Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> La Niña -kausi päättyi, El Niño häämöttää ennusteissa – miten…
Blogi |

La Niña -kausi päättyi, El Niño häämöttää ennusteissa – miten sää muuttuu?

El Niño ja La Niña vaikuttavat meriveden lämpötilaan ja kalansaantiin tropiikin keski- ja itäosissa, esimerkiksi tämän hylkeen elinalueella Ecuadorissa.
El Niño ja La Niña vaikuttavat meriveden lämpötilaan ja kalansaantiin tropiikin Tyynenmeren keski- ja itäosissa, esimerkiksi tämän hylkeen elinalueella Ecuadorissa. Kuva: Pixabay

Suuren mittakaavan sääkuvioissa La Niña -vaihe on päättynyt, El Niño -vaihe siintää tulevaisuuden ennusteissa. Molemmat ovat monille tuttuja nimiä, mutta mitä vaihdos käytännössä oikein tarkoittaa?

La Niña ja El Niño ovat keskenään vuorottelevat ilmiöt, jotka vaikuttavat esimerkiksi lämpötiloihin ja sateisuuteen suurilla alueilla maapallolla. Ilmiöiden vuorottelua kutsutaan nimellä ENSO-kierto (El Niño-Southern Oscillation). 

El Niño ja La Niña – toinen lämmittää tropiikin Tyynenmeren pintalämpötilaa, toinen viilentää

ENSO-kierto aiheutuu ilmakehässä ja Tyynenmeren pintalämpötilassa tapahtuvien muutosten yhteisvaikutuksen seurauksena. Kierto El Niño -vaiheesta seuraavan El Niño -vaiheen alkamiseen on epäsäännöllisen pituinen, se kestää noin kolmesta seitsemään vuoteen. 

La Niña -vaiheessa, joka juuri on todettu päättyneeksi, päiväntasaajan seudun keskisen ja itäisen Tyynenmeren pintalämpötila on keskimääräistä viileämpi. Tällöin päiväntasaajan seudun itätuulet, pasaatituulet, ovat tavanomaistakin vahvempia. Tuulet puhaltavat lämpimän pintaveden Tyynenmeren länsiosaan, ja Indonesian ja Australian suunnalla on vuodenajasta riippuen tavanomaista lämpimämpää ja/tai sateisempaa, kun taas Etelä-Amerikan suunnalla muutokset kallistuvat viileän sään suuntaan, kun pintaveden väistyttyä syvemmällä ollut kylmempi merivesi nousee pinnalle.

La Niña -ilmiön aikaan itätuulet voimistuvat Tyynellämerellä lähellä päiväntasaajaa. Meren pintavesi kylmenee Tyynenmeren itäosassa, minkä seurauksena sademäärät vähenevät ja trooppisten hirmumyrskyjen esiintyvyys pienenee. Läntisellä Tyynellämerellä sateisuus puolestaan lisääntyy.
La Niña -ilmiön aikaan itätuulet voimistuvat Tyynellämerellä lähellä päiväntasaajaa. Kuva: Foreca

El Niño -vaiheessa käy päinvastoin: Keskisen ja itäisen Tyynenmeren pasaatituulet heikkenevät, pintalämpötila on siellä tavanomaista korkeampi, ja Etelä-Amerikassa sää kallistuu tavanomaista lämpimämpään, paikoin myös sateisempaan päin. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

El Niño -ilmiön aikana itätuulet heikkenevät tai kääntyvät jopa läntisiksi Tyynellämerellä lähellä päiväntasaajaa. Meren pintavesi lämpenee tällöin Tyynenmenen itäosassa ja viilenee länsiosassa. Sateet vähenevät läntisellä Tyynellämerellä ja lisääntyvät Etelä- ja Keski-Amerikan rannikoilla. Punaiset nuolet kuvaavat lämpimän pintaveden virtausta.
El Niño -ilmiön aikana itätuulet heikkenevät tai kääntyvät jopa läntisiksi Tyynellämerellä lähellä päiväntasaajaa. Kuva: Foreca

La Niña- ja El Niño -vaiheiden välissä on kierron neutraali vaihe, jolloin meren pintalämpötila ja sää pysyttelevät lähempänä ajankohdan keskiarvoja.

ENSO-kierto vaikuttaa säähän useimmilla mantereilla

Vaikka ENSO-kierto saa alkunsa Tyynenmeren seudulta, se vaikuttaa laajalla alueella maapallolla. Vaikutukset ulottuvat niin Etelä-Amerikkaan, Väli- ja Pohjois-Amerikkaan kuin myös Australian seutuun, itäiseen ja kaakkoiseen Aasiaan, Intian seutuun ja paikoin jopa Afrikan säähän.

Sään lisäksi sillä on vaikutuksia esimerkiksi kalan esiintymiseen, maanviljelyyn, erilaisten sääkatastrofien esiintymistodennäköisyyteen ja tautien kulkuun. ENSO-kierron vaiheet vaikuttavat niin ihmisten kuin luonnon eläinten ja kasvien hyvinvointiin.

Tyynen valtameren atolleja.
ENSO-kierto vaikuttaa elämään niin Tyynenmeren alueella kuin laajemminkin maapallolla. Kuva: Markus Mäntykannas, Tonga

Suomen säähän ENSO-kierrolla saattaa olla vaikutusta, mutta mahdolliset vaikutukset kulkeutuvat meille niin monen mutkan seurauksena, että niitä ei ole pystytty vielä tieteellisesti varmistamaan. Suomen sää on myös luonnostaan hyvin vaihtelevaa, ja säähämme vaikuttavia mekanismeja on niin paljon, että mahdollisia ENSO-kierron vaikutuksia on vaikea tunnistaa kaiken kohinan keskeltä.

Pitkä La Niña -vaihe on nyt päättynyt

La Niña -vaihe, joka on kestänyt erityisen pitkään – viimeiset kolme vuotta – on nyt NOAA:n mukaan julistettu päättyneeksi. Vaiheen aikana päiväntasaajan seudun Tyynenmeren keski- ja itäosan pintavesi oli tavanomaista viileämpää, kuten La Niña -vaiheeseen kuuluu.

Nyt päättynyt La Niña toi Australiaan ennätyssateet, se sai hurrikaanikaudet aktiivisemmiksi ja aiheutti kuivuutta Itä-Afrikkaan. Päättyvän talven kokonaiskeskiarvoissa on nähtävissä, kuinka Pohjois-Amerikan länsipuolella Tyynellämerellä La Niña -vaiheelle ominainen sulkukorkeapaine puski suihkuvirtauksen Tyynellämerellä pohjoiselle reitille. Sen seurauksena Pohjois-Amerikan pohjoisosissa talvi oli laajalla alueella tavanomaista kylmempi, Yhdysvaltain eteläosassa tavanomaista lämpimämpi ja kuivempi, ja paikoin Pohjois-Amerikassa sateita tuli tavallista runsaammin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

El Niño -vaihetta povataan jo sääennustekartoilla

ENSO-kierrossa seuraavat kuukaudet vietetään neutraalissa vaiheessa, mutta sen jälkeen kierto siirtyy pitkän aikavälin ennusteiden mukaan todennäköisesti syksyllä El Niño -vaiheeseen. Pitkän aikavälin ennusteet ovat Suomessa luotettavuudeltaan vain hieman tilastoihin perustuvaa arvausta parempia, mutta ENSO-kierron ennustamisessa ne ovat selvästi taitavampia; pitkän aikavälin ennusteet onkin tehty ENSO-kierron kaltaisten ilmiöiden ennustamiseen, ja esimerkiksi Suomen pitkän aikavälin ennuste syntyy ikään kuin näiden ennusteiden sivutuotteena.

El Niño -vaiheessa päiväntasaajan Tyynenmeren keski- ja itäosien pintavesi on tavanomaista lämpimämpää. El Niño -vaihe nostaakin maapallon keskilämpötilaa.

Viimeiset kahdeksan vuotta ovat olleet maapallon keskilämpötilaltaan mittaushistorian lämpimimmät siitä huolimatta, että viimeisen kolmen vuoden ajan La Niña viilensi keskilämpötilaa. Koska ENSO-kierron vaiheen vaihtuessa El Niñoon Tyynenmeren pintalämpötilan vaikutus ilmakehään vaihtuu viilentävästä lämmittäväksi, tutkijoiden mukaan on mahdollista, että mikäli vuosi 2024 on El Niño -vuosi, vuodesta tulee jopa maapallon mittaushistorian toistaiseksi lämpimin. Mittaushistorian toistaiseksi lämpimin vuosi, 2016, oli voimakkaan El Niño -vaiheen vuosi.

El Niñon vaikutukset ovat erilaiset Suomen talvi- ja kesäkuukausina. Esimerkiksi talvikuukausien aikana sää on tavanomaista lämpimämpää, jopa kuumempaa Intian ja Kaakkois-Aasian sekä kaakkoisen Australian suunnalla. Australiassa kuumuus voi pahentaa maastopaloja. Yhdysvaltojen eteläpuoliskolla on tavanomaista sateisempaa. 

El Niño -ilmiö vaikuttaa säähän hyvin laajoilla alueilla maapallolla. Suomalaisten suosimissa lomakohteissa Kaakkois-Aasiassa sää voi olla tukahduttavan kuumaa ja kuivaa.
El Niño -ilmiö vaikuttaa säähän hyvin laajoilla alueilla maapallolla. Kuva: Foreca

Suomen kesäkuukausien aikana, eli mahdollisesti kesällä 2024, El Niño aiheuttaa Australiaan, Indonesian ja Filippiinien suuntaan sekä Intiaan kuivaa säätä, ja Etelä-Amerikkaan laajoille alueille tavanomaista lämpimämpää säätä.

El Niñon vaikutukset pohjoisen pallonpuoliskon kesäkuukausina ovat vähäisemmät.
El Niñon vaikutukset pohjoisen pallonpuoliskon kesäkuukausina ovat vähäisemmät kuin talvikuukausina. Kuva: Foreca

Varmuutta El Niño -kauden alkamisesta ei vielä ole, mutta ennusteiden perusteella se näyttää todennäköiseltä. Tutkijoiden mukaan maapallon ilmaston muuttuessa myös ENSO-kierron sääilmiöt muuttuvat huonommin ennustettaviksi; vielä ei tiedetä tarkkaan, millä tavalla kierto mahdollisesti tulevaisuudessa muuttuu, ja minkälaisia vaikutuksia sillä on säähän ympäri maapalloa. Mitä muutoksia kiertoon tuleekin, ne ovat laaja-alaisia – ENSO-kierto vaikuttaa ihmisiin ja elämään laajoilla alueilla maapallolla.

Joanna Rinne
meteorologi

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän pitkä ennuste julki! Tältä näyttää huhti–kesäkuun jakso – vaisu viesti Suomeen

Päivitetty 16.3.2023 klo 15.42

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat