Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Siitepölykausi alkoi: Lepän ja pähkinäpensaan kaukokulkeumia jo ilmassa…
Uutiset |

Siitepölykausi alkoi: Lepän ja pähkinäpensaan kaukokulkeumia jo ilmassa – pähkinäpensaan kukinta alkamassa pian myös Suomessa

Lauhaa ja harmaata helmikuun säätä.
Suomeen on kulkeutunut viime aikoina eteläisten ilmavirtausten mukana jo siitepölyjen kaukokulkeumia. Helmikuun lopun sää on ollut lauhaa. Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 27.2.2024

Turun yliopiston siitepölytiedotus kertoo, että Suomeen on kulkeutunut lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä etelämpää Euroopasta. Pähkinäpensaan kukinnan odotetaan alkavan viikon kuluessa lämpimillä kasvupaikoilla maan lounaisosassa ja Uudellamaalla.

Turun yliopiston siitepölytiedotuksen mukaan pähkinäpensas kukkii Etelä-Ruotsissa ja leppä Keski-Euroopassa. Suomeen on kulkeutunut eteläisten ilmavirtausten mukana lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä.

Pähkinäpensaan siitepölyä on 28. helmikuuta tilanteen mukaan ilmassa vähän maan länsiosassa. Lepän siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin maan etelä- ja keskiosassa.

Pähkinäpensaan kukinnan odotetaan alkavan viikon kuluessa myös Suomessa lämpimillä kasvupaikoilla maan lounaisosassa ja Uudellamaalla. Lisäksi Suomeen odotetaan kulkeutuvan lähiaikoina lisää pähkinäpensaan ja lepän siitepölyä etelämpää Euroopasta.

Pähkinäpensaan siitepölyä ennustetaan olevan ilmassa 29.2.–2.3. enimmäkseen vähän maan länsiosassa ja Uudellamaalla. Kukkivien kasvustojen läheisyydessä siitepölymäärät voivat nousta korkeammiksi.

Lepän siitepölyn kaukokulkeumia on odotettavissa koko maahan Lappia lukuun ottamatta. Määrät vaihtelevat maan eteläosassa kohtalaisista runsaisiin. Muualla maassa Lappia lukuun ottamatta määrät ovat vähäisiä tai kohtalaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Siitepöly: Miljoona suomalaista oirehtii

Siitepölykauden aikana löydät siitepölyennusteet Forecan sivuilta

Siitepölykauden aikana löydät Forecan sivuilta oman paikkakuntasi kolmen vuorokauden siitepölyennusteen. Ennusteessa ovat mukana koivu, leppä, heinä, pujo ja tuoksukit. Ennuste kertoo, onko siitepölyä ilmassa vähän, kohtalaisesti, runsaasti, erittäin runsaasti tai ei ollenkaan.

Siitepölyennuste
Ennuste näyttää, kuinka paljon siitepölyä ennakoidaan olevan ilmassa.

Ennuste näyttää siitepölyennusteen myös Suomen ja Euroopan kartalla.

Siitepölyennuste
Lepän siitepölyn kaukokulkeumia ennustetaan perjantaille 1. maaliskuuta laajalti maan etelä- ja keskiosaan, paikoin pohjoiseenkin.

Forecan siitepölyennusteessa hyödynnetään tietoja EU:n yhteistyöohjelmista (Copernicus Atmosphere Monitoring Service).

Forecan sivuilta löydät myös Turun yliopiston siitepölytiedotteen.

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi–maaliskuusta aina syyskuulle asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Sää ja allergia-asiantuntija: Katariina Ijäs tietää, miten helpottaa siitepölyallergian oireita ja mistä ne tunnistaa

Foreca

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat