Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Suomessa koetaan osittainen auringonpimennys lauantaina – näillä alueilla…
Uutiset |

Suomessa koetaan osittainen auringonpimennys lauantaina – näillä alueilla sää on selkeintä

Suomessa koettiin osittainen auringonpimennys lokakuussa 2022.
Edellinen osittainen auringonpimennys nähtiin Suomessa lokakuussa 2022. Arkistokuva: Pekka Hatunen, Vaala, 25.10.2022

Aurinko pimenee osittain koko maassa tämän viikon lauantaina 29. maaliskuuta. Lauantaille ennustetaan vaihtelevaa pilvisyyttä. Perjantaina tehdyn ennusteen mukaan selkeän sään mahdollisuudet ovat parhaat maan etelä- ja itäosassa, lisäksi osassa Lappia sää voi päästä paikoin selkenemään. Auringonpimennystä katsoessa silmät tulee suojata asiaan soveltuvilla suojavarusteilla. Paljain silmin tai tavallisilla aurinkolaseilla pimennystä ei missään nimessä saa katsoa.

Lauantain osittainen auringonpimennys ajoittuu alkuiltapäivään, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Esimerkiksi Maarianhaminassa ja Enontekiön Kilpisjärvellä pimennys alkaa kello 12.43, Vaasassa kello 12.45, Oulussa ja Sodankylässä kello 12.49, Helsingissä ja Jyväskylässä kello 12.51, Lappeenrannassa kello 12.55 ja Joensuussa kello 12.56. Maksimissaan pimennys on esimerkiksi Helsingissä kello 13.38. Pimennys päättyy Helsingissä kello 14.24.

Lauantainen pimennys näkyy sään salliessa syvimpänä luoteisessa ja heikoiten kaakkoisessa Suomessa. Kilpisjärvellä Auringon kiekon halkaisijasta peittyy parhaimmillaan 47 prosenttia ja Helsingissäkin 28 prosenttia.

Sään puolesta lauantaille on luvassa vaihtelevaa pilvisyyttä, osassa maata aurinko voi näkyä pimennyksen aikaan. Pilvisyysennuste kuitenkin elää edelleen.

– Osittaisen auringonpimennyksen yhteydessä lauantaina sää on varmimmin selkeä maan etelä- ja itäosassa. Myös osassa Lappia sää voi päästä paikoin selkenemään. Maan länsi- ja keskiosassa ja monin paikoin pohjoisessa pilvisyysennusteeseen liittyy paljon epävarmuutta. Lauantain pilvisyys riippuu paljolti siitä, kuinka runsasta pilvisyys on lauantain vastaisena yönä sekä siitä, kuinka nopeasti pilvipeite häviää auringon lämmityksen mukana lauantaina päivällä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lauantain pilvisyysalueiden yhteydessä voi tulla paikoin joitain vesikuuroja, lähinnä pohjoisessa. Pohjoisimmassa Lapissa voi sataa myös räntää tai lunta.

Katso pilvisyystilanne ja pilvisyysennuste Forecan sivuilta!

Auringonpimennystä katsoessa silmät tulee suojata

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa muistuttaa pimennyksen tarkkailijoita, että Auringon säteily on haitaksi suojaamattomalle silmälle. Näkymätön infrapuna- eli lämpösäteily aiheuttaa verkkokalvolla vaurioita jo muutamassa sekunnissa, eikä vahinkoa huomaa heti. Ursa varoittaa, että valotettuja filmejä, noettuja laseja tai tavallisia aurinkolaseja ei missään nimessä tule käyttää pimennyksen tarkkailuun.

Ursan mukaan hitsarinlasi numero 14 suodattaa infrapunasäteilyä riittävän hyvin. Tälläkään lasilla Aurinkoa ei kuitenkaan tule tarkkailla pidempään kuin muutaman minuutin kerrallaan. Lisäksi on olemassa CE-merkittyjä ja EU:n henkilösuojaindirektiivin mukaisia pimennyslaseja. Myös kamerat, kiikarit ja kaukoputket on suojattava tähän asiaan soveltuvalla suodatinkalvolla.

Pimennyksen aikana on kuitenkin täysin turvallista mennä normaalisti ulos, Ursa kertoo. Oleellista on, ettei pimenevää Aurinkoa katso suoraan. Auringosta ei lähde pimennyksen aikana sen enempää vahingollista säteilyä kuin muulloinkaan.

Lue myös Ursan lisäohjeet: Auringon tarkkaileminen turvallisesti

Miten auringonpimennys syntyy?

Tämänkertainen auringonpimennys ei näy missään päin maapalloa täydellisenä. Syvimmät osittaisen pimennyksen hetket nähdään Kanadan itäosissa, Ursa kertoo.

Auringonpimennys nähdään silloin, kun Kuu menee radallaan Maasta katsottuna Auringon eteen. Koska Kuu kiertää Maata hiukan kallellaan olevalla radalla, pimennyksiä ei tapahdu joka kuukausi, vaan Kuu kulkee taivaalla yleensä joko Auringon kiekon yli tai ali.

Nyt nähtävä osittainen auringonpimennys on yhteydessä 14. maaliskuuta tapahtuneeseen täydelliseen kuunpimennykseen, josta näkyi Suomessa vain sen aloittanut puolivarjovaihe. Auringon- ja kuunpimennykset tapahtuvat nimittäin kahden viikon välein 1–3 pimennyksen sarjoina. Jaksottaisuus johtuu siitä, että auringon- ja kuunpimennyksiä voi tapahtua vain, kun Kuun kallistunut rata on sopivasti kääntyneenä Maan ja Auringon suhteen.

Osittainen auringonpimennys nähdään Suomessa myös elokuussa 2026 – seuraava täydellinen auringonpimennys näkyy meillä vasta vuonna 2126

Ursa kertoo, että Suomessa nähtiin edellisen kerran osittainen auringonpimennys 25. lokakuuta 2022.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lauantain pimennyksen jälkeen seuraava osittainen auringonpimennys nähdään koko maassa 12. elokuuta 2026.

Suomessa koettiin osittainen auringonpimennys lokakuussa 2022.
Arkistokuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, 25.10.2022

Täydellinen pimennys havaitaan samalla paikkakunnalla keskimäärin kerran 400 vuodessa. Suomessa edellinen täydellinen auringonpimennys nähtiin heinäkuussa 1990. Seuraavan kerran tämä tapahtuu vasta lokakuussa 2126.

Lue seuraavaksi: Auringonpimennyksen kolme lajia

28.3.2025: Päivitetty lauantain pilvisyysennuste tuoreen ennustemallin mukaan.

Foreca

Päivitetty 28.3.2025 klo 15.54

Lue seuraavaksi

Foreca YouTubessa