Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Syyskuu oli Suomessa ennätyslämmin: Lämpöä enimmillään 24,1 astetta,…
Kuukausikooste |

Syyskuu oli Suomessa ennätyslämmin: Lämpöä enimmillään 24,1 astetta, mutta kuukausi toi myös jopa 25 senttimetriä lunta – Varpu-myrsky riepotteli maata

Syyskuu 2023 toi niin kesäisen lämmintä säätä kuin lumisateitakin osaan maata.
Syyskuu toi niin kesäisen lämmintä säätä kuin lumisateitakin osaan maata. Kuvat: Matti Hietala, 6.9.2023 ja Seeli Toivio, Saariselkä, 20.9.2023

Syyskuu oli Suomessa ennätyksellisen lämmin. Etenkin pohjoisessa satoi paikoin poikkeuksellisen paljon. Syyskuu toi myös Varpu-myrskyn sekä Lappiin paikoin jopa 25 senttimetriä lunta. Libyassa tuhannet ihmiset menehtyivät syyskuussa Daniel-myrskyn aiheuttamissa tulvissa.

Syyskuun keskilämpötila vaihteli Suomessa etelärannikon noin 16 asteesta Käsivarren Lapin noin 5 asteeseen. Pitkän ajan säätilastoja Suomessa pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan koko Suomen syyskuun keskilämpötila oli 12,2 astetta. Tämä on 1900-luvun alusta alkavan mittaushistorian korkein syyskuun keskilämpötila. Edellinen syyskuun keskilämpötilan ennätys on vuodelta 1934, jolloin syyskuu oli 0,4 astetta tämän vuoden syyskuuta viileämpi.

Alueellisesti syyskuun keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea maan eteläosasta Keski-Lappiin ulottuvalla alueella. Pohjois-Lapissa syyskuun keskilämpötila oli paikoin poikkeuksellisen korkea.

Syyskuun keskilämpötila oli Suomessa laajalti 1,5–3,5 astetta vertailukauden 1991‒2020 keskiarvoa korkeampi, mutta maan keskiosassa lännestä itään paikoin jopa lähes 4 astetta keskimääräistä korkeampi. Pienin poikkeama tavanomaiseen oli pohjoisessa Lapissa.

– Edelliset kaksi syyskuuta olivat koleita, mutta tänä vuonna oli hyvin lämpimän syyskuun vuoro. Syyskuun aikana pariinkin otteeseen Suomi jäi kaakon korkeapaineen ja länsi- sekä luoteispuolen matalapaineen väliin, ja lounaasta virtasi meille ajankohtaan nähden hyvin lämmintä ilmaa. Näiden välissä kuun puolivälin tienoilla sekä aivan kuun alussa oli tavallisempaa alkusyksyn säätä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lue myös: Harvinainen, poikkeuksellinen ja ennätyksellinen – mitä tarkoittavat nämä meteorologiasta tutut termit?

Vaasassa mitattiin yli 23 asteen lukemia 22. syyskuuta 2023.
Vaasassa mitattiin yli 23 asteen lukemia 22. syyskuuta. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 22.9.2023

Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä syyskuun keskilämpötila oli 15,8 astetta, mikä on aseman 180 vuotta pitkän havaintohistorian uusi syyskuun ennätys ja rikkoo vuonna 1934 tehdyn vanhan ennätyksen 0,9 asteella.

Syyskuun korkein lämpötila oli Kouvolan Utin Lentoportintien havaintoasemalla 12. syyskuuta mitattu 24,1 astetta. Vielä 22. syyskuuta Tampereella mitattiin 23,3 astetta ja 29. syyskuuta Kouvolassa oli 19,9 astetta.

Viimeksi syyskuussa 24 astetta ylittyi vuonna 2019, jolloin syyskuun korkein lämpötila oli peräti 26,2 astetta. Syyskuun lämpöennätys Suomessa on Rauman kaupungissa 6. syyskuuta 1968 mitattu 28,8 astetta.

Syyskuu kului lämpimässä säässä.
Syyskuun korkein lämpötila mitattiin Kouvolassa ja alin Savukoskella. Kuva: Foreca

Tämän syyskuun alin lämpötila oli Savukosken Tulppion havaintoasemalla 15. syyskuuta mitattu −5,9 astetta.

Syyskuun kylmyysennätys Suomessa on Sodankylän Vuotson havaintoasemalla 26. syyskuuta 1968 mitattu −18,7 astetta.

Pohjoisessa sateita tuli jopa poikkeuksellisen paljon – Varpu-myrsky riepotteli Suomea

Syyskuu oli laajalti tavanomaista sateisempi, Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen mukaan suuressa osassa Lappia jopa poikkeuksellisen sateinen. Myös maan keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sademäärät olivat monin paikoin harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen suuria. Maan eteläosassa sademäärä oli enimmäkseen tavanomainen tai tavanomaista pienempi.

– Pienen tulvan puolella käytiin syyskuussa sekä Etelä-Pohjanmaalla että Lapissa. Runsaat sateet nostivat välillä vettä pelloille myös muualla maassa, Anna Latvala sanoo.

Elokuussa ja syyskuun alussa 2023 runsaat sateet nostivat vedenpintoja.
Runsaat sateet nostivat paikoin vedenpintoja. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 5.9.2023

Syyskuun suurin sademäärä mitattiin alustavien tietojen mukaan Puolangan Paljakan havaintoasemalla, jossa sadetta tuli 179,4 millimetriä. Vähiten satoi Paraisten Utössä, jossa kuukauden sademäärä oli vain 19,4 millimetriä.

Syyskuun suurin vuorokauden sademäärä, 65,5 millimetriä, mitattiin Sulkavalla Hattulan havaintoasemalla 12. syyskuuta.

Syyskuussa oli kaksi myrskypäivää. Varpu-myrsky riepotteli Suomea 20. syyskuuta.

– Jo edellisenä päivänä tuuli kävi Rauman Kylmäpihlajan havaintoasemalla myrskyn puolella, mutta varsinaisen myrskykauden aloitti Varpu 20. syyskuuta. Kovin merialueiden keskituuli oli 27,5 m/s. Matalapaineen toisen osakeskuksen yhteydessä tunturialueella Muonion Laukukerolla oli 32,6 m/s, Anna Latvala kertoo.

Varpu-myrsky kaatoi puun Juuassa Pohjois-Karjalassa.
Varpu-myrsky kaatoi puun Juuassa Pohjois-Karjalassa. Kuva: Heikki Turunen, Juuka, 20.9.2023 

Voimakkain puuska merellä oli Varpu-myrskyssä Kökarin Bogskärin havaintoasemalla mitattu 35,5 m/s, tuntureilla puolestaan Muonion Laukukeron asemalla mitattu 37,0 m/s. Myrskypuuskia oli paikoin myös sisämaassa. Esimerkiksi Pirkkalassa Tampere-Pirkkalan lentoasemalla mitattiin puuskalukemaksi 29,7 m/s.

Myrsky kaatoi puita ja aiheutti sähkökatkoja.

Lapissa satoi jo paikoin 25 senttimetriä lunta

Syyskuu toi Suomeen jo lumisateitakin Varpu-myrskyn yhteydessä. Tilastoitava ensilumi satoi Enontekiöltä Inariin ulottuvalla alueella syyskuun 20. päivän aamuksi.

– Syyskuun 19. päivänä Keski- ja Pohjois-Lapissa alkoi tupruttaa lunta, ja virallinen ensilumi mitattiin Varpu-myrskyn päivänä 20. syyskuuta, Anna Latvala sanoo.

Ensilumi on satanut sääasemilla virallisesti silloin, kun lumensyvyysmittari näyttää aamulla kello 8 (tai kesäaikana kello 9) syksyllä ensimmäisen kerran lumensyvyydeksi vähintään yhden senttimetrin.

Eniten lunta oli 20. syyskuuta Inarin Saariselällä, päivän aikana enimmillään 25 senttimetriä. Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla lunta oli samana päivänä enimmillään 24 senttimetriä. Nämä lumet sulivat kuitenkin pois muutamassa päivässä. Kuun viimeisenä päivänä lunta ei ollut millään Suomen havaintoasemalla.

Saariselällä satoi lunta 20. syyskuuta 2023.
Saariselällä oli valkea maa 20. syyskuuta. Kuva: Seeli Toivio, Saariselkä, 20.9.2023

Ensilumi tuli Lappiin keskimääräistä aikaisemmin, Keski-Lappiin jopa reilut kolmisen viikkoa etuajassa tavanomaiseen nähden. Säätilastojen mukaan ensilumi sataa Käsivarren Lapissa paikoin jo syyskuun viimeisinä päivinä tai lokakuun ensimmäisellä viikolla, mutta laajemmin Pohjois- ja Keski-Lapissa vasta 7.–17. lokakuuta.

Maasalamoita havaittiin syyskuussa noin 1 100 kappaletta. Syyskuun keskimääräinen salamamäärä on noin 4 400 kappaletta.

Yksittäinen ja ärhäkkä salama iski Helsinkiin 23. syyskuuta. Salama aiheutti kovan pamauksen ja muun muassa metroliikenteen turvalaitehäiriön ja viivästyksiä metroliikenteessä. Sähköistyneen kuuropilven läheisyydessä lentänyt lentokone edesauttoi maahan iskeneen salaman syntyä.

Auringonpaistetunteja oli syyskuussa 80‒170 tuntia, mikä on lähellä tyypillistä syyskuun määrää.

Daniel-myrsky aiheutti valtavia tulvia – Libyassa tuhansia kuolonuhreja

Daniel-myrsky aiheutti syyskuussa rajuja sateita ja tulvia Libyassa, Kreikassa, Bulgariassa ja Turkissa.

Pahimmat tuhot olivat Libyassa, jossa kaksi patoa murtui Dernan kaupungissa aiheuttaen tuhoisia tulvia ja ainakin yli 4 000 ihmisen kuoleman. Kuolonuhrien määrä on edelleen epäselvä, sillä tuhansia ihmisiä on edelleen kateissa. Kreikassa menehtyneitä oli 17, Turkissa seitsemän ja Bulgariassa neljä.

Kuukauden alussa tulvia oli myös Espanjassa, muun muassa pääkaupunki Madridissa. Ainakin kolme ihmistä menehtyi tulvissa Espanjan Toledossa.

Syyskuun lopussa Kreikkaan tuli uusi annos runsaita sateita ja tulvia osittain samoille alueille, mihin Daniel-myrsky oli tuonut tulvia. Agnes-myrsky iski Isoon-Britanniaan 27. syyskuuta.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat