Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Koronavirus: Kauanko epidemia jyllää? Asiantuntijoilta karu arvio
Blogi |

Koronavirus: Kauanko epidemia jyllää? Asiantuntijoilta karu arvio

Toukokuun vehreyttä Jyväskylässä 2019.
Koronaepidemian arvellaan kestävän pitkälle kesään. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä 27.5.2019

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen arvion mukaan koronaepidemian pituudeksi ennakoidaan nykyisillä tiedoilla 4–6 kuukautta. Ennusteiden mukaan epidemia jatkuisi siis pitkälle kesään.

Eri alueilla epidemia voi olla eri vaiheissa, joten ennusteita ei voi epidemian huipun ajoituksen osalta suoraan tulkita koko maata koskeviksi, kertoo THL. Mallia päivitetään, kun uutta tietoa saadaan. THL muistuttaa, että on edelleen epäselvää, mikä on uuden koronaviruksen luontainen leviämiskyky ja tartuttavuus.

Vaikuttaako kesän lämpö koronavirukseen?

Joidenkin virusten otollisin leviämisaika on viileällä talvikaudella. Sään ja ilmaston vaikutuksesta meneillään olevaan koronaepidemiaan ei kuitenkaan ole vielä varmaa tietoa.

Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n tuoreen katsauksen mukaan virus on levinnyt paitsi kuivilla ja viileillä alueilla, myös trooppisilla ja korkean ilmankosteuden alueilla, kuten Singaporessa ja Kiinan Guangxissa. ECDC varoittaakin, että ei ole todisteita siitä, että koronavirus rajoittuisi talvikauteen, joten varotoimet, kuten sairastuneiden eristäminen ja koulujen sulkeminen viruksen varalta ovat tärkeitä.

Yhdysvalloissa Massachusetts Institute of Technologyssä tehdyn analyysin mukaan 90 prosenttia tartunnoista 22. maaliskuuta mennessä oli kirjattu alueilla, joissa lämpötila oli 3–17 astetta ja absoluuttinen kosteus 4–9 grammaa kuutiometrissä. Tämänkin raportin tekijät kuitenkin toteavat, että nykyisen tiedon perusteella ei vielä ole varmuutta, etteikö koronavirus leviäisi lämpimässä ja etteikö varautuminen koko maailmassa olisi tärkeää.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n mukaan Euroopan alueelle ennustetaan keskimääräistä lämpimämpää huhti-kesäkuuta. Tämä ja ensi viikko ovat kuitenkin selvästi keskimääräistä kylmempiä laajalti Euroopassa. Esimerkiksi koronaviruksen pahoin runtelemassa Italiassa on viime päivinä ollut paikoin jopa kylmempää kuin Suomessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Suomessa noin 900 varmennettua koronatapausta

THL ja Turun yliopisto ovat tehneet erilaisia ennusteita koronavirukseen liittyen. Mahdollista on, että noin 11 300 ihmistä tarvitsee Suomessa sairaalahoitoa uuden koronaviruksen vuoksi. Heistä tehohoitoa tarvitsisi tämän arvion mukaan 3 600 potilasta. Toisen, vakavamman arvion mukaan koronaviruksen takia sairaalahoitoa tarvitsisi epidemian aikana 15 500 potilasta, joista tehohoitoa 5 000. Mallinnuksessa sairaala- ja tehohoidon tarve on ennustettu epidemian 18 huippuviikolle, joista yhdeksän viikkoa on ennen epidemian huippua ja yhdeksän viikkoa huipun jälkeen.

Koronaviruksen aiheuttaman sairaala- ja tehohoidon tarpeen ennuste, kun tartuntamäärät alkavat kasvaa.
Koronaviruksen aiheuttaman sairaala- ja tehohoidon tarpeen ennuste, kun tartuntamäärät alkavat kasvaa. Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Suomen hallitus päätti keskiviikkona uutena toimena rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27. maaliskuuta alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka. Uusien liikkumisrajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. 

Suomessa todettuja koronatartuntoja on tällä hetkellä noin 960 ja menehtyneitä viisi. Maailmalla tapauksia on noin 417 000 yli 150 maassa. Kuolleita on noin 18 600, joista lähes 12 000 Euroopan alueella.

 

26.3.2020 kello 22.10: Päivitetty Suomen tartuntojen ja menehtyneiden määrät

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 26.3.2020 klo 22.12

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat