Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kesäkuun alkuun ulottuva kuukausiennuste: Eurooppa jakaantuu lämpimään…
Kuukausiennuste |

Kesäkuun alkuun ulottuva kuukausiennuste: Eurooppa jakaantuu lämpimään ja viileämpään – miten käy Suomen?

Toukokuinen kuuropilvi Heinolassa.
Toukokuun alussa on nähty niin aurinkoa kuin sateitakin. Kuva: Maarit Siitonen, Heinola, 8.5.2022

Toukokuun sää jatkuu Suomessa vaihtelevana. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan viikkojen keskilämpötilat ovat toukokuussa osassa maata hieman ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpiä tai tavanomaisten lämpötilojen tienoilla.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 9. toukokuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan Eurooppa on lähiviikkoina jakaantunut kahtia sen osalta, missä on ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämpää ja missä tavanomaista viileämpää. Suomi taiteilee näiden alueiden rajavyöhykkeellä, mutta on kuukausiennusteen perusteella kallistumassa enemmän viileämmälle puolelle.

– Näyttää siltä, että viikkojen keskilämpötilojen osalta kevät etenee Suomessa lähiviikot hieman keskimääräistä rauhallisemmin. Länsi-Euroopassa sää on kuukausiennustejakson aikana vuodenaikaan nähden lämmintä, kun taas Venäjällä ja osin Itä-Euroopassa on vuodenaikaan nähden kylmää. Suomi sijoittuu ennustejakson ajan näistä pikemmin viileälle kuin lämpimälle puolelle, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Viime vuonna terminen kesä alkoi Suomessa aikaisin, eteläisessä Suomessa paikoin jo 10. toukokuuta ja keskisessä Suomessa laajalti 11. toukokuuta.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 9.5.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
9.–15.5.Viikko on Suomessa paikoin ajankohdan keskimääräisiä lukemia viileämpi. Osassa maata sateita tulee keskimääräistä enemmän.Hyvä
16.–22.5.Viikko on lännessä keskilämpötilaltaan tavanomainen, idässä tavanomaista viileämpi. Sateita tulee ajankohdan keskiarvoa vähemmän.Kohtalainen
23.–29.5.Viikon keskilämpötilat ovat ajankohdan keskiarvon mukaisia tai paikoin hieman keskimääräistä viileämpiä. Sateisuuteen ennuste ei enää ota kantaa.Heikko
30.5.–5.6.Kuten edeltävällä viikolla, viikon keskilämpötilat ovat ajankohdalle tyypillisiä tai hieman paikoin tavanomaista viileämpiä. Ennuste ei enää ota kantaa viikon sademääriin.Heikko

Toukokuun 9. päivä alkanut viikko: Osassa maata tavanomaista viileämpää

Kuukausiennusteen mukaan 9. toukokuuta alkanut viikko on Suomessa paikoin keskilämpötilaltaan ajankohdalle tavanomainen, paikoin on hieman ajankohdan keskiarvoa viileämpää. Eroa keskimääräiseen on kuitenkin enimmillään vain asteen verran.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lämpötiloissa ei tämän hetken ennusteen mukaan tapahdu seuraavan 10 päivän aikana valtavia muutoksia. Auringossa lämpötilat voivat nousta maan etelä- ja keskiosassa jopa 15 asteeseen ja ylikin, kun taas pilvisinä hetkinä lämpötilat jäävät lähemmäs 10 asteen lukemia. Pohjois-Lapissa vaihtelu päivien välillä on suurta. Joinakin päivinä jäädään pariin lämpöasteeseen, toisina ollaan jopa lähellä 10 asteen lukemia. Sateessa, esimerkiksi sadekuuron sattuessa, lämpötilat jäävät alhaisemmiksi koko maassa, Joanna Rinne ennustaa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Sateita tulee ennusteen mukaan 9. toukokuuta alkaneella viikolla Suomessa ajankohdan keskiarvoa enemmän tai keskiarvoinen määrä.

– Sademäärästä suuri osa tulee keskiviikon vastaisen yön, keskiviikon ja torstain sateista. Keskiviikon vastaisena yönä Suomeen leviää lännestä sadealue, joka tuo vesisateita koko maahan, runsaimmin pohjoiseen. Maan etelä- ja keskiosassa sää muuttuu sateiden jälkeen aurinkoisemmaksi. Torstaiksi sadealue väistyy pohjoisesta, mutta iltapäiväkuuroja tulee yleisesti maan etelä- ja keskiosassa sekä Etelä-Lapissa. Kuuroissa saattaa myös paikoin ukkostaa, Joanna Rinne sanoo.

Perjantaina pilvisyys vaihtelee. Sadekuuroja tulee lähinnä Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Etelä-Lapissa. Yksittäiset ukkoskuurot ovat silloinkin mahdollisia.

Tämän hetken ennusteen mukaan lauantaina ja sunnuntaina sää jatkuu pilvisyydeltään vaihtelevana. Sää on pääosin poutaista, mutta iltapäiväkuuroja tulee paikallisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa toukokuun puolivälissä laajalti maan eteläosassa 14–16 astetta, maan keskiosassa 12–16 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 8–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 4–10 astetta.

Sinivuokkoja Nurmeksessa.
Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 9.5.2022

Muualla Euroopassa 9. toukokuuta alkanut viikko on laajalla alueella ajankohdan keskiarvoa lämpimämpi, mutta Venäjällä ja paikoin Itä-Euroopassa ajankohdan keskiarvoa viileämpi.

– Manner-Euroopassa sää on viikon aikana laajalti korkeapainevoittoinen, kun taas meillä pohjoisessa matalapainevoittoinen.

Suuressa osassa Eurooppaa viikko on ajankohtaan nähden vähäsateinen, mutta Norjan rannikolla sekä Pohjois-Skotlannissa sateita tulee keskimääräistä enemmän.

Toukokuun 16. päivä alkava viikko: Euroopan lämpötilojen kahtiajako voimistuu

Toukokuun 16. päivä alkavalla viikolla osassa Suomea näkyy merkkejä keskimääräistä kylmemmästä viikosta.

– Kuukausiennusteessa Euroopan jako lämpimän lännen ja kylmän idän välillä on edellistä viikkoa vahvempi. Suomessa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella maan länsiosassa ajankohdan keskiarvon tasolla, maan itäosassa enimmillään 1–2 astetta keskimääräistä viileämpi, Joanna Rinne sanoo.

Viikon tarkemmasta kulusta ei vielä ole varmuutta.

– Tämän hetken ennusteissa 16. toukokuuta alkavalle viikolle on pohjoisessa Euroopassa nähtävissä sekä kylmän ilman purkaus että sen jälkeen lämmintä ilmaa, mutta vielä ei tiedetä, millä tavalla nämä vaikuttavat Suomen säähän.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Sateita tulisi Suomessa kuukausiennusteen perusteella tavanomaista toukokuun puolivälin tienoota vähemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Siinä, missä 9. toukokuuta alkanut viikko on matalapainevoittoinen, on 16. toukokuuta alkava viikko meillä, kuten lähes koko Euroopassa, korkeapainevoittoinen. Sateita tulee lähes koko Euroopassa vähemmän kuin tähän aikaan vuodesta yleensä, Joanna Rinne toteaa.

Toukokuun 23. ja 30. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää kuunvaihteen ympäristö?

Kuukausiennusteen kartoilla ei näy enää juurikaan signaaleja poikkeamista suuntaan eikä toiseen Suomessa toukokuun 23. ja 30. päivä alkavilla viikoilla. Lämpötilakartat näyttävät Suomeen ajankohdalle tavanomaisia lämpötiloja tai paikallisesti hieman keskimääräistä viileämpää.

– Sateisiin ennuste ei Pohjois-Euroopan osalta enää juuri ota kantaa. Heikkenevät värit kuukausiennusteen kartoilla kertovat ennustettavuuden heikkenemisestä. Kuukausiennusteen muodostavat osaennusteet alkavatkin jo tässä vaiheessa ennustetta olla varsin erimielisiä sään kehittymisestä. Sääennuste on siis muuttunut selvästi epävarmemmaksi, Joanna Rinne toteaa.

Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kesän keskimääräinen alkamispäivä vertailukaudella 1991–2020. Kuva: Foreca 

Muualla Euroopassa signaaleja näkyy hieman enemmän kuin Suomen suunnalla.

– Tämän ennusteen mukaan toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa suuressa osassa Manner-Eurooppaa on ajankohtaan nähden lämmintä, kun taas pohjoisessa ja paikoin itäisessä Euroopassa lämpötilakeskiarvot pysyttelevät ajankohdan keskiarvon tasolla, jopa hieman sitä viileämpinä. Keski- ja Etelä-Euroopassa sademäärien ennustetaan näillä viikoilla olevan pikemmin vähäisiä kuin runsaita, Joanna Rinne sanoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesä–elokuun pitkä ennuste julki: Tältä näyttää tuleva kesä – ”Olen erittäin huolissani Euroopan tilanteesta”

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat