Kaatosateesta auringonpaisteeseen – kylmä rintama voi muuttaa sään hetkessä
Kylmässä rintamassa kylmä ilmamassa puskee lämmintä ilmamassaa tieltään ja työntyy samalla tämän alle.
Kylmä rintama on säärintama, jonka ylityksen jälkeen tuuli kääntyy myötäpäivään, ilmanpaine kasvaa ja sää viilenee — joskus nopeasti ja usealla asteella. Tuuli monesti voimistuu huomattavasti ja muuttuu puuskaiseksi. Taivas selkenee yleensä ripeästi ja näkyvyys paranee. Kylmä rintama merkitään sääkartoille sinisellä viivalla ja kolmioilla.
Kylmä rintama karkottaa pilvet
Kylmän rintaman edellä ilma on monesti kosteaa ja lämmintä. Pilvisyys rakoilee tai on lauttaantunutta. Aina pilvet eivät kuitenkaan peitä koko taivasta rintaman edellä, ja toisinaan kauempaa voikin nähdä kylmän rintaman yhteyteen muodostuvia kookkaita kuuropilviä.
Kun rintama saapuu ja tuo kylmempää sekä kuivempaa ilmaa tilalle, sää muuttuu usein selkeämmäksi. Pilvisyyden vähentyessä nopeasti kyseessä voi siis olla kylmän rintaman ylikulku.
Lumipyryjä, rankkasadetta ja toisinaan ukkosta
Kylmään rintamaan voi liittyä voimakkaita sadekuuroja, kesäisin kaatosadetta ja talvisin lumikuuroja. Myös rakeet ovat mahdollisia. Koska ilman kohoaminen tapahtuu juuri kylmän rintaman edessä ja tyypillisesti suoraan ylöspäin, syntyvä sade voi muodostaa rintaman suuntaisesti katsottuna pitkän ja kulkusuuntaansa nähden kapean kuurosateiden alueen.
Yksittäiset, pitkin rintamaa syntyvät kuuropilvet ovat usein pienialaisia, mikä suosii korkeiden kuuropilvien ja täten myös ukkosen kehitystä. Usein kovimmat ukkoset ovat kesällä juuri yli kulkevan kylmän rintaman ukkosia, kun kylmä ja kuiva ilma puskee kosteaa ja helteistä ilmaa korkeuksiin muodostaen hyvin korkeita ja voimakkaita kuuropilviä pitkin rintamaa.
Aina kylmän rintaman ylitystä ei välttämättä huomaa sateista. Etenkin talviaikana, kun ilma on kylmempää ja kuivempaa, sateet voivat jäädä jopa vähäisiksi tai hyvin heikoiksi ja hajanaisiksi.
Lue lisää kylmän rintaman yhteydessä esiintyvistä sääilmiöistä:
- Tuulenpuuskat – miksi ilma ei virtaa tasaisesti?
- Rakeet – miten ne syntyvät ja miksi ne ovat vaarallisia?
- Kesän näyttävin pilvi: Cumulonimbus
Päivitetty 23.1.2023 klo 15.28