suomen sää tammikuussa tilastojen mukaan
Anna Latvala
meteorologi
Katso yli sadan paikkakunnan sääennuste!
Päivitetty 27.12.2022 klo 14.30