Uusi kuukausiennuste: Pari viikkoa tavanomaista lauhempaa säätä – maaliskuun puolella näkyy nyt käänne
Tuoreen kuukausiennusteen perusteella helmi–maaliskuun vaihteen viikko ja maaliskuun ensimmäinen täysi kalenteriviikko ovat Suomessa selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpiä. Sen jälkeen maaliskuun mittaan edessä voi kuitenkin olla käänne tavanomaisempiin ja jopa tavanomaista kylmempiin lämpötiloihin.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 21. helmikuuta. Sen mukaan 26. helmikuuta ja 4. maaliskuuta alkavat viikot ovat Suomessa tavanomaista lauhempia.
– Helmi–maaliskuun vaihde kuluu osassa maata suorastaan keväisen lauhassa säässä, mutta muuten keväinen tuntu on kaukana: sää on melko pilvistä ja sateista. Tyypillisesti helmi–huhtikuussa sademäärä vähitellen laskee ja ne ovat vuoden kuivimmat kuukaudet. Lauha sää jatkunee maaliskuun alussa, mutta tämän kuukausiennusteen mukaan säätyyppi alkaa muuttua maaliskuun puolivälin lähestyessä. Tilanne saattaa keikahtaa takaisin keskimääräistä kylmemmän sään puolelle maaliskuun jälkipuolella. Ainakin osasyy tähän on, jälleen kerran, polaaripyörre, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Pohjoista napa-aluetta kiertävä polaaripyörre pitää vahvana ollessaan kylmän ilman sisällään, mutta polaaripyörteen heikkeneminen mahdollistaa kylmän ilman pääsyn napa-alueelta etelämmäs.
– Stratosfäärissä polaaripyörre heikkeni 19. helmikuuta alkaneen viikon alussa, voimistuu nyt hieman ja ennusteiden mukaan heikkenee taas voimakkaammin maaliskuun alussa. Sen mahdollinen vaikutus näkyy vasta viiveellä maanpinnalla. Varmasti vaikutusta Suomeen ei siis voi vielä sanoa, mutta kylmän sään todennäköisyys kasvaa, Anna Latvala sanoo.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
26.2.–3.3. (Viikko 9) | Viikon keskilämpötila on selvästi tavanomaista lämpimämpi. Viikon sademäärä on tavanomaista suurempi. | Hyvä |
4.–10.3. (Viikko 10) | Keskimääräistä lauhempi sää jatkuu, mutta sademäärä on tavanomainen. | Kohtalainen |
11.–17.3. (Viikko 11) | Viikon keskilämpötilat ja sademäärät ovat ajankohtaan nähden tavanomaisia. | Heikko |
18.–24.3. (Viikko 12) | Viikon keskilämpötila on mahdollisesti keskimääräistä kylmempi. Sademäärässä ei ole poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. | Heikko |
Helmikuun 26. päivä alkava viikko: Jopa 4–7 astetta keskimääräistä lämpimämpää
Koululaisten talvilomakausi jatkuu 26. helmikuuta ja 4. maaliskuuta alkavilla viikoilla. Kuunvaihteen viikolla lomia vietetään Opetushallituksen mukaan muun muassa Tampereen, Jyväskylän, Vaasan, Lahden, Hämeenlinnan, Kokkolan, Kotkan, Kouvolan, Lappeenrannan, Mikkelin ja Seinäjoen kouluissa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Kuukausiennusteen perusteella 26. helmikuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa enimmäkseen jopa 4–7 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Sateita tulee tavanomaista enemmän.
– Suomessa vallitsee lauha eteläinen ilmavirtaus. Ajoittain sataa vettä tai lunta: sateita tulee mahdollisesti 1–2 päivän välein aina johonkin osaan maata. Viikko on aika pilvinen, mutta kyllä aurinko voi hetkittäin pilkahtaa, Anna Latvala toteaa.
Suojasäätä on välillä Lapissa asti.
– Näillä näkymin korkeimmat lämpötilat käyvät maan etelä- ja keskiosassa 3–5 asteessa.
Pelkkiä plusasteita tämä lauha sää ei kuitenkaan tarkoita, todennäköisesti välillä käväistään pakkasenkin puolella.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Kuukausiennusteen mukaan myös Itä-Euroopassa sää on selvästi tavanomaista lämpimämpää 26. helmikuuta alkavalla viikolla. Itäisessä Euroopassa sademäärä on keskimääräistä pienempi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Paikoin esimerkiksi Kroatiassa, Serbiassa ja Unkarissa lämpötila kohoaa päivisin 15–20 asteeseen. Iberian niemimaalla osassa Espanjaa ja Portugalia viikon keskilämpötila on sen sijaan jopa hieman keskimääräistä viileämpi. Sää on läntisessä Euroopassa sateinen.
Maaliskuun 4. päivä alkava viikko: Edelleen selvästi tavanomaista lauhempaa säätä Suomeen
Kuukausiennusteen perusteella sää jatkuu Suomessa selvästi keskimääräistä lämpimämpänä myös 4. maaliskuuta alkavalla viikolla. Sademäärä on ajankohdalle tavanomainen.
– Näyttää siltä, että lauha sää jatkuu Suomessa edelleen. Venäjän korkeapaine voi kuitenkin yltää Suomeen ja ei ole enää niin sateista kuin helmi–maaliskuun vaihteessa. Tuuli puhaltaa etelän puolelta ja sää voi olla pilvisempi kuin yleensä tähän aikaan, Anna Latvala sanoo.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Kuukausiennuste näyttää tavanomaista lämpimämpää säätä myös laajalti muualle Eurooppaan, etenkin Euroopan itäosaan.
– Euroopan itä- ja keskiosassa on tavallista vähäsateisempaa. Euroopan lounaisosassa on melko tavallista lämpötilan suhteen ja paikoin sateidenkin osalta, Anna Latvala kertoo.
Maaliskuun 11. päivä alkava viikko: Suursäätilanne voi muuttua
Maaliskuun 11. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteen lämpötilakartalla ei näy Suomeen juurikaan poikkeamia tavanomaisista lämpötiloista. Myöskään sade-ennusteessa ei näy poikkeamaa tavanomaiseen. Sään ennustettavuus on kuitenkin jo heikentynyt.
– Suursäätilanne on muuttumassa tämän kuukausiennusteen mukaan maaliskuun puolivälin tienoilla. Islannin ja Grönlannin ympäristöön saattaa vahvistua korkeapaine, jolloin Fennoskandiaan alkaa vähitellen virrata kylmempää ilmaa pohjoisesta, Anna Latvala sanoo.
Kuukausiennusteen perusteella tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu monin paikoin Etelä- ja Keski-Euroopassa.
Maaliskuun 18. päivä alkava viikko: Onko Suomessa edessä käänne tavanomaista kylmempään säähän?
Kuukausiennuste näyttää nyt 18. maaliskuuta alkavalle viikolle Suomeen ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää säätä.
– Eurooppa jakautuu tämän ennusteen mukaan tältä talvelta tuttuun tapaan hieman tavanomaista lämpimämpään ja sateisempaan eteläiseen Eurooppaan ja kylmään Pohjois-Eurooppaan. Suomessa viikko voi siis olla keskimääräistä kylmempi. Tässä vaiheessa päivän pituus on jo yhtä suuri kuin yönkin, eli kylmästä säästä huolimatta päivisin lämpötila kohoaa selvästi, Anna Latvala kertoo.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Tilastollisesti päivän ylin lämpötila on maaliskuun puolivälin jälkeen maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 0–4 plusastetta ja Oulun korkeudellakin nollan vaiheilla, Lapissa ja Koillismaalla on vielä keskimäärin 0–4 pakkasastetta.
– Yöt ovat kuitenkin tavallisesti vielä pakkasen puolella koko maassa maaliskuun puolivälin jälkeen. Kovat pakkaset ovat täysin mahdollisia vielä maaliskuun jälkipuoliskollakin. Esimerkiksi viime vuonna vielä 24. maaliskuuta Kittilässä oli −37,5 astetta, Anna Latvala toteaa.
Tuo Kittilän pakkanen oli vuoden 2023 ja talvikauden 2022–2023 alin lämpötila Suomessa. Tänä talvena kylmin lämpötila tähän mennessä on Enontekiön lentoasemalla 5. tammikuuta mitattu −44,3 astetta.
Pitkän ajan tilastojen mukaan terminen kevät alkaa Suomen eteläosassa keskimäärin maaliskuun lopussa ja Pohjois-Lapissa huhtikuun lopun tienoilla.
Viime vuonna terminen kevät alkoi aikaisimmillaan etelärannikolla 14. maaliskuuta ja myöhäisimmillään Käsivarren Lapissa 8. toukokuuta.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Kevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää maalis–toukokuun tilanne
Karita Kontula-Sokka
toimittaja
Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!
Päivitetty 22.2.2024 klo 16.35