Uusi kuukausiennuste: Jopa 5 plusasteen lukemia tammikuun lopussa, helmikuussa kylmä palaa – ”Hyvin talvista säätä edessä”
Tuoreen kuukausiennusteen mukaan tammi–helmikuun vaihteen viikon keskilämpötilat ovat Suomessa selvästi ajankohdan tavanomaisia lukemia korkeampia, mutta viikon sisällä on vaihtelua. Helmikuun alkupuoliskolla on ennusteen perusteella edessä käänne tavanomaista kylmempään säähän. Kylmä sää voi jatkua myös helmikuun loppupuoliskolla koululaisten talvilomakauden alussa.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 24. tammikuuta.
– Tammi–helmikuun vaihteen viikko kuluu ennusteen mukaan Suomessa vielä talvisen lauhassa säässä, mutta sitten kylmyys palaa takaisin. Kylmän lisäksi helmikuun alkupuolella on matalapainesäätä, joten pitkiä korkeapainejaksoja ei ole lähiaikoina näkyvissä. Toteutuessaan tämä tarkoittaisi sitä, että pilvisyyden ja tuulen vuoksi lämpötila ei pääse laskemaan aivan yhtä kylmäksi kuin tammikuun alussa. Kireät pakkaset ovat kuitenkin mahdollisia koko maassa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.
Tammikuun loppu ja helmikuun alku ovat tilastollisesti vuoden kylmimpiä aikoja Suomessa.
– Tammikuun lopun lauha jakso tulee nyt keskelle vuoden tilastollisesti kylmintä aikaa. Sää kylmenee siinä nurkilla, kun keskimääräisenä vuonna lämpötilan lasku loppuu ja suunta vaihtuu hitaasti kohti kevättä. Nyt tuoreen kuukausiennusteen mukaan kylmä sää ei hellitä ainakaan helmikuun puolella kuin hetkittäin. Koululaisten talvilomakauden alussa lunta ja pakkasta siis todennäköisesti riittää pitkin Suomea. Helmikuun jälkipuolella talven kylmimmät ajat alkavat olla tyypillisesti takana. Päivän pituus kasvaa nyt seuraavan kuukauden aikana 2,5–5 tuntia, eniten Pohjois-Lapissa, Anna Latvala kertoo.
Viikko | Ennuste | Sään ennustettavuus |
---|---|---|
29.1.–4.2. (Viikko 5) | Viikko on 2–5 astetta keskimääräistä lauhempi. Sademäärä on laajalti tavanomainen, pohjoisessa mahdollisesti vähän tavanomaista suurempi. | Hyvä |
5.–11.2. (Viikko 6) | Sää on keskimääräistä kylmempää, suuressa osassa maata poikkeama keskimääräistä kylmempään suuntaan on 2–4 astetta. Sademäärä on tavanomainen. | Kohtalainen |
12.–18.2. (Viikko 7) | Viikon keskilämpötila on keskimääräistä kylmempi. Sademäärä näyttää ajankohdalle tyypilliseltä. | Kohtalainen |
19.–25.2. (Viikko 8) | Kylmä sää jatkuu mahdollisesti. Sademäärässä ei ole selvää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. | Heikko |
Tammikuun 22. päivä alkaneen viikon loppupuolella sää on vaihtelevaa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Viikonlopun alla on ensin pari kylmää päivää, mutta viikonlopun aikana tuuli voimistuu, kapea lumisadealue pyyhkäisee Suomen yli lännestä itään ja sää lauhtuu, Anna Latvala kertoo.
Tammikuun 29. päivä alkava viikko: Hyvin lauha alkuviikko, loppuviikon mittaan viilenevää
Tammi–helmikuun vaihteen viikolla Etelä- ja Keski-Euroopan korkeapaine ohjaa matalapaineet alkuviikolla Pohjois-Euroopan ja Jäämeren kautta kulkevalle reitille. Samalla lauhaa ilmaa virtaa Suomeen asti.
Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa 2–5 astetta keskimääräistä lauhempia. Sademäärä on laajalti tavanomainen, mutta pohjoisessa sateita voi tulla tavanomaista enemmän.
