Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Onko talviturkki jo heitetty? Uimavesien lämpötilat järvissä 15 asteen…
Uutiset |

Onko talviturkki jo heitetty? Uimavesien lämpötilat järvissä 15 asteen molemmin puolin – sinilevähavainnot lisääntyneet hieman merellä ja sisävesillä

Pilviä ja auringonpilkahduksia Paltamossa.
Pintavesien lämpötiloihin vaikuttavat muun muassa ilman lämpötilat, sateet ja tuulet. Kuva: Pekka Hatunen, Paltamo, 14.6.2022

Kesäkuu on alkanut vaihtelevassa säässä. Pintavesien lämpötilat ovat sisävesillä monin paikoin yli 15 asteen lukemissa ja laajalti hieman tavanomaista lämpimämpiä. Merellä pintavesi on 6–15 astetta, rannikoilla voi olla paikoin lämpimämpääkin vettä. Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet tällä viikolla hieman sisävesillä ja merellä. Juhannusviikon sääennusteet ovat vielä vaihdelleet, mutta tämän hetken ennusteen mukaan sää on mahdollisesti vähän lämpenemässä juhannusviikolla, vaikka pysyykin vaihtelevana. Siitepölykausi jatkuu, kun heinien kukinta on alkamassa myös paikoin Lapissa.

Suomen ympäristokeskuksen mukaan järvien pintalämpötilat ovat olleet 16. kesäkuuta Etelä- ja Keski-Suomessa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla 13–19 asteessa, Lapissa enimmäkseen 11–16 asteessa. Kilpisjärvellä Enontekiöllä pintaveden lämpötila on kuitenkin vain 5 astetta.

Sisävesien pintavesien lämpötilat ovat monin paikoin 1–3 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpiä tai lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia.

Katso sisävesien pintavesien lämpötilahavainnot Forecan sivuilta!

Pintavesien lämpötila kesäkuun 16. päivä aamulla kello kahdeksan viralliseen havaintoaikaan.
Sisävesien pintavesien lämpötiloja torstaina 16. kesäkuuta aamulla kello 8 viralliseen havaintoaikaan. Kuva: Foreca

Meriveden pintalämpötila on Ilmatieteen laitoksen Meripalvelujen mukaan Perämerellä 6–11 astetta, Selkämerellä 11–13 astetta, Saaristomerellä 12–15 astetta ja Suomenlahdella 11–13 astetta. Rannikon tuntumassa vesi voi olla jonkin verran lämpimämpää.

Katso meriveden lämpötilaennuste Forecan sivuilta!

Rannikolla tuulen suunta ja muuttuva ilman lämpötila voi paikallisesti tuoda viileää tai lämpöisempää vettä.
Meren pintaveden lämpötilaennuste 16.–18. kesäkuuta. Kuva: Foreca

Sinilevähavainnot lisääntyneet – tilanne kuitenkin melko rauhallinen

Suomen ympäristokeskuksen mukaan sinilevähavainnot ovat lisääntyneet hieman sisävesillä ja merellä. Sinilevästä on tehty joitakin havaintoja, mutta tilanne on alkukesälle tyypillisesti rauhallinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Merellä sinilevää on havaittu pinnanalaisissa vesikerroksissa, mutta pintakukintoja ei ole vielä juuri havaittu. Järvet ovat siis monin paikoin hieman keskimääräistä lämpimämpiä, mutta tämä ei ole vielä vaikuttanut sinilevähavaintojen määrään merkittävästi.

Sisävesillä sinilevähavainnot ovat lisääntyneet viime viikosta. Hieman sinilevää on havaittu yhdeksällä havaintopaikalla, mutta runsaita sinilevähavaintoja ei toistaiseksi ole tehty. Lisäksi kansalaisilta on tullut sisävesiltä viisi sinilevähavaintoa. Vedessä voi edelleen esiintyä havupuiden siitepölyä.

