Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Loppuvuoden ennuste julki: Suomi erottuu Euroopan kartalla – näin meteorologi…
Vuodenaikaisennuste |

Loppuvuoden ennuste julki: Suomi erottuu Euroopan kartalla – näin meteorologi kommentoi syksyn ja talven tuloa

Ruskaa Töölönlahdella.
Suomen säälle ovat tyypillisiä isotkin vaihtelut, joten sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla suurta myös syksyn ja alkutalven aikana. Arkistokuva: Joanna Rinne, Helsinki, 1.10.2020

Tuore kolmen kuukauden pitkä ennuste loka–joulukuulle näyttää Suomeen tavanomaista lämpimämpää loppuvuotta. Sateita tulisi ennusteen mukaan tavallista enemmän.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen mukaan loka–joulukuun jakson keskilämpötila on Suomessa tavanomaista korkeampi. Sää olisi meillä myös keskimääräistä sateisempaa.

Suomi erottuu ennusteessa Euroopan kartalla suurimmilla poikkeamilla tavanomaisista keskilämpötiloista yhdessä Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan sekä paikoin itäisen Euroopan kanssa.

– Tavanomaista lämpimämmän loppuvuoden todennäköisyys on selvästi koholla – Suomessa todennäköinen poikkeama on 1–2 astetta tavanomaista lämpimämpään suuntaan. Lauhoja jaksoja ja sateita tulisi tämän ennusteen mukaan tavallista enemmän. Itämeri on ennusteen perusteella tavanomaista lämpimämpi loka–joulukuun jaksolla. Lämmin meri toimii kuin kuumavesipullo, joten varsinkin rannikkoalueilla syksyn ja talven eteneminen voi olla hidasta. Terminen syksy on jo selvästi tavanomaisesta jäljessä Lapissa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista loka–joulukuulle 2024 Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista loka–joulukuulle 2024 Eurooppaan.

Ennuste näyttää keskiseen Eurooppaan ja monin paikoin eteläiseen ja itäiseen Eurooppaan 0,5–1 astetta tavanomaista lämpimämpää loka–joulukuun jaksoa. Läntiseen Eurooppaan ennustetaan 0–0,5 astetta tavanomaista korkeampia lämpötiloja.

– Tavallista lämpimämpää säätä on tämän ennusteen mukaan koko Euroopassa. On kuitenkin hyvä muistaa, että näillä leveysasteilla pitkien ennusteiden epävarmuus on huomattavasti suurempi kuin tropiikissa, Anna Latvala muistuttaa.

ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista loka–joulukuulle 2024 Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista loka–joulukuulle 2024 Eurooppaan.

Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Atlantilla Britteinsaarten lähistöllä on vuodenaikaisennusteen mukaan tavallista enemmän korkeapainetilanteita, kun taas pohjoisessa Jäämerellä matalapainetoiminta on vilkkaampaa.

– Käytännössä tämä tarkoittaisi Suomessa länsivirtausta. Kauemmas pohjoiseen työntynyt matalapaineiden reitti toisi Suomeen sekä sateita että lauhaa. Tavallista sateisempi sää painottuu Euroopassa Pohjois-Eurooppaan ja vähäsateisempi Lounais-Eurooppaan, missä kuivuudesta on kärsitty jo pitkään.

”Kolmen kuukauden jaksoon mahtuu myös hyvin todennäköisesti kylmiä jaksoja lumisateineen”

Syyskuu alkoi Suomessa hyvin lämpimänä, kun lämpötilat kipusivat jopa 25–28 asteen lukemiin.

Keskimäärin terminen syksy on alkanut tilastojen mukaan syyskuun ensimmäisellä viikolla jo laajalti Lapissa ja paikoin Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaallakin, mutta nyt terminen syksy on siis ollut myöhässä keskimääräisestä pohjoisessa.

Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020.
Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Vuoden edetessä lämpötilat alkavat kuitenkin väkisinkin pudota.

– Tämä tavanomaista lämpimämpi ennuste ei siis tarkoita syyskuun alun kaltaisten lämpötilojen jatkoa. Auringonpaisteen määrä vähenee nyt koko ajan ja lämpötila laskee väkisin. Suomen osalta ennusteessa ei ole mitään selvää eroa kuukausien välillä. Tämän perusteella ei siis pysty sanomaan, missä kuussa voisi olla enemmän kylmiä jaksoja. ​​Kolmen kuukauden jaksoon mahtuu myös hyvin todennäköisesti kylmiä jaksoja lumisateineen, Anna Latvala sanoo.

Katso myös neljän viikon kuukausiennuste!

Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

”On mahdollista, että La Niña kehittyy loppuvuoden aikana”

Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.

Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta.

Lue myös:

Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.

– ENSO-tilanne on nyt neutraali tai vähän kallellaan La Niñan suuntaan. On mahdollista, että La Niña kehittyy loppuvuoden aikana, Anna Latvala kertoo.

Lue seuraavaksi:

Mikä on El Niño?
Mikä on La Niña?

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 9.9.2024 klo 21.07

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat