Musta vai valkea joulu? Näin meteorologi Joonas Koskela kommentoi uutta kuukausiennustetta
Tuoreen kuukausiennusteen perusteella viikkojen keskilämpötilat ovat Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempiä ainakin jouluviikolle asti. Tämän hetken ennusteen mukaan suurin osa lähiaikojen sateista tulee lumena.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 1. joulukuuta tuoreen kuukausiennusteen. Suomen osalta kartoilla on sinistä väriä merkkinä tavanomaista kylmemmästä säästä joulukuulle.
– Uuden kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempänä ainakin jouluun asti, vasta joulun jälkeen kylmemmän sään signaali heikkenee. Odotettavissa voi olla ihan reippaita pakkasia etelässäkin. Suurin osa ennusteissa näkyvistä sateista on tulossa lumena, eli valkean joulun todennäköisyys alkaa olla jo varsin suuri koko maassa, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.
Valkeaa joulua toivoville ennuste on siis toiveikas, mutta energiakriisin näkökulmasta ennusteen mukainen keskimääräistä kylmempi sää ei ole niin toivottu vaihtoehto.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
5.–11.12. | Sää on koko maassa keskimääräistä kylmempää. Sadetta tulee enimmäkseen tavanomainen määrä. | Hyvä |
12.–18.12. | Sää kylmenee koko maassa. Poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on yleisesti 3–4 astetta. Sademäärät ovat lähellä tavanomaisia. | Kohtalainen |
19.–25.12. | Sää jatkuu jouluviikolla yhä tavanomaista kylmempänä. | Heikko |
26.12.–1.1. | Suomen yllä ei näy enää merkittäviä signaaleja keskimääräisestä poikkeavasta säästä. | Heikko |
Joulukuun 5. päivä alkava viikko: Keskimääräistä kylmempi joulukuun alku
Kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa 5. joulukuuta alkavalla viikolla koko maassa tavanomaista kylmempää. Viikon keskilämpötilat ovat 1–3 astetta keskimääräistä kylmempiä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Suomi on 5. joulukuuta alkavalla viikolla kahden korkeapaineen alueen välissä. Tähän korkeapaineiden väliin näyttäisi tämän hetken ennusteiden mukaan sijoittuvan matalapaineita lumisateineen. Viikon sademäärä onkin ennusteen mukaan suuressa osassa maata lähellä keskimääräistä, vain Lapissa vähän tavanomaista pienempi, Joonas Koskela sanoo.
Voi olla, että Suomeen pääsee loppuviikolla purkautumaan pohjoisesta entistä kylmempää ilmaa.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Muun Euroopan osalta Välimeren seudulla 5. joulukuuta alkava viikko on kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä lämpimämpi. Pohjoisessa sekä osin keskisessä, läntisessä ja itäisessä Euroopassa on tavanomaista kylmempää.
Atlantilta liikkuu matalapaineita Länsi-Euroopan yli itään.
– Nämä matalapaineet tuovat melko runsaita sateita etenkin Espanjaan ja Portugaliin sekä Italian ympäristöön. Näillä alueilla viikon sademäärä nouseekin selvästi keskimääräistä runsaammaksi. Vuoristoseuduille ja Itä-Eurooppaan on odotettavissa myös lumisateita, Joonas Koskela kertoo.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Joulukuun 12. päivä alkava viikko: Suomessa 2–4 astetta tavanomaista kylmempää
Kuukausiennusteen mukaan tavanomaista kylmemmän ilman signaali voimistuu Pohjois-Euroopassa joulukuun 12. päivä alkavalla viikolla. Suuressa osassa Suomea viikon keskilämpötila on 3–4 astetta keskimääräistä kylmempi, Itä-Lapissa poikkeama on 2–3 astetta.
– Suomen itäpuolella 5. joulukuuta alkavalla viikolla näkyvä selvä korkeapaineen alue häviää. Keskipitkien ennusteiden loppupuolella matalapaineen alue on siirtymässä Suomen itäpuolelle. Pohjoisesta voi virrata hyvin kylmää ilmaa koko maahan.
Viikon sademäärien osalta kuukausiennuste näyttää, että etelässä sademäärä on lähellä tavanomaista ja pohjoisessa voi sataa hieman keskimääräistä vähemmän.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Tilastollisesti Suomessa vuorokauden alin lämpötila on keskimäärin joulukuun puolivälissä lähes koko maassa pakkasen puolella, lounaissaaristossa paikoin lähellä nollaa. Vuorokauden ylin lämpötila on joulukuun puolivälissä keskimäärin maan etelä- ja länsiosassa laajalti −2 ja 2 asteen välillä, rannikoilla paikoin hieman lauhempi. Idässä vuorokauden ylin lämpötila on keskimäärin 0–4 pakkasastetta ja pohjoisessa enimmäkseen 0–6 pakkasastetta.
Kuukausiennusteen perusteella tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu 12. joulukuuta alkavalla viikolla Välimeren alueella ja eteläisessä Euroopassa. Pohjoisessa Euroopassa on yhä tavanomaista kylmempää.
– Matalapaineita sateineen saapuu edelleen Atlantilta, mutta niiden reitti on hieman aiempaa pohjoisempi. Keskimääräistä sateisemman sään vyöhyke ulottuu Länsi-Euroopasta mantereen yli Venäjälle.
Joulukuun 19. päivä alkava viikko: Jouluviikolla yhä keskimääräistä kylmempää
Jouluviikolle kuukausiennusteessa on yhä ”sininen” signaali Suomeen.
– Jouluviikolle siirryttäessä kylmemmän ilman signaali Suomen yllä heikkenee, mutta on edelleen olemassa. Koko maassa on ennusteen mukaan 1–2 astetta keskimääräistä kylmempää. Sademääräennusteessa ei näy merkittäviä poikkeamia keskimääräiseen. Myös ilmanpaineen osalta signaalit Euroopan alueella heikkenevät, Joonas Koskela sanoo.
Muun Euroopan osalta eteläisessä Euroopassa voi olla edelleen hieman keskimääräistä lämpimämpää.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Sademäärissä ei Euroopassa enää näy juurikaan merkittäviä poikkeamia, mutta Länsi-Euroopassa ja Välimeren pohjoisrannikolla voi olla keskimääräistä sateisempaa.
Joulukuun 26. päivä alkava viikko: Mitä tapahtuu joulun jälkeen?
Sään ennustettavuus heikkenee joulukuun loppua kohden mentäessä.
– Lämpötilan osalta signaali lähes häviää kuukausiennusteessa Suomen yltä. Pieni korkeamman ilmanpaineen alue löytyy Suomen pohjoispuolelta. Sademäärissä ei näy merkittävää poikkeamaa suuressa osassa maata, mutta kaakossa voi olla vähän keskimääräistä sateisempaa, Joonas Koskela toteaa.
Muun Euroopan osalta etenkin Välimeren ympäristössä sää jatkuu ennusteen mukaan yhä paikoin keskimääräistä lämpimämpänä ja keskimääräistä sateisempana.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Päivitetty 2.12.2022 klo 18.19