Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Hyinen kuukausiennuste: Paukkupakkaset palaavat – tältä näyttävät…
Kuukausiennuste |

Hyinen kuukausiennuste: Paukkupakkaset palaavat – tältä näyttävät talvilomaviikot

Kaunis ja kylmä pakkaspäivä Rääkkylässä.
Tammikuun alussa pakkanen paukkui koko maassa. Kireät pakkaset näyttäisivät tekevän pian paluun Pohjois-Eurooppaan. Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä

Vielä helmikuun alkupäivinä sää on tavanomaista leudompaa, mutta viikonlopun jälkeen toppatakeille ja kerrospukeutumiselle on taas tarvetta. Kireät pakkaset ovat tekemässä paluun, ja helmikuusta näyttää tuoreen kuukausiennusteen mukaan muodostuvan hyinen.

Lauha ja loskainen helmikuun alku saa pian täyskäännöksen, kun Suomeen alkaa virrata 5. helmikuuta alkavalla viikolla arktisen kylmää ilmamassaa Siperian suunnalta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uusi kuukausiennuste (julkaistu 31.1.2024) ennakoi tammikuun alun kaltaisen sääasetelman paluuta Pohjois-Eurooppaan. Kaksinumeroiset pakkaslukemat näyttävät valtaavan koko maan ja ajoittain pakkanen on kireää, mikäli sää selkenee ja tuulet tyyntyvät.

On kuitenkin epätodennäköistä, että enää helmikuussa mitattaisiin yhtä hyytäviä lukemia kuin tammikuun alussa, jolloin lämpötila painui osassa Lappia –40 asteen alapuolelle. Alimmillaan lämpötila voisi vielä ennusteen mukaan laskea –20 ja –35 asteen välille 5. helmikuuta alkavalla viikolla.

Ensin on kuitenkin vielä hyvin vaihtelevaa säätä:

  • Torstaina lämpötila on monin paikoin nollan vaiheilla tai sen yläpuolella, tuuli on voimakasta ja erityisesti rannikoilla ja Lapissa voi esiintyä myrskypuuskia.
  • Perjantaina sää selkenee, tuuli tyyntyy ja lämpötila painuu pakkaselle koko maassa.
  • Lauantaiyönä Suomen yli kulkee lumisadealue. Sen jälkipuolella viriää föhn-tuuli, joka tuo maan etelä- ja keskiosaan lämpöasteita. Sää on myös hyvin tuulista.
  • Sunnuntaina tulee lumikuuroja ja vähitellen kylmenee.
Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 31.1.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

5.–11.2.

(Viikko 6)

Sää on suuressa osassa maata selvästi tavanomaista kylmempää. Poikkeama on 3–6 astetta, pohjoisessa hieman pienempi. Sademäärän ennustetaan olevan tavanomaista alhaisempi.Hyvä

12.–18.2.

(Viikko 7)

Lämpötila on 1–3 astetta pitkän ajan keskiarvoa matalampi. Sateisuudessa ei näy poikkeamia.Kohtalainen

19.–25.2.

(Viikko 8)

Kylmä poikkeama vahvistuu ja laajenee Euroopassa. Signaali tavanomaista kuivemmasta säätyypistä palaa Suomeen.Heikko

26.2.–3.3.

(Viikko 9)

Kylmä signaali heikkenee Suomessa, mutta ennusteen epävarmuus on jo merkittävä.Heikko

5. helmikuuta alkava viikko: Raju kylmeneminen ja paukkupakkasten paluu

Sää kylmenee voimakkaasti lauhan viikonlopun jälkeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

5. helmikuuta alkavalla viikolla Suomi putoaa ilmamassoja jakavan polaarisen suihkuvirtauksen kylmemmälle puolelle ja maahamme virtaa idästä erittäin kylmää ilmamassaa. Ilmamassa voi olla yhtä kylmää kuin tammikuun huippupakkasten aikana, mutta tällä erää on epätodennäköistä, että lämpötila laskisi maan pinnalla yhtä alhaisiin lukemiin. Pitää myös muistaa, että helmikuussa aurinko alkaa jo lämmittää, jolloin lämpötilan vuorokausivaihtelu selkeässä säässä kasvaa. Hyvin kipakatkin pakkaset helpottavat auringonpaisteessa iltapäiväksi toisin kuin tammikuussa.

Näyttää siltä, että 5. helmikuuta alkavalla viikolla pakkanen lähtee kiristymään vaiheittain. Viikon puolivälistä eteenpäin yli 20 asteen pakkasia voi öisin ja aamuisin olla eteläistä Suomea myöden, jos sää selkenee. Maan keski- ja pohjoisosassa pakkanen voi yön aikana kiristyä 25–35 asteeseen.

Epävarmuutta ennusteeseen tuovat kuitenkin Suomen lähettyvillä pyörivät matalapaineet. Vaikka viikosta ennustetaankin tavanomaista vähäsateisempaa, voi jokin yksittäinen matalapaine yltää Suomeen, jolloin lumipyrykin olisi osassa maata mahdollinen. Kaiken kaikkiaan lämpötila on ECMWF:n ennusteessa maan etelä- ja keskiosassa 3–6 ja pohjoisessa 1–3 astetta pitkän ajan keskiarvoja matalampi.

Viikosta ennustetaan muualle Eurooppaan normaalia lämpimämpää. Erityisesti Etelä- ja Keski-Euroopassa lämpötila voi nousta vuodenaikaan nähden korkeisiin lukemiin, Välimeren maissa paikoin lähelle 25 astetta. Kontrasti kylmään Pohjois-Eurooppaan tulee olemaan suuri.

Katso videolta ennuste neljän viikon lämpötilapoikkeamista:

12. helmikuuta alkava viikko: Kylmä jatkuu

12. helmikuuta alkavalla viikolla Pohjois-Euroopan kylmä poikkeama leviää myös läntiseen Eurooppaan kohti Ranskaa ja Britteinsaaria. Islannin seudulla ilmanpaineen ennustetaan olevan selvästi normaalia korkeampi, mikä ennakoi, että pohjoisen tai koillisen puoleiset ilmavirtaukset vallitsevat Länsi- ja Pohjois-Euroopassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tässä asetelmassa matalapaineet sateineen liikkuisivat Keski-Eurooppaa pitkin kohti koillista. Matalapaineiden pohjoisreunassa syntyvät lumisateet ja -pyryt voivat ajoittain yltää myös Suomeen. 12. helmikuuta alkavalla viikolla sateisuudessa ei kuitenkaan näy poikkeamia suuntaan eikä toiseen Suomen alueella.

Selkeinä ja heikkotuulisina hetkinä pakkanen voi yhä olla öisin ja aamuisin kireää kautta maan, vaikka iltapäivisin auringon lämmittävä vaikutus lisääntyy viikko viikolta.

Katso videolta ennuste neljän viikon sateisuuspoikkeamista:

19. helmikuuta alkava viikko: Lähes koko Eurooppa sinisenä

Koululaisten talvilomaviikot starttaavat näillä näkymin talvisessa säässä, eikä lumestakaan pitäisi olla puutetta.

ECMWF:n kuukausiennusteessa lähes koko Eurooppa on sinisen poikkeaman värittämä 19. helmikuuta alkavalla viikolla. Viikosta ennustetaan laajalti 1–3 astetta normaalia kylmempää, mutta Suomen alueella poikkeama on täplittäin tätäkin suurempi.

Matalapainetoiminnan odotetaan yhä olevan vaisua Pohjois-Atlantilla, kun ilmanpaine Islannin ympäristössä pysyy ennusteessa normaalia korkeampana. Tällöin suureen osaan Eurooppaa voisi purkautua Jäämeren tai Siperian suunnalta talvista ilmaa. Matalapainerata näyttää vetäytyvän kohti Välimeren maita, ja siellä sademäärä on kuukausiennusteessa koholla.

Skandinaviassa ja Suomessa sademäärä on ennusteessa normaalia pienempi, eli edessä voisi olla aurinkoisia pakkaspäiviä. Öisin ja aamuisin pakkanen voi paukkua kireänä kautta maan.

Hiihtäjä helmikuisessa pakkassäässä Isossakyrössä.
ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan edessä on talvisia ja aurinkoisia talvilomaviikkoja. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö

26. helmikuuta alkava viikko: Aurinkoa ja pakkasta

26. helmikuuta alkavalla viikolla Euroopan suursäätilassa ei kuukausiennusteen perusteella ole odotettavissa suurta käännettä. Pohjois- ja Keski-Eurooppa näyttävät yhä kylmiltä, joskin kylmä poikkeama Suomessa hieman haalistuu. Tämä voi olla merkki myös ennusteen epävarmuudesta.

Joka tapauksessa tämänhetkisen ennusteen perusteella helmi–maaliskuun vaihde näyttää yhä meillä täällä pohjoisessa hyvin talviselta, eikä aikaista kevättä ole näköpiirissä.

Mikäli iltapäivät ovat selkeitä, lämmittää aurinko jo merkittävästi ja voi heikentää varhaisaamujen pakkashuippuja 10–15 asteella. Jos ennuste toteutuu tällaisenaan, kaksi ensimmäistä talvilomaviikkoa olisivat kylmiä ja aurinkoisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kannattaa muistaa, että pitkiin sääennusteisiin liittyy aina epävarmuutta. Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 1.2.2024 klo 16.20

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat