Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Keskikesän kuukausiennuste: Lämpö hiipuu juhannusta kohti – katso,…
Kuukausiennuste |

Keskikesän kuukausiennuste: Lämpö hiipuu juhannusta kohti – katso, miltä näyttää kesäkuun lopun ja heinäkuun alun sää

Ukkoskuuro Vaalassa.
Sää on juhannusviikolla vaihtelevaa. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 15.6.2024

Juhannusviikko jakaantuu näillä näkymin Suomessa lämpimämpään alkuviikkoon ja vähän viileämpään loppuviikkoon. Viikon mittaan tulee paikoin runsaita sateita. Kaakkoisessa Euroopassa ja eteläisessä Italiassa voi olla loppuviikolla laajalti jopa yli 40 asteen lämpötiloja.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 16. kesäkuuta.

– Juhannusviikko on muuttunut aiempia kuukausiennusteita viileämpään suuntaan. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat Suomessa laajalti ajankohdalle tavanomaisia, lännessä jopa vähän tavanomaista viileämpiä. Sateita tulee runsaasti pohjoisessa ja paikoin maan itäosassa, lännessä sademäärä on lähempänä ajankohdan keskiarvoa, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Päivittäisennusteiden mukaan juhannusviikon korkeimmat lämpötilat taitavat osua alkuviikolle, jolloin on paikoin jopa yli 25 astetta.

Juhannuksen tienoon ennusteet ovat vielä vaihdelleet, mutta maanantaina 17. kesäkuuta tehdyn ennusteen mukaan juhannuksen tienoon päivälämpötilat ovat enimmäkseen alle 20 asteessa, mutta paikallisesti voidaan ylittää 20 astetta. Lapissa ollaan kuitenkin paikoin alle 15 asteessa. Sadealueita saattaa liikkua Suomen yli myös loppuviikolla.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 16.6.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus

17.–23.6.

(Viikko 25)

Juhannusviikko on viikkokeskilämpötilaltaan laajalti tavanomainen, lännessä paikoin hieman tavanomaista viileämpi. Sademäärät ovat ajankohdan tavanomaisia sademääriä suurempia etenkin pohjoisessa ja paikoin idässä. Lännessä sademäärä on tavanomainen.Hyvä

24.–30.6.

(Viikko 26)

Viikon keskilämpötilat ovat ajankohdalle tavanomaisia. Sateita tulee keskimääräistä vähemmän.Kohtalainen

1.–7.7.

(Viikko 27)

Viikko on hieman tavanomaista lämpimämpi ja vähäsateinen.Heikko

8.–14.7.

(Viikko 28)

Hieman tavanomaista lämpimämpi sää jatkuu. Sateita tulee hieman keskimääräistä vähemmän.Heikko

Kesäkuun 17. päivä alkanut viikko: Juhannusviikon alussa jopa hellettä – loppuviikolla 20 astetta vain paikoin

Uuden kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötilat ovat Suomessa enimmäkseen ajankohdalle tyypillisiä, mutta lännessä viikko on vajaan asteen verran keskimääräistä viileämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sateita tulee kuukausiennusteen perusteella ajankohdan keskiarvoon verrattuna runsaasti etenkin maan pohjoisosassa ja paikoin idässä. Lännessä viikon sademäärä on lähempänä ajankohdan keskiarvoa.

Maanantaina etelässä ja idässä on ylletty paikoin helteeseen eli yli 25 asteeseen, muutamalla paikkakunnalla jopa 26 asteeseen. Myös tiistaina voi olla paikoin hellettä.

– Helteiset ilmamassat pysyvät tällä viikolla kuitenkin enimmäkseen Euroopassa etelämpänä. Maanantaina ja tiistaina Suomen yli liikkuu säärintama ja sen yhteydessä kuurosateita, mutta kuurosateiden ulkopuolella päivälämpötilat nousevat maan etelä- ja keskiosassa 20–25 asteeseen, paikallisesti jopa lämpimämmiksi. Lapissa on enimmäkseen 17–22 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Juhannuksen ennusteet ovat vielä vaihdelleet, mutta maanantaina 17. kesäkuuta tehdyn ennusteen mukaan näyttää, että päivälämpötilat voisivat olla melko lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia tai vähän sitä viileämpiä.

– Keskiviikosta alkaen päivälämpötilat pysyvät loppuviikon ajan enimmäkseen alle 20 asteessa, vaikka paikallisesti 20 asteen yläpuolella voidaan käväistä. Lapissa on laajalla alueella jopa alle 15 asteen päivälämpötiloja. Juhannusviikonlopun ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä paljon epävarmuutta, Joanna Rinne toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tämän hetken ennusteissa 20 asteen lämpötilat ovat loppuviikolla todennäköisempiä eteläisessä Suomessa kuin muualla maassa.

Tilastollisesti tavanomainen lämpötila on juhannuksen vaiheilla päivisin maan eteläosassa laajalti 20–22 astetta. Maan keskiosassa on tilastojen mukaan keskimäärin 18–22 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 14–20 astetta.

Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan.
Juhannusta vietetään 20. ja 26. kesäkuuta väliin osuvana lauantaina. Koska juhannuksen päivämäärä vaihtelee vuosittain, 1991–2020 tilastoissa juhannuksen tyypillistä lämpötilaa tarkastellaan 20.–26. kesäkuuta lämpötilojen keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca

Atlantilta tulevien matalapaineiden ja sadealueiden reitti kulkee juhannusviikolla Suomen yli. Sateet voivat olla paikoin runsaita ja rankkoja. Mukana on ajoittain myös ukkosia.

– Suomen yli liikkuu viikon mittaan useita sadealueita. Keskiviikkoon asti sadealueiden ajoitukset ja sijainnit ovat ennustettavissa melko hyvin, mutta loppuviikon, myös juhannuksen sadealueet vaihtelevat ennusteiden välillä vielä reilusti. Sadealueita saattaa kuitenkin liikkua Suomen yli myös loppuviikolla, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Juhannuksen sää Suomessa tilastojen valossa

Muualla Euroopassa selvästi tavanomaista lämpimämpää on tällä viikolla lähinnä Kaakkois-Euroopassa sekä itäisessä Keski-Euroopassa ja osassa Italiaa. Läntisessä ja pohjoisessa Euroopassa on sitä vastoin tavanomaista viileämpää.

– Kaakkoiseen Eurooppaan ja eteläiseen Italiaan ennustetaan loppuviikolle laajalti jopa 40 asteen ylittäviä lämpötiloja. Lisäksi yli 30 asteen lukemia voi viikon mittaan olla Espanjassa sekä paikoin itäisessä ja keskisessä Euroopassa, esimerkiksi Puolassa, Saksassa, Tšekissä ja Itävallassa, Joanna Rinne sanoo.

Kaakkoisessa Euroopassa on paitsi kuumaa myös vähäsateista, kun taas sateita tulee runsaasti erityisesti paikoin läntisessä ja keskisessä Euroopassa sekä paikoin Fennoskandiassa.

Kesäkuun 24. päivä alkava viikko: Suomi lämpimämmän ja viileämmän ilman välissä

Uuden kuukausiennusteen mukaan 24. kesäkuuta alkavan viikon keskilämpötilat olisivat Suomessa lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia. Sateita tulee ennusteen perusteella tavanomaista vähemmän.

Suomi on lännen vähän tavanomaista lämpimämmän ja idän vähän tavanomaista viileämmän sään välissä.

– Ensi viikolla näyttää mahdolliselta, että pohjoisen Euroopan ylle vahvistuu korkeapaine. Korkeapaineen sijainti kuitenkin vaikuttaa siihen, minkälaista säätä Suomeen on luvassa. Mikäli korkeapaine jää läntisemmän Euroopan ylle, se voi Suomessa tarkoittaa jopa viileää, pohjoista ilmavirtausta ja epävakaista säätä, kun taas itäisempi korkeapaine voisi tuoda meille aurinkoista ja mahdollisesti myös lämmintä säätä, Joanna Rinne kertoo.

Vielä ei tiedetä tarkemmin, mitä säässä tapahtuu ensi viikon sisällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Koska kuukausiennuste näyttää vain viikon keskilämpötilaa eikä viikon sisäisiä tapahtumia, on täysin mahdollista, että Suomessa esimerkiksi käväisisi sekä lämpimämpää että viileämpää säätä, ja viikon lämpötilakeskiarvo olisi tavanomainen. Yhtä mahdollista on kokonaisuudessaan lämpötilaltaan melko tavanomainen viikko, Joanna Rinne pohtii.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Korkeapainesään tuoma tavanomaista lämpimämpi sää näkyy 24. kesäkuuta alkavalla viikolla läntisemmän Euroopan yllä, kun taas pohjoisesta leviävä kylmyys näkyy Suomen itäpuolella. Sateita tulee Euroopassa laajalti keskimääräistä vähemmän.

Heinäkuun 1. ja 8. päivä alkavat viikot: Hieman tavanomaista lämpimämpi sää mahdollista heinäkuun alkupuoliskolla

Kuukausiennuste näyttää nyt vähän tavanomaista lämpimämpää ja vähäsateisempaa säätä Suomeen heinäkuun kahdelle ensimmäiselle viikolle.

– Sään ennustettavuus heikentyy kuitenkin jo merkittävästi. Kuukausiennusteen värit viittaavat varovaisesti meillä hieman tavanomaista lämpimämpään ja vähäsateisempaan säähän. Samoin on laajalti muuallakin Euroopassa, Joanna Rinne toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää kesän ja alkusyksyn pitkä ennuste – yksi kuukausi erottuu erityisesti!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 17.6.2024 klo 18.58

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat