Uutistoimistot: Ainakin yli 5 000 ihmistä menehtynyt Libyassa Daniel-medikaanin seurauksena – tuhansia yhä kateissa
Daniel-myrskyn kuolonuhrien määrä Libyassa on jo yli 5 000, lisäksi tuhansia ihmisiä on edelleen kateissa. Medikaaniksi voimistunut Daniel toi Libyaan muun muassa rankkoja sateita ja aiheutti katastrofaalisia tulvia ja mutavyöryjä. Viime viikolla Daniel aiheutti rankkasateita, pahoja tulvia ja kuolonuhreja Kreikassa, Bulgariassa ja Turkissa.
Uutistoimisto AP:n ja Reutersin mukaan Daniel-myrskyn kuolonuhreja on Libyassa tähän mennessä yli 5 000. Dernan kaupungin kuolonuhrien määrä on eri lähteiden perusteella 5 100 tai 5 300, muualla uhreja on noin 100. Uhriluvun pelätään yhä nousevan, sillä tuhansia ihmisiä on edelleen kateissa. Noin 7 000 on loukkaantunut.
Medikaaniksi voimistunut Daniel vyöryi Välimereltä Libyan rannikolle viikonloppuna. Myrsky iski useisiin Libyan kaupunkeihin maan koillisessa osassa.
Dernan kaupungissa tuhoja pahensi kahden kaupungin lähellä olevan padon murtuminen. Tilannetta on kuvailtu katastrofaaliseksi, kun tulviva vesi ja seitsenmetriset aallot pyyhkivät kaiken mennessään.
BBC:n mukaan suuri osa 100 000 asukkaan Dernan kaupungista on veden alla. Monia rakennuksia ja teitä on sortunut.
Dernan lisäksi tuhoja on raportoitu muun muassa Susan, Al-Marjin, Shahattin, Al-Baydan, Benghazin ja Soussan kaupungeista.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Myrskyn keskus osui Libyan rannikolle lauantaina illalla ja liikkui maan koillisosan yli itään. Sateiden osalta tilanne on ohi Libyassa. Myrskyn rippeet olivat tiistaina Egyptin puolella ja loputkin sateet hälvenevät keskiviikon aikana, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.
The devastating Medicane that hit #Libya deadly flooding, can be seen in Met-11 imagery as it made landfall, via Jochen Kerkmann #LibyaFloods pic.twitter.com/VLXFcBbd3j
— EUMETSAT Users (@eumetsat_users) September 12, 2023
Maailman ilmatieteen järjestö WMO kertoo, että sademäärät ovat olleet Libyassa Daniel-myrskyssä paikallisen ilmatieteen laitoksen mukaan 150–240 millimetriä, Al-Baydan kaupungissa jopa 414 millimetriä vuorokaudessa.
Libya on pyytänyt EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta muun muassa hätämajoitustarvikkeita, lääkinnällisiä tarvikkeita ja asiantuntija-apua. Suomi on vastannut avunpyyntöön tarjoamalla telttoja, huopia, makuualustoja ja vesikanistereita, kerrotaan sisäministeriön tiedotteessa.
– Hankimme materiaalin Huoltovarmuuskeskukselta, joka valmistelee sen lähtöä varten. Sisäministeriössä kuljetusta valmistellaan Euroopan hätäavun