Uusi kuukausiennuste ei tunne armoa – talven jäätävimmät viikot saapumassa, lunta jopa 40 senttiä
Euroopan keskuksen (ECMWF) tuoreimmassa kuukausiennusteessa talvi kiristää selvästi otettaan. Eteläsuomalaiset ovat vielä toistaiseksi päässeet pälkähästä, mutta tilanne muuttuu.
Jo heti 11. tammikuuta alkavalla viikolla Suomea uhittelee kuluneen talven sankin lumipyry. Ja sen jälkeen "talviholotnat" pääsevät iskemään täydessä tehossaan.
Tässä uusi kuukausiennuste viikko viikolta.
Ennusteviikko 11.–17.1: Ensin pyry, sitten kireää pakkasta etelää myöden
Tammikuun toinen viikko on alkamassa talven sankimman lumipyryn merkeissä. Etelä-Ruotsin yllä syntyy maanantaina matalapaine, joka syvenee nopeasti matkatessaan lämpimän Itämeren yllä kohti pohjoista. Eurooppalainen säämalli (ECMWF) tuo maan etelä- ja keskiosaan sunnuntain ja keskiviikon välillä jopa 10–40 senttimetrin lumikertymiä. Voimakkaan tuulen säestämä lumipyry voi jatkua usean vuorokauden ajan.
Jo vanha kansa totesi, että pakkanen pyryn perästä ja näin näyttää käyvän myös uuden kuukausiennusteen valossa. 11. tammikuuta alkavasta viikosta muodostuu 6–10 astetta tavanomaista kylmempi suuressa osassa Suomea, eteläisimmässä osassa maata poikkeama on 3–6 astetta.
Lue myös: Näin lumi ja sohjo vaikeuttavat ajokeliä
Pakkanen pääsee kunnolla kiristymään pohjoisessa Suomessa jo alkuviikon aikana. Viikon puoliväliin mennessä pakkanen on voinut kiristyä siellä jo 30–40 asteeseen. Etelässä pakkaset näyttäisivät kiristyvän loppuviikkoa kohden, kun pyrymatalapaineen jälkipuolella purkautuu arktisen kylmää ilmaa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Pidän täysin mahdollisena, että ensi viikon loppupuolella pakkanen paukkuisi maan etelä- ja keskiosassa jo laajemminkin 20–30 asteessa. Eurooppalaisen säämallin näkemys tammikuun puolivälistä on niin kylmä, että se menee ihan luihin ja ytimiin.
"Eurooppalaisen säämallin näkemys tammikuun puolivälistä on niin kylmä, että se menee ihan luihin ja ytimiin."
Vielä on epäselvää, kuinka kovaksi pakkanen pääsee kiristymään loppuviikkoa kohden. Pääkaupunkiseudulla (Helsinki-Vantaa) –30 asteen raja on viimeksi alitettu 7. tammikuuta vuonna 2003. Näin kovista pakkasista ei etelärannikon osalta ole kuitenkaan viitteitä vielä.
Lue myös: Mitä vaaraa on liiasta kylmyydestä?
Ennusteviikko 18.–24.1: Kylmyys huipentuu
Tammikuun toinen ja kolmas viikko ovat kuukausiennusteen perusteella tämän talven kylmimmät viikot.
Kylmyys saattaa kulminoitua maan etelä- ja keskiosassa tammikuun kolmannella viikolla: poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on 6–10 astetta ja nyt vuorostaan Lapissa se on pienempi.
"Kylmyys saattaa kulminoitua maan etelä- ja keskiosassa tammikuun kolmannella viikolla."
Tammikuun kolmas viikko näyttää jatkavan kylmää suursäätilaa: korkeapaineen painopiste on Suomen pohjois- ja länsipuolella, kun taas matalamman ilmanpaineen keskittymä on etelämpänä Euroopassa. Kylmät itätuulet siis vallitsevat tässä asetelmassa ja pumppaavat meille erittäin kylmää ilmaa Venäjän aroilta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Sademäärissä ei näy suurempaa poikkeamaa: paikoin maan itä- ja pohjoisosassa on hieman tavanomaista kuivempaa.
Ennusteviikko 25.–31.1: Muutos Euroopassa
Kuukausiennusteen kolmannella tarkasteluviikolla korkean ilmanpaineen alue vetäytyy pohjoisemmas kohti Huippuvuoria ja Grönlantia. Vastaavasti Atlantilla ja Länsi-Euroopassa ilmanpaine näyttää hieman tavanomaista matalammalta, mikä viittaa matalapainetoiminnan vilkastumiseen.
Valtaosa Euroopasta näyttää lämpenevän merkittävästi tammikuun loppupuolella. Erityisesti Etelä- ja Länsi-Euroopassa lämpimät lounaistuulet saattavat päästä valloilleen ja tuovat mukanaan leutoa talvisäätä. Vain osa Suomesta ja Skandinavian pohjoiskolkat näyttävät kuukausiennusteessa yhä hieman tavanomaista kylmemmiltä, joskin pahin kylmyys helpottaa.
Tammikuun loppupuolella on siis mahdollista, että Atlantin matalapaineiden lauhduttava vaikutus ja sateet yltävät ainakin hetkittäin myös Suomeen. Ei ole kuitenkaan syytä odottaa vesisateita eikä täyskäännöstä pakkasista leutoon talvisäähän – odottaa voi pikemminkin kireimpien pakkasten lauhtumista ja tavanomaisempia talvilämpötiloja.
Kolmannella tarkasteluviikolla Länsi-Eurooppa, Itämeren alue ja pieni osa Suomesta näyttävät tavanomaista sateisemmilta.
Ennusteviikot 1.–15.2: Talvinen alku helmikuulle
Helmikuun alkupuolelle mentäessä ilmanpainepoikkeamat haalistuvat Euroopassa, mutta Suomen pohjois- ja luoteispuolella näkyy yhä signaali tavanomaista korkeammasta ilmanpaineesta. Tämä yhä viittaa siihen, etteivät matalapaineet viihdy Pohjois-Atlantilla ja tavanomaista kylmemmän sään mahdollisuus on Suomessa kohonnut.
Signaali tavanomaista alhaisemmista lämpötiloista voimistuu jälleen helmikuun toisella viikolla Suomen yllä, joten toiveita aikaisesta keväästä ei ainakaan tämän ennusteen valossa kannata elätellä.
Helmikuun alussa lämpimimmän sään painopiste näyttäisi olevan Euroopan alueella itäisellä Välimerellä.
Lue seuraavaksi: Talvi kurittaa Espanjaa nyt Suomeakin tanakammin: Pakkasta 36 astetta, Madridin lumikertymä puoli metriä