Melkoinen kuukausiennuste: Tällainen on juhannuksen ennuste nyt – kauanko lämpö jatkuu?
Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa lähiviikkoina tavanomaista lämpimämpää. Juhannusta edeltää kuuma jakso, jonka aikana lämpötilat kipuavat paikoin jopa yli 30 asteen lukemiin. Myös sateita ja ukkosia on tulossa. Entä millainen on juhannuksen sää tämän hetken ennusteen mukaan?
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uusi kuukausiennuste näyttää lähiviikkojen kartoilla punaista sävyä merkkinä keskimääräistä lämpimämmästä säästä.
Kuuma korkeapainesää valtaa nyt alaa Suomessa. Jo viikonloppuna 19.–20. kesäkuuta ylletään paikoin jopa 30–32 asteen lukemiin.
– Yksinkertaisesti: sää on lämmintä, suorastaan kuumaa. Kuukausiennusteen mukaan lämpö jatkuu ainakin 2–3 viikkoa, mutta ei sentään koko ajan näin paahtavana kuin tulevina päivinä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Maa jakaantuu kuitenkin alkuun selkeästi kahtia. Pohjoisessa ja maan keskiosassa tulee viikonloppuna 19.–20. kesäkuuta ajoittain sateita, myös ukkonen jyrisee. Etenkin pohjoisessa sää on selvästi etelää viileämpää.
– Paahtava helle painottuu nyt aluksi etelään. Maan keskiosassa tilanne vaihtelee päivien välillä, sillä kuuman ilman rajavyöhykkeen ja siihen liittyvien, enimmäkseen kuuroittaisten sateiden paikka vaeltelee maan keskiosan yllä. Lappiin asti lämpö ei vielä juhannusviikkoa edeltävällä viikolla pääse ja juhannusviikollakin siellä on vain paikoin hellettä, Anna Latvala sanoo.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Juhannusviikolla jopa lähes seitsemän astetta keskimääräistä lämpimämpää – myös sateita ja ukkosia liikkeellä
Kuuma sää jatkuu juhannusviikon alussa. Päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa laajalla alueella 28–32 astetta, paikallisesti jopa 33 astetta. Maanantaina ja tiistaina lämmin ilmamassa levittäytyy pohjoiseenkin.
Mittaushistorian korkein kesäkuun lämpötila on 24. kesäkuuta Ähtärissä 1935 mitattu 33,8 astetta, joten lähelle ennätystä saatetaan yltää.
– Erittäin lämmintä ilmaa virtaa korkeapaineen ja Länsi-Euroopan sekä Skandinavian alueella kulkevien matalapaineiden välillä Suomeen asti. Paikoin maan etelä- ja keskiosassa lämpötila nousee yli 30 asteeseen. Korkeapaineen keskus on kuitenkin juhannusviikolla Suomen itä- ja kaakkoispuolella ja Suomi jää pikemminkin korkeapaineen reunalle, joten sää on myös epävakaista ja ukkoskuuroja tulee laajalla alueella, Anna Latvala ennustaa.
Kuukausiennusteen mukaan juhannusviikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 4–6 astetta keskimääräistä korkeampi, idässä ja etelässä on paikoin jopa lähes seitsemän astetta keskimääräistä lämpimämpää.
– Kun kyseessä on koko viikko, ero keskimääräiseen on jo huomattava. Välillä kuumimmilla alueilla ollaan jopa kymmenisen astetta ajankohdan keskiarvon yläpuolella.
Lue myös: Mitä vaaraa on liiasta kuumuudesta?
Sateiden osalta Suomi on juhannusviikolla idän kuivan ja lännen sateisen alueen välissä. Viikon sademäärä on kuukausiennusteen mukaan yleisesti keskimääräinen.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Kuitenkin lämpimässä ja kosteassa ilmassa muodostuvat sadekuurot voivat tuoda kerralla paljonkin vettä, joten paikallinen vaihtelu sademäärissä tulee olemaan suurta, Anna Latvala sanoo.
Kaikista ukkosherkimmän alueen tarkka sijainti ja ajoitus vaihtelevat vielä juhannusviikon ennusteissa. Tämän hetken ennusteen mukaan juhannusviikon tiistai on lähipäivien selvin ukkospäivä.
– Ukkosiin liittyy myös paikoin kovia ukkospuuskia ja varsinkin vesillä sekä puuskat että salamat ovat vaarallisia. Veneillessä kannattaa siis seurata jatkuvasti sadetutkaa sekä tarkkailla ympäristöä.
Juhannusviikon puolivälissä ukkoskuuroinen alue voi siirtyä hieman idemmäksi. Etelässä lämpötilat ovat edelleen 30 asteen molemmin puolin ja maan keskiosassa 25–30 astetta. Pohjoisessa vaihtelu on suurta: paikoin on hellettä, paikoin alle 15 astetta.
Yötkin lämpenevät helleaallon aikana. Varsinkin suurten järvien lähellä lämpötilat ovat öisinkin 20 asteen luokkaa – eli trooppiset yöt ovat siis paikallisesti mahdollisia.
Lue myös: Mikä on trooppinen yö?
Ennuste: Juhannuksena lämmintä – sade- ja ukkoskuurojakin liikkeellä
Juhannusta vietetään tänä vuonna todennäköisesti lämpimässä säässä, mutta ennusteessa on myös sade- ja ukkoskuuroja.
– Näillä näkymin ukkosia tulee varsinkin ennen juhannusta kaikista kuumimman ilman väistyessä itään, mutta juhannuksen aikoihin ilma on edelleen osassa maata helteistä eivätkä sateet ja ukkoset todennäköisesti kokonaan lopu. Hellettä on tämän hetken ennusteen mukaan juhannuksen aikaan paikoin Pohjois-Suomessa asti, tosin sateet ja lisääntyvä pilvisyys alentavat lämpötilaa osassa maata. Täysin kuivassa säässä juhannusta tuskin tänä vuonna vietetään, Anna Latvala ennustaa.
Tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu myös juhannuksen jälkeen
Kesä–heinäkuun vaihteessa 28. kesäkuuta alkavalla viikolla juhannuksen jälkeen Suomi on edelleen keskimäärin korkeapaineen alla. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on 2–4 astetta tavanomaista korkeampi.
– Viikko jää tämän kuukausiennusteen perusteella vähän keskimääräistä kuivemmaksi. Heinäkuu on kuitenkin sademäärän suhteen vuoden sateisin kuukausi ja kuurosateet voivat tuoda kerralla paljon vettä, joten joka kolkassa maata viikko ei ole kuiva, Anna Latvala toteaa.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa kesä–heinäkuun vaihteessa maan eteläosassa 20–22 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa 16–22 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 14–16 astetta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Heinäkuun edetessä sää näyttää kuukausiennusteen mukaan jatkuvan yhä tavanomaista lämpimämpänä. Heinäkuun 5. päivä alkavan viikon keskilämpötila on ennusteessa 1–3 astetta keskiarvon yläpuolella.
– Mahdollinen korkeapaine on Suomen eteläpuolella, joten sen reunaa pitkin Suomeen voi virrata ajoittain lännestä lämmintä ilmaa. Todennäköisesti viikon sää on kuitenkin vaihteleva. Sademäärä on ennusteessa keskimääräinen, mutta epävarmuus on jo suurta. Jos Suomi jää jälleen korkeapaineen reuna-alueelle, lämpimän ilman lisäksi meille leviää ajoittain sateitakin.
Heinäkuun puolivälin tietämillä 12. heinäkuuta alkavalla viikolla ennusteen epävarmuus kasvaa. Kuukausiennusteen signaalit heikkenevät Suomen osalta lähelle keskimääräisiä lukemia.
– Tämän hetken ennusteen mukaan tässä vaiheessa Brittensaarten tienoilla olisi korkeapaine, Välimerellä puolestaan matalapainetta. Jos korkeapaine leviää lähelle Suomea, voidaan jäädä hetkeksi pohjoisvirtauksenkin alueelle. Todennäköisesti viikon sää on edelleen vaihtelevaa, kuten Suomessa usein, Anna Latvala sanoo.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue myös: Yllättävä kesän pitkä ennuste – tältä näyttää heinä–syyskuun tilanne!
Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!
Päivitetty 18.6.2021 klo 16.30