– Alkuviikko on Suomessa hyvin lauha, tuulinen ja välillä myös sateinen. Matalapaine kiskaisee todella lämmintä ilmamassaa Suomeen asti, lisäksi mukana voi välillä olla föhn-tuulta. Merellä tuuli saattaa voimistua myrskyksi asti ja maa-alueillakin voi olla kovia puuskia. Sateita tulee sekä vetenä että lumena. Lähes koko maassa lämpötila vähintään käväisee 0–5 plusasteessa. Aurinkokin näyttäytyy välillä viikon aikana, Anna Latvala ennustaa.
Tammikuun 25. päivä tehdyn päivittäisennusteen mukaan tuuli kääntyy loppuviikolla puhaltamaan pohjoisesta, jolloin lämpötila alkaa laskea.
– Liukkaita kelejä on edessä, kun välillä on suojasäätä ja sitten taas pakastuu.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tammi–helmikuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–4 pakkasastetta, lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammi–helmikuun vaihteessa 0–6 pakkasastetta, pohjoisessa laajalti 4–10 pakkasastetta.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Espanjassa on ylletty 22. tammikuuta alkaneella viikolla paikoin yli 25 asteen lukemiin ja Ranskan eteläosassa sekä Portugalissa yli 20 asteen lämpötiloihin. Kuukausiennusteen perusteella 29. tammikuuta alkava viikko on Euroopassa laajalti 2–5 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Alpeilla ja Pyreneillä poikkeama voi olla vielä suurempi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Esimerkiksi Espanjan etelä- ja itäosassa on suomalaisittain lähes kesäisiä päiviä, kun lämpötila kohoaa paikoin 20 asteen tienoille, Anna Latvala sanoo.
Helmikuun 5. päivä alkava viikko: Tavanomaista kylmempää Suomeen – ”Pakkassäätä ja ajoittaista lumisadetta”
Kuukausiennusteen mukaan 5. päivä helmikuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempiä.
– Etelä- ja Keski-Euroopassa tavallista lämpimämpi talvisää jatkuu, Pohjois-Euroopassa puolestaan kylmenee. Laaja matalapaineen alue vaikuttaa Fennoskandiassa ja Venäjällä, Keski-Euroopassa on monin paikoin tavallista sateisempaa. Suomessa sademäärä on tavanomaisen tienoilla. Käytännössä tämä tarkoittaa pakkassäätä ja ajoittaista lumisadetta Suomessa, Anna Latvala toteaa.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Helmikuun 12. päivä alkava viikko: Keskimääräistä kylmempi sää voi jatkua
Helmikuun 12. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää tavanomaista kylmemmän sään jatkumista Suomessa.
– Säätilanteessa ei näillä näkymin tapahdu suurempia muutoksia, mutta ennusteen epävarmuus alkaa kasvaa. Eurooppa jakautuu tavanomaista kylmempään pohjoiseen ja tavanomaista lauhempaan etelään. Suomi kuuluu edelleen laajaan matalapaineen alueeseen. Suomessa viikko on keskimääräistä kylmempi ja sademäärältään tavanomainen. Hyvin talvista säätä siis edessä, Anna Latvala toteaa.
Helmikuun 19. päivä alkava viikko: Miltä näyttää talvilomakauden alku?
Koululaisten talvilomakausi alkaa viikolla 8. Talvilomia vietetään porrastetusti kolmen viikon jaksolla helmi–maaliskuussa.
Helmikuun 19. päivä alkavalle viikolle kuukausiennusteessa on edelleen merkkejä tavanomaista kylmemmästä säästä Suomeen.
– Korkeapainesään todennäköisyys kasvaa vähitellen Pohjois-Euroopassa. Samalla kuitenkin säätilanteen ennustettavuus heikkenee entisestään. Tämän kuukausiennusteen mukaan Suomessa ja lähiympäristössä voi olla tavallista kylmempää. Euroopan lounaisosassa olisi tavanomaista lauhempaa ja Mustanmeren ympäristössä sateista, Anna Latvala kertoo.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lue seuraavaksi: Tältä näyttää helmi–huhtikuun pitkä ennuste – näin meteorologi kommentoi lopputalven ja alkukevään tilannetta
Päivitetty 26.1.2024 klo 17.15