Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste: Kartoilla karu viesti Suomeen
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste: Kartoilla karu viesti Suomeen

Sateinen syyspäivä.
Edessä on säältään vaihtelevia syyspäiviä. Arkistokuva: Sirpa Jyske, Virrat, 8.10.2022

Tuore kuukausiennuste näyttää Suomeen kahden seuraavan viikon ajaksi laajalti keskimääräistä kylmempää säätä. Ennusteen mukaan sää on lähiviikkoina myös tavanomaista sateisempaa. Osa sateista on räntää ja lunta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 4. lokakuuta. Sen mukaan sää on kahden seuraavan viikon ajan Suomessa laajalti keskimääräistä kylmempää ja sateisempaa.

Muutos tavanomaista lämpimämmästä syyskuun lopusta keskimääräistä kylmempään lokakuun säähän on suuri.

– Tilanne näyttää hyvin syksyiseltä ja vaihtelevalta. Suomi kuuluu uusimman kuukausiennusteen perusteella tulevina viikkoina Atlantilta saapuvien matalapaineiden reitille. Odotettavissa on vaihtelevaa syyssäätä, kun matalapaineet tuovat ajoittain runsaita sateita ja voimakkaita tuulia. Kahdella seuraavalla viikolla on myös laajalti keskimääräistä kylmempää. Lapissa aletaan olla jo ainakin paikoin aika lähellä jopa termisen talven alkamista, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan terminen talvi alkaa osassa pohjoista ja keskistä Lappia keskimäärin jo ennen lokakuun puoliväliä ja lähes koko Lapissa marraskuun alkuun mennessä. Termisen talven katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 4.10.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

9.–15.10.

(Viikko 41)

Sää on Suomessa laajalti tavanomaista sateisempaa ja kylmempää.Kohtalainen

16.–22.10.

(Viikko 42)

Keskimääräistä sateisempi sää jatkuu. Maan eteläosassa viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista, muualla maassa tavanomaista kylmempi.Kohtalainen

23.–29.10.

(Viikko 43)

Ennusteen epävarmuus kasvaa. Etelässä voi olla hieman keskimääräistä lämpimämpää, muualla maassa lämpötilat ovat ennusteen mukaan lähellä ajankohdalle tavanomaisia lukemia. Pohjoisessa on vähän keskimääräistä sateisempaa, muualla sademäärät ovat lähellä keskimääräisiä sademääriä.Heikko

30.10.–5.11.

(Viikko 44)

Etelässä saattaa olla hieman keskimääräistä lämpimämpää, muualla maassa ei näy lämpötilojen osalta signaalia suuntaan eikä toiseen. Sademäärässä ei ole merkittävää poikkeamaa tavanomaiseen.Heikko

Lokakuun 9. päivä alkava viikko: Öisiä pakkasia ja alle 10 asteen päivälämpötiloja – sateita tulee paikoin runsaasti

Kuukausiennusteen mukaan 9. lokakuuta alkavalla viikolla sää on Suomessa laajalti 1–2 astetta keskimääräistä kylmempää. Lounaisrannikolla ollaan kuitenkin lähellä keskimääräisiä lokakuun alkupuoliskon lämpötiloja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Päivittäisennusteissa päivälämpötilat ovat Lapin noin nollan tienoilta etelän vajaaseen 10 asteeseen. Öisin olisi alkuun suuressa osassa maata 0–5 pakkasastetta, mutta matalapaineen reitistä riippuen etelässä yöt voi lämmetä viikon puolivälin tienoilla, jolloin oltaisiin selvästi plussan puolella, Joonas Koskela sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Edelliseen kuukausiennusteeseen verrattuna matalapaineiden painopiste on selvemmin Suomen ja muun Pohjois-Euroopan päällä.

– Suomi kuuluu Atlantilta saapuvien matalapaineiden reitille ja ajoittain odotettavissa on voimakkaita tuulia ja runsaita sademääriä. Lokakuun 9. päivä alkavan viikon sademäärä nousee kuukausiennusteen mukaan koko maassa keskimääräistä suuremmaksi. Runsaimmat sateet painottuvat näillä näkymin maan eteläisiin osiin. Lunta ja räntää ennusteissa näkyy tällä hetkellä 9. lokakuuta alkavalla viikolla lähinnä maan pohjoispuoliskolle.

Keskipitkät sääennusteet ovat viime päivinä ennakoineet lännestä saapuvia voimakkaita matalapaineita viikonlopulle 7.–8. lokakuuta sekä 9. lokakuuta alkavalle viikolle.

– Matalapaineiden voimakkuudessa, ajoituksessa sekä reitissä on kuitenkin vielä merkittävästi epävarmuutta, mutta tuulisia ja sateisia päiviä on odotettavissa. Riittävän pohjoisella reitillä ollessaan matalapaine voi tuoda Lappiin 9. lokakuuta alkavalla viikolla jopa kunnon lumipyryn, Joonas Koskela sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020.
Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Eteläisessä ja keskisessä Euroopassa sää jatkuu ennusteen mukaan puolestaan reilusti tavanomaista lämpimämpänä 9. lokakuuta alkavalla viikolla.

– Poikkeama keskimääräistä lämpimämpään suuntaan on Euroopassa laajalti 3–5 astetta, Espanjan pohjoisosassa paikoin jopa 6 astetta. Varsinkin Espanjan seudulla lämpöaalto näyttäisi jatkuvan myös päivittäisennusteiden mukaan koko 9. lokakuuta alkavan viikon ajan. Paikoitellen lämpötilat kohoavat selvästi 30 asteen yläpuolelle, Joonas Koskela ennustaa.

Atlantilta saapuvien matalapaineiden sateita ulottuu Pohjois-Euroopan lisäksi reilummin lähinnä Portugalin tienoille, muutoin etenkin Välimerellä on korkeapaineen vaikutuksesta selvästi tavanomaista vähäsateisempaa.

Lokakuun 16. päivä alkava viikko: Suomessa edelleen tavanomaista sateisempaa ja etenkin pohjoisessa tavanomaista kylmempää

Lokakuun 16. päivä alkavalla viikolla säätyypissä ei näytä tapahtuvan juurikaan muutosta edelliseen viikkoon verrattuna.

– Matalapaineita saapuu meille edelleen Atlantilta. Sää on kuukausiennusteen perusteella tavanomaista sateisempaa koko maassa. Suuressa osassa maata on myös tavanomaista kylmempää, Joonas Koskela sanoo.

Lapissa viikon keskilämpötilat näyttävät 2 astetta keskimääräistä kylmemmiltä ja maan keskiosassa 0,5 astetta keskimääräistä kylmemmiltä. Etelässä viikon keskilämpötila on ennusteen mukaan lähellä ajankohdalle keskimääräistä lukemaa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu keskisessä ja eteläisessä Euroopassa laajalti tavanomaista lämpimämpänä. Poikkeama keskimääräisestä on enimmäkseen 1–3 astetta. Tavanomaista runsaampia sateita pääsee leviämään lännestä jo edellistä viikkoa laajemmalle alueelle Eurooppaan.

Lokakuun 23. päivä alkava viikko: Matalapainevoittoisuus saattaa jo heiketä Suomessa

Lokakuun 23. päivä alkavalle viikolle mentäessä ennusteen epävarmuus jo kasvaa.

– Aiempien viikkojen selvä matalapainevoittoisuus heikkenee Suomessa. Viikon keskilämpötila on ennusteiden valossa lähellä keskimääräistä suurimmassa osassa maata, mutta maan eteläpuoliskolla on hieman keskimääräistä lämpimämpää. Tavanomaista sateisempaa on ennusteen mukaan puolestaan pohjoisessa, Joonas Koskela kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Muualla Euroopassa on kuukausiennusteen mukaan 23. lokakuuta alkavalla viikolla edelleen enimmäkseen hieman keskimääräistä lämpimämpää. Sateita tulee laajalti lokakuun loppupuoliskolle tyypillisiä määriä, läntisessä Euroopassa paikoin hieman keskimääräistä enemmän.

Lokakuun 30. päivä alkava viikko: Miltä näyttää kuunvaihde?

Kuukausiennusteen mukaan 30. lokakuuta alkava viikko on yleiskuvaltaan hyvin sitä edeltävän viikon kaltainen.

– Suomessa sää on tämän ennusteen perusteella laajalti lämpötilojen osalta lähellä keskimääräistä, etelässä on mahdollisesti hieman keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärissä ei näy enää merkittävää poikkeamaa, Joonas Koskela sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa loka–marraskuun vaihteessa maan eteläosassa 4–8 astetta ja maan keskiosassa enimmäkseen 2–6 astetta. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja eteläisessä Lapissa keskimääräinen ylin lämpötila on laajalti 0–4 astetta, Keski- ja Pohjois-Lapissa −2 ja 0 asteen välillä.

Muualla Euroopassa on tämän ennusteen mukaan edellisviikon tavoin laajalti keskimääräistä lämpimämpää.

– Sademäärä on Euroopassa suurilta osin lähellä keskimääräistä. Lähinnä läntisellä puoliskolla mannerta voi paikoin sadella keskimääräistä enemmän.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 5.10.2023 klo 20.02

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat