Uusi kuukausiennuste tuo marraskuun säähän äkkikäänteen: "Matalapaineet vaihtuvat hiustenkuivaajaan"
Euroopan keskuksen (ECMWF) perjantaina julkaisemassa kuukausiennusteessa näkyy radikaali muutos säätyypissä marraskuun alussa. Matalapainevyöry on vaihtumassa korkeapaineeseen.
Tämän viikonlopun aikana sateet jättävät hetkeksi Suomen rauhaan ja sää pääsee poutaantumaan, osin myös selkenemään. Taivaan kirkastuminen tietää kylmiä iltoja ja öitä, päivisin on lämpöasteita Lappia lukuun ottamatta.
Ennusteviikko 26.10.–1.11: Matalapaineiden sarjatulitusta
Kuukausiennusteen ensimmäinen tarkasteluviikko on Atlantin matalapaineiden sarjatulitusta. Suomea kohden on saapumassa jatkuvalla syötöllä sadealueita ja lauhaa ilmaa lounaasta.
" Tämän viikonlopun poutahetkistä kannattaa ottaa ilo irti, sillä niitä ei kovinkaan paljoa ole ensi viikolla tiedossa.
Alkuviikolla säähämme vaikuttaa Epsilon-hurrikaanin jäänne, joka työntää pohjolaan sen verran lämmintä ilmaa, että osa sateista muuttuu vedeksi Lapissa saakka.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lokakuun viimeisellä viikolla poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on maan etelä- ja keskiosassa peräti 3–6, Lapissakin laajalti 1–3 astetta.
Sademäärät näyttävät olevan koholla maan keski- ja pohjoisosassa, kun taas eteläisimmässä Suomessa ne ovat lähellä vuodenajan keskiarvoja.
Ennusteviikko 2.–8.11: Matalapaineet vaihtuvat "hiustenkuivaajaan"
Toisella tarkasteluviikolla kuukausiennuste liputtaa merkittävän muutoksen puolesta. Atlantin matalapaineet vaihtuvat korkeapaineiden verkostoon. Suurin poikkeama tavanomaista korkeampaan ilmanpaineeseen on heti Britteinsaarten länsipuolella, mikä viittaa siihen, että matalapaineet siirtyvät pohjoisemmalle reitille Jäämerelle, jolloin Suomessa vallitsisivat länsivirtaukset.
Tässä asetelmassa voidaan kokea föhn-tuulia, jotka tuovat Suomeen aurinkoisia ja vuodenaikaan nähden hyvin lämpimiä päiviä. Ei ole tavatonta, että vielä marraskuussa föhn-tilanteessa päivän ylin lämpötila kohoaa yli 10 asteen.
Harmaa matalapainesää saattaakin marraskuun alussa kertaheitolla vaihtua leutoon föhn-tuuleen – luonnon omaan hiustenkuivaajaan – kuten meteorologeilla on tapana asia ilmaista.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
" Föhn-tuulen syntymekanismi muistuttaa hieman hiustenkuivaajan toimintaperiaatetta: sisäänottoilma on viileää ja kosteaa, mutta ulos tullessa se muuttuu lämpimäksi ja kuivaksi.
Föhn-tilanteissa Norjan rannikko vastaanottaa kosteankalsean meri-ilman ja varsinkin Kölivuoriston länsirinteillä sataa runsaasti. Kun tämä sama ilma sitten laskeutuu vuoriston itärinteitä pitkin ja liikkuu kohti Ruotsia ja Suomea, on se huomattavasti alkutilannetta kuivempaa ja lämpimämpää. Tiivistymisen yhteydessä vapautuu runsaasti lämpöä.
Lue seuraavaksi: Mikä on föhntuuli ja miten se syntyy?
Kuukausiennusteen toinen tarkasteluviikko on Lapissa 3–6 ja muualla maassa 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpi. Pohjoisen Suomen hiihtosäät ja talvi ovat siis vaakalaudalla.
Sademäärissä ei näy suurempaa poikkeamaa Suomen osalta. Poikkeamassa on kuitenkin havaittavissa föhn-tilanteelle tyypillinen jakauma: Norjan vuoristossa sataa runsaasti, kun taas itäpuolella Ruotsissa ja paikoin Pohjanmaallakin on tavanomaista kuivempaa.
Ennusteviikko 9.–15.11: Pohjois-Atlantin korkeapaine
Kolmannella tarkasteluviikolla korkeapaineen painopiste siirtyy kohti Islantia.
Tämä voi kieliä siitä, että kylmänpurkutilanteiden todennäköisyys Suomessa kasvaa, mutta siitä huolimatta lämpötila näyttäisi olevan ennusteessa 1–3 astetta tavanomaista korkeampi koko maassa.
Sademäärässä ei juurikaan näy poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.
Lue myös: Näin tulkitset pitkän ajan ennustetta
Ennusteviikko 16.–22.11: Tavanomaista – ennusteen epävarmuus kasvaa
Kuukausiennusteen neljännellä tarkasteluviikolla ilmanpaine-, lämpötila- ja sademääräpoikkeamat haalistuvat Pohjois-Euroopan yllä.
Sää näyttäisi siis asettuvan kohti tavanomaisempaa marraskuun säätä, mutta poikkeamien haalistumisessa kyse on todennäköisesti enemmänkin siitä, että ennusteessa on jo runsaasti epävarmuutta.
Lue seuraavaksi: Tällainen on marraskuun sää Suomessa tilastollisesti