Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Itämeri hautoo nyt suurta lämpömäärää ja sen vaikutus voi tuntua…
Blogi |

Itämeri hautoo nyt suurta lämpömäärää ja sen vaikutus voi tuntua vielä tulevana talvenakin

Lämmin Itämeri voi voimistaa syys- ja talvisateita.
Lämmin Itämeri voi voimistaa syys- ja talvisateita. Kuva: Foreca

Itämeren allas on nyt paikoin jopa kolme astetta tavanomaista lämpimämpi, mikä voi voimistaa syys- ja talvisateita. Myös sankkojen lumipyryjen todennäköisyys kasvaa kylmänpurkutilanteissa.

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation NOAA:n analyysin mukaan valtaosa Itämerestä on nyt selvästi tavanomaista lämpimämpi. Itämeren eteläosassa merivesi on paikoin jopa poikkeuksellisen lämmintä poikkeaman ollessa liki neljä astetta tavanomaista lämpimämpään suuntaan. Suomenlahdella se on 1–2 astetta.

Rankkoja syyssateita

Lämmin loppukesä ja alkusyksy ovat tehneet tehtävänsä ja Itämeri hohkaa nyt lämpöä. Vaikka merialue on verrattain pieni ja matala, on siihen sitoutunut suuri määrä lämpöä, jota se hiljalleen vapauttaa ilmakehään syksyn ja alkutalven aikana.

Tämä piilevä eli latentti lämpö voimistaa sopivissa olosuhteissa sateita ja jopa kokonaisia matalapaineita. Erityisesti rannikoiden edustalla syyssateilla on nyt potentiaalia voimistua runsaiksi.

Lämpimän Itämeren yllä ja sen rannikoilla voidaan myös nähdä epätavallisen runsasta syyssalamointia, jos voimakkaampia sademöykkyjä pääsee syntymään.

Itämeren altaassa pintaveden lämpötila on yhä 15 asteen tuntumassa ja Suomenlahdellakin lähellä sitä. Kuva: Foreca
Itämeren altaassa pintaveden ennustettu lämpötila on lokakuun kuudentena päivänä yhä 15 asteen tuntumassa ja Suomenlahdellakin lähellä sitä. Kuva: Foreca

Itämeren pintalämpötilaennusteen näät täältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sakeat lumipyryt vaanivat

Loppusyksyn ja alkutalven äkilliset kylmänpurkutilanteet tuovat oman jännitysmomenttinsa, mikäli Itämeri pysyy hyvin lämpimänä.

" Hyvin kylmän ilmamassan ja lämpimän meriveden yhteisvaikutus voi laukaista rannikoille sankkoja lumipyryjä.

Suuret lumikertymät vaativat tietysti sen, että useampi palanen ilmakehän olosuhteissa loksahtaa rannikon kohdalla paikoilleen. Ennen kaikkea tähän vaikuttavat vallitseva tuulensuunta, kylmä ilmamassa ja matalapaineen läheisyys.

Tulevaisuudessa yhä pidempään sulana ja lämpimänä pysyvä Itämeri altistaa rannikkokaupungit lumikaaokselle.

Viikonlopun lumipyryssä näkyvyys voi olla Itä-Suomessa heikko. Myös myrskypuuskat ovat mahdollisia.
Rannikoiden lumipyryt voivat olla sakeita ja kestää päiväkausia. Kuva: Markus Mäntykannas

Lämpimän avoveden ja arktisen ilmamassan yhteisvaikutus toi joulukuussa 1998 Ruotsin itärannikolle Gävleen lunta kokonaiset puolitoista metriä muutaman päivän aikana. On vain ajan kysymys, milloin ja missä tämä ennätys rikotaan, kun meret lämpenevät.

Terminen syksy ja talvi viivästyvät

Kulunut lokakuu on ollut paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin ja terminen kesä jatkuu yhä osassa maata. Lämmin meri on pitänyt erityisesti yöt lämpiminä, ja esimerkiksi Helsingissä yön alimmat lämpötilat ovat olleet samaa luokkaa kuin päivän ylimpien lämpötilojen pitäisi tähän vuodenaikaan tilastollisesti olla.

" Lämmin säätyyppi ja Itämeri voivat viivästyttää syksyn alkua tulevasta talvesta puhumattakaan.

Rannikoiden läheisyydessä sateet pysyvät herkemmin vetenä lämmön ja runsaan ilmankosteuden vuoksi. Jos Itämeri pysyy pitkälle loppuvuoteen hyvin lämpimänä, lumipeitettä on turha odottaa rannikoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Mitä ovat termiset vuodenajat ja miten ne määritellään?

Markus Mäntykannas

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat