Uusi kuukausiennuste: Suomen säähän tulee hyytävä muutos, mitä tapahtuu keväälle? "Nauti vielä, kun voit!"
ECMWF:n eli Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen tuoreessa kuukausiennusteessa Suomen säähän on näköpiirissä hyytävä käänne. Kevään eteneminen on tyssäämässä maaliskuun loppupuolella, kun pohjoisnavalta romahtaa erittäin kylmää ilmaa Pohjois-Eurooppaan.
ECMWF on julkaissut uusimman kuukausiennusteensa 17. maaliskuuta. Ennuste näyttää nyt jonkin verran aiempaa ennusteajoa kylmemmältä.
Ensi viikon loppupuolella ennustetun voimakkaan kylmenemisen syypäänä on polaaripyörteen hajoaminen. Sen myötä kylmää polaarista, ehkä jopa arktista ilmamassaa pääsee valumaan Pohjois-Eurooppaan. Aiemmassa ennusteessa kylmempi ilma näytti jäävän Suomen pohjoispuolelle.
"Nauti lämmöstä ja auringonpaisteesta vielä, kun voit!"
21. maaliskuuta alkava viikko näyttäisi alkavan hyvin keväisenä, mutta meno on hyytymässä loppuviikkoa kohden mentäessä. Suomi on putoamassa viikon loppupuolella polaarisen suihkuvirtauksen kylmemmälle puolelle, jolloin napa-alueen talvista ilmamassaa leviää laajalti Pohjois-Eurooppaan. 28. maaliskuuta alkava viikko näyttääkin ECMWF:n ennusteessa tavanomaista kylmemmältä koko maassa.
Keväisen sään ystäville onkin nyt aika suoraviivainen viesti: nauti lämmöstä ja auringonpaisteesta vielä, kun voit!
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lue myös: Mikä on polaaripyörre ja miten se vaikuttaa Suomen säähän?
Viikko | Ennuste | Ennustettavuus |
---|---|---|
21.–27.3. | Lämpötilan ennustetaan olevan 1–3 astetta keskiarvoa korkeammalla suuressa osassa Suomea. Sää on kuitenkin kylmenemässä rajusti viikon loppupuolella. | Hyvä |
28.3.–3.4. | Sää on 1–3 astetta tavanomaista kylmempää. Sademäärä on etelässä hieman tavanomaista suurempi, muualla maassa tavanomainen. | Kohtalainen |
4.–10.4. | Lämpötila ja sademäärä ovat koko maassa lähellä tavanomaista. | Heikko |
11.–17.4. | Maan etelä- ja länsiosassa on paikoin tavanomaista kylmempää. Sademäärässä ei näy poikkeamaa. | Heikko |
21. maaliskuuta alkava viikko: Lämmin alku, mutta sitten hyytyy
21. maaliskuuta alkavalla viikolla sää on vielä alkuun pääosin aurinkoista ja keväisen lämmintä. Maan etelä- ja keskiosassa ylitetään monin paikoin maanantaina ja tiistaina 10 asteen raja, ja paikoin näin voi käydä vielä keskiviikon ja perjantainkin välillä. Mutta sitten meno näyttää hyytyvän.
Viikon ennustetaan olevan kokonaisuudessaan 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpi. Näillä näkymin raju kylmeneminen koetaan vasta ensi viikon loppupuolella perjantain jälkeen, kun Suomi putoaa polaarisen suihkuvirtauksen kylmemmälle puolelle. Tämä tietäisi 10–20 asteen yöpakkasia koko maahan, ja kylmässä pohjoisessa ilmavirtauksessa päivälämpötilakin voi jäädä suuressa osassa maata pakkaselle.
Kylmenemisen ajoitukseen ja voimakkuuteen liittyy vielä kuitenkin epävarmuutta.
Lue viikonlopun ja ensi viikon ennusteesta tarkemmin: Nauti kevätlämmöstä viikonloppuna: Jopa yli 15 astetta – ensi viikon loppupuolta uhkaa dramaattinen sääkäänne
21. maaliskuuta alkavan viikon sademäärä on ennusteessa maan etelä- ja keskiosassa aavistuksen verran ajankohdan keskiarvoa pienempi. Pohjois-Lapissa se on tavanomaista suurempi. Erityisesti Käsivarren Lapissa uutta lunta voi kertyä useita kymmeniä senttimetrejä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Keski-Euroopassa sijaitseva laaja korkeapaineen alue näyttäisi pitävän valtaosan Euroopasta normaalia vähäsateisempana, mutta Iberian niemimaa muodostaa tässä räikeän poikkeuksen. Alueelle odotetaan erittäin suuria sadekertymiä ja tulvien riski on selvästi koholla. Uutta hiekkapölyepisodiakaan ei voi täysin poissulkea, sillä voimakkaat tuulet käyvät ainakin osan viikosta Saharan autiomaasta.
Lue myös: Apokalyptinen näky laskeutui suomalaisten suosimiin lomakohteisiin Espanjassa
28. maaliskuuta alkava viikko: Talvivaatteille vielä tarvetta
ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan 28. maaliskuuta alkava viikko tulee olemaan Suomessa 1–3 astetta ajankohdan keskiarvoa kylmempi. Kevään etenemiseen on tulossa takapakkia ja vielä voidaan kokea lumisateita ja kipakoita yöpakkasia eteläistä Suomea myöden.
Ilmanpaine on ennusteessa Pohjois-Euroopassa tavanomaista matalampi ja sademäärä eteläisessä Suomessa koholla. Tämä asetelma indikoi, että Suomi kuuluu polaarisen kylmän ilmamassan ja matalapaineen piiriin ja tässä yhteydessä sateet tulisivat ajoittain eteläistä Suomea myöden lumena. Yksittäiset lumipyrytkin olisivat periaatteessa vielä mahdollisia.
Jos aurinko kuitenkin pääsee paistamaan, on auringonsäteilyssä maalis–huhtikuun vaihteessa jo sen verran potkua, että päivälämpötilat pyrkivät maan etelä- ja keskiosassa väkisinkin nollan yläpuolelle kylmästä ilmamassasta huolimatta.
Talvivaatteet kannattaa kuitenkin pitää vielä lähellä, koska erityisesti yöt ja aamut voivat olla hyvin kylmiä.
Tutustu myös näihin:
4. huhtikuuta alkava viikko: Kevään uusi yritys
Huhtikuun ensimmäisellä kokonaisella, 4. päivä alkavalla viikolla, tavanomaista matalamman ilmanpaineen painopiste siirtyy Pohjois-Euroopasta lähemmäs Islantia. Vastaavasti itäisellä Välimerellä ilmanpaineen ennustetaan kohoavan tavanomaista korkeammalle. Tämä asetelma viittaa siihen, että lounaisvirtaukset voisivat hiljalleen kuljettaa Suomeen lämpimämpää ilmaa ja sää muuttuisi uudelleen keväisemmäksi.
ECMWF ennustaa lämpötilojen olevan Suomessa 4. huhtikuuta alkavalla viikolla lähellä tavanomaista. Heti maamme etelä- ja lounaispuolella näkyy poikkeamaa tavanomaista lämpimämmästä säätyypistä, joten kylmin sää näyttäisi Suomesta väistyvän.
Huhtikuun alkupuoliskolla päivän ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa lähellä +5 astetta ja pohjoisessakin jo nollan yläpuolella.
Huhtikuun 4. päivänä alkavalla viikolla sademäärissä ei näy merkittäviä poikkeamia suuntaan eikä toiseen Suomen osalta.
Tutustu myös tähän: Uusi pitkän ajan sääennuste huhti–kesäkuulle julki: Tältä näyttää kevään ja alkukesän tilanne!
11. huhtikuuta alkava viikko: Ennustettavuus heikkenee pääsiäisen lähestyessä
Pääsiäspyhät ajoittuvat tänä vuonna kuukausiennusteen neljännen tarkasteluviikon loppupuoliskolle. Pitkäperjantai aloittaa pääsiäispyhät huhtikuun 15. päivänä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Pääsiäisviikolla sään ennustettavuus heikkenee kuukausiennusteessa olennaisesti. Ennustetut ilmanpaineen poikkeamat haalistuvat, samaten poikkeamat sademäärissä.
Lämpötiloissa Suomi näyttäisi asettuvan lämpimämmän etelän ja kylmemmän idän rajamaastoon: maan etelä- ja keskiosassa ennusteessa on paikoin hieman ajankohdan keskiarvoa kylmempää.
Mutta miten käy kevään etenemisen?
Tilastojen mukaan terminen kevät alkaa suuressa osassa Suomea huhtikuun aikana, mutta etelässä ja lounaassa monin paikoin jo maaliskuun loppupuolella. Tämän vuoden osalta ei ole vielä selvyyttä, onko terminen kevät jo osassa maata alkanut lämpimien säiden vauhdittamana, vai joudutaanko termisen kevään lähtölaskenta käynnistämään uudestaan, koska uusi kylmänpurkaus on näköpiirissä.
Terminen kevät lasketaan alkaneeksi, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa pysyvästi 0 ja +10 asteen välille.
Kannattaa myös muistaa, että pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säätyypistä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue seuraavaksi: Näin pitkän ajan ennusteet syntyvät ja näin tulkitset niitä