Tuore kuukausiennuste: Suomi keikkuu rajavyöhykkeellä – Länsi- ja Keski-Euroopassa alkuun jopa 15–20 plusasteen lukemia
Sää jatkuu vaihtelevana. Lauhasta vuodenvaihteesta ollaan menossa jälleen pakkassäähän tammikuun alussa. Läntisessä ja keskisessä Euroopassa on vuodenvaihteen tienoilla paikoin jopa keväisiä 15–20 asteen lukemia.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 29. joulukuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan tammikuun alkupuolisko on Euroopassa laajalti keskimääräistä lämpimämpi. Suomen itäpuolella Venäjällä on puolestaan keskimääräistä kylmemmän sään signaalia.
– Tuoreen kuukausiennusteen mukaan Suomi on lähiviikot tavanomaista kylmemmän ja tavanomaista lämpimämmän alueen rajoilla. Ennuste on näiltä osin jokseenkin epävarma ja muutokset seuraavassa kuukausiennusteessa voivat olla isojakin, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
2.–8.1. | Viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista korkeampi. Sadetta voi tulla vähän tavanomaista enemmän. | Hyvä |
9.–15.1. | Lämpötilaltaan viikko on lähellä keskimääräistä. Myös sadetta tulee enimmäkseen melko tavanomainen määrä. | Kohtalainen |
16.–22.1. | Lämpötilassa ei näy merkittäviä poikkeamia, idässä voi olla vähän keskimääräistä kylmempää. | Heikko |
23.–29.1. | Ennusteessa ei näy merkittäviä poikkeamia keskimääräisestä. | Heikko |
Osassa Eurooppaa on vuodenvaihteen tienoilla meneillään ajankohtaan nähden erikoisen lämpimän sään aalto.
– Länsi- ja Keski-Eurooppaan virtaa hyvin lämmintä ilmaa. Lämpötila kohoaa siellä laajalti 15 ja 20 asteen välille. Tammikuun ensimmäisellä viikolla sää kuitenkin viilenee selvästi, mutta on edelleen keskimääräistä lämpimämpää. Yleisesti lämpötila on tammikuun 2. päivä alkavalla viikolla Länsi- ja Keski-Euroopassa päivisin 5 ja 10 asteen välillä, mutta ajoittain lämpötila kohonnee yli 10 asteeseen, Joonas Koskela ennustaa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lue myös: Eurooppaan saapumassa ennätyksellinen lämpövyöry
Tammikuun 2. päivä alkava viikko: Enimmäkseen pakkasta
Tammikuu käynnistyy Suomessa uuden kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä lauhemmassa säässä maan etelä- ja länsiosassa, missä 2. tammikuuta alkavan viikon keskilämpötila on 1–2 astetta keskimääräistä korkeampi, lounaassa paikoin kolme astetta keskimääräistä korkeampi. Idässä ja pohjoisessa lämpötilat ovat lähellä keskimääräisiä.
– Sademääräennusteen mukaan tammikuun ensimmäinen viikko olisi Suomessa hieman tavanomaista sateisempi, mutta poikkeama ei ole suuri. Todennäköisimmin sademäärä on keskimääräistä suurempi maan lounaisosassa, Joonas Koskela sanoo.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
– Tammikuun ensimmäisellä viikolla lämpötila on pääosin pakkasen puolella. Maanantaina lännestä saapuvan matalapaineen myötä lämpötila voi kuitenkin käväistä etelässä hetkellisesti nollan yläpuolella. Matalapaineen yhteydessä sataa maanantai-illan ja tiistaipäivän välillä etelässä hajanaisesti lunta, rannikolla mahdollisesti myös räntää ja vettä.
Pohjoisessa pilvisyys vaihtelee alkuviikolla. Pakkasta on pohjoisessa pilvisyydestä ja tuulista riippuen 10–20 astetta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Viikon puolivälin vaiheilla on laajalti poutaista. Torstaina Suomen eteläpuolelta kulkee mahdollisesti matalapaine, mutta matalapaineen reitissä on vielä epävarmuutta.
Tämän hetken ennusteen mukaan viikon loppupuoli näyttää kylmältä ja myös matalapaineita voisi olla liikkeellä, mutta tässäkin ennusteessa on vielä epävarmuuksia.
– Etelässäkin olisi pakkasta tämän hetken ennusteen mukaan viikon lopulla 10–15 astetta, Lapissa paikoin jo 20–30 astetta, Joonas Koskela sanoo.
Ilmanpaine-ennusteen mukaan Euroopan yllä olisi laaja korkeapaine 2. tammikuuta alkavalla viikolla.
– Euroopassa on kuukausiennusteen mukaan selvästi keskimääräistä lämpimämpää. Laajoilla alueilla poikkeama on 3–6 astetta. Matalapaineiden painopiste puolestaan sijaitsee Pohjois-Atlantilla sekä kaukana Suomen itäpuolella.
Atlantilla sijaitseva matalapaine näkyy runsaampina sateina etenkin Norjan eteläpuoliskon vuoristoseudulla. Suurimmassa osassa Eurooppaa on korkeapaineen vaikutuksesta keskimääräistä kuivempaa.
Tammikuun 9. päivä alkava viikko: Viikon keskilämpötila laajalti lähellä keskimääräistä
Kuukausiennusteen mukaan 9. tammikuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on suuressa osassa Suomea lähellä keskimääräistä. Lounaassa on 1–1,5 astetta keskimääräistä lämpimämpää, Itä- ja Pohjois-Lapissa puolestaan on noin asteen verran keskimääräistä kylmempää.
– Sademäärän osalta viikko on laajalti lähellä tavanomaista tai vähän tavanomaista sateisempi, Joonas Koskela sanoo.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tammikuun puolivälissä Ahvenanmaalla, etelä- ja lounaisrannikolla sekä paikoin länsirannikolla 0–2 plusastetta. Maan eteläosassa keskimääräinen ylin lämpötila on laajalti 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa enimmäkseen 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa Lapissa paikoin yli 8 pakkasastetta.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Heikko matalamman ilmanpaineen signaali ulottuu Grönlannin seudulta Fennoskandian yli itään.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Voi olla että matalapaineita pääsee kulkemaan Pohjois-Euroopan yli ja sää on vaihtelevaa. Korkeapaineen alueen signaali puolestaan ulottuu Atlantilta Välimeren seudulle sekä Välimereltä itään. Tämä näkyy myös Välimeren ympäristössä keskimääräistä vähäsateisempana säänä.
Euroopassa sää jatkuu ennusteen mukaan edelleen laajalti keskimääräistä lämpimämpänä, mutta signaali on jo edellisviikkoa heikompi. Viikon keskilämpötilat ovat 1–3 astetta tavanomaista korkeampia.
Tammikuun 16. ja 23. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää tammikuun loppupuolisko?
Tammikuun 16. päivä alkavalla viikolla lämmin signaali Suomen eteläosassa heikkenee.
– Itärajan tuntumassa voi olla hieman keskimääräistä kylmempää, mutta ennusteen epävarmuus on jo suuri. Suurimmassa osassa maata viikon keskilämpötilassa ei näy merkittävää poikkeamaa tavanomaisesta, toteaa Joonas Koskela.
Sademäärän osalta Suomen yllä ei näy enää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.
Tammikuun 23. päivä alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan laajalti lähellä keskimääräistä.
– Eteläisen Suomen yllä on pieni keskimääräistä korkeamman lämpötilan signaali. Sademäärässä ei näy Suomen yllä merkittävää poikkeamaa tavanomaisesta, Joonas Koskela sanoo.
Heikko korkeamman ilmanpaineen signaali on Atlantilla ja ulottuu sieltä Keski-Eurooppaan.
– Sademäärä on Euroopassa laajalti tavanomainen. Norjan vuoristossa voi edelleen sadella keskimääräistä enemmän ja myös Balkanilta löytyy vähän sateisemman sään alue. Länsi-Euroopassa saattaa olla hieman keskimääräistä kuivempaa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Katso tammi–maaliskuun pitkä ennuste: ”Talven ennusteessa on ristiriitaisia signaaleja”