– Havaintojen lisääntymisestä huolimatta sisävesien sinilevätilanne on ajankohtaan nähden tyypillinen. Riski sinileväkukintojen muodostumiselle kasvaa, kun sää on pitkään lämmin ja heikkotuulinen, toteaa erikoistutkija Laura Härkönen Suomen ympäristökeskuksesta vesi.fi-sivuilla.

Merialueilla Suomenlahden rannikolla ja Saaristomerellä on tehty joitakin paikallisia sinilevähavaintoja. Toistaiseksi sinilevää on havaittu pääosin vähäisiä määriä. Satelliittihavainnoissa Suomen merialueilla ei ole havaittu vielä sinilevää.

Varsinainen sinilevien pintakukinta vaatii kehittyäkseen yleensä ainakin parin viikon suotuisat lämpötila-, tuuli- ja valo-olosuhteet.

– Sinilevätilanne Suomen merialueilla on alkukesälle tyypillisesti hyvin rauhallinen. Merivesi on edelleen alkukesäisen viileää. Runsaimmat sinileväesiintymät Itämerellä saadaan yleensä vasta vesien lämmettyä kunnolla heinä–elokuussa, kertoo tutkija Heidi Hällfors Suomen ympäristökeskuksesta vesi.fi-sivuilla.

Sinileväkukintoja.
Sinilevät ovat yleensä runsaimmillaan keski- ja loppukesällä. Sinilevä näkyy vedessä yleensä pieninä vihertävinä hippuina. Arkistokuva: Riku Lumiaro/SYKE

Suomen ympäristokeskuksesta muistutetaan, että vesissä on edelleen paikoin siitepölyä, joka näyttää erehdyttävästi sinilevältä. Kaikkiin veden värjäytymiin tulee suhtautua asianmukaisella varovaisuudella, koska sinilevän voi erottaa siitepölystä varmasti vain mikroskooppitutkimuksella. Osa sinilevistä on myrkyllisiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Mitä säässä tapahtuu loppuviikolla?

Pintavesien lämpötiloihin ja sinilevätilanteeseen vaikuttavat muun muassa ilman lämpötila sekä sateet, tuulet ja kumpuaminen. Sinileväkukintojen syntyyn vaikuttavat lisäksi esimerkiksi veden fosforipitoisuus ja valo-olosuhteet.

Keskiviikkona ja torstaina matalapaine on tuonut sateita etenkin itään, maan keskiosaan ja pohjoiseen. Päivälämpötilat ovat pudonneet näillä alueilla paikoin 10 asteen molemmin puolin oleviin lukemiin. Etelässä on ylletty paikoin yli 20 asteeseen. Perjantaiksi sateet vähenevät, vaikka paikoin tuleekin vielä sateita.

Ennuste perjantai-iltapäivälle 17.6.2022.
Ennuste perjantai-iltapäivälle 17.6.2022.

Viikonloppuna uusi matalapaine tuo sateita maan etelä- ja keskiosaan sekä sunnuntaina myös Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle. Lapissa tulee sadekuuroja. Viikonlopun sateissa on mukana myös ukkosta.

Ennuste lauantai-iltapäivälle 18.6.2022.
Ennuste lauantai-iltapäivälle 18.6.2022.

Lämpötilat ovat loppuviikolla etelässä ja lännessä aurinkoisina hetkinä laajalti 15–20 astetta, perjantaina lounaassa 19–24 astetta. Sateessa ja runsaassa pilvisyydessä lämpötilat ovat etelässä 15 asteen molemmin puolin.

Maan itäosassa on loppuviikolla enimmäkseen 12–17 astetta, lauantaina sateen edellä voi olla hieman lämpimämpää.

Pohjoisessa on perjantaina ja lauantaina enimmäkseen 6–16 astetta, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa ylletään 14–19 asteeseen. Sunnuntaina päivälämpötila on pohjoisessa laajalti 10–19 astetta.

Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 19.6.2022.
Ennuste sunnuntai-iltapäivälle 19.6.2022.

Miltä näyttää juhannusviikko – lämpenevää vai viilenevää?

Juhannusviikon ennusteet ovat vielä vaihdelleet, mutta torstaina 16. kesäkuuta tehdyn ennusteen mukaan sää voisi olla vähän lämpenemässä.

– Tämän hetken ennusteen mukaan sää näyttäisi juhannusviikon mittaan lämpenevän hieman, jolloin 20 asteen lukemia tai ylikin voi olla laajemminkin. Jopa helteisen lämmintä ilmaa kurottaa Suomen suunnalle uusimmassa ennusteessa. Se saattaa ensi viikon aikana käväistä joko nurkilla tai päästä Suomeenkin. Jos poutainen ja aurinkoinen hetki osuu kohdalle, hellettä voisi juhannuksen alla tai aikoihin olla jossain. Sateiden ennuste on vielä vaihdellut, mutta paikallisesti voi hetkittäin tulla viileämpiäkin hetkiä, jos sade osuu päälle. Sateessa jäätäisiin juhannusviikolla enemmän 15 asteen molemmin puolin oleviin lukemiin, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

Juhannusta vietetään kesäkuun 20. ja 26. päivän väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1990–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan kesäkuun 20.-26. päivien lämpötilojen keskiarvon mukaan.
Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca

Vaihteleva sää saa myös uimavesien lämpötiloihin mahdollista vaihtelua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Juhannusviikon alkuun asti matalapaineiden tuulet liikuttelevat pintavesiä ja voivat paikoin pyöräyttää viileämpää vettä pintaan. Paikoin näin on jo viime päivien aikana käynytkin. Viikonloppunakin viileä sade ja tuuli saattavat viilentää vesiä. Jos sää pääsee kuitenkin lämpenemään juhannusviikon aikana, vesistöjen pintavesien lämpötiloilla on taas lämpenevä suunta. Toisaalta juhannusviikollakin yhä ajoittain hieman voimistuvat tuulet ja liikkeellä olevat sateet voivat tuoda vilpoisia muutoksia ja yllätyksiä uimareille, Jenna Salminen sanoo.

Heinien kukinta on alkanut jo osassa pohjoistakin – havupuiden siitepöly saa aikaan keltaisia pintoja

Turun yliopiston siitepölytiedotuksen mukaan heinien kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosassa. Kukinta on alkanut ja on voimistumassa myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kukinnan odotetaan alkavan Etelä-Lapin lämpimillä kasvupaikoilla viikon kuluessa.

Heinien siitepölymäärien ennustetaan vaihtelevan maan lounaisosassa ja Uudellamaalla kohtalaisista runsaisiin. Muualla maan eteläosassa sekä maan keskiosassa siitepölymäärät ovat enimmäkseen vähäisiä, mutta voivat nousta ajoittain kohtalaisiksi. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa määrät jäävät vähäisiksi.

Siitepölyä ajelehtii vedenpinnalla.
Siitepölyä ajelehtii nyt paikoin vesistöissä. Kuva: Pertti Karjalainen, Paltamo, 13.6.2022

Koivun kukinta jatkuu enää Pohjois-Lapissa ja on heikkenemässä. Koivun siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan Pohjois-Lapissa vähäisistä kohtalaisiin, mutta määrät voivat nousta Käsivarren Lapissa runsaiksi. Muualla Lapissa määrät ovat enimmäkseen vähäisiä. Lapin eteläpuolella määrät pysyvät enimmäkseen nollatasolla.

Katso siitepölytilanne Forecan sivuilta!

Havupuut kukkivat Etelä-Lapin korkeudella saakka. Runsaana esiintyessään havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille.

Sade laskee ilman siitepölymääriä.

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Foreca

Päivitetty 16.6.2022 klo 17.42

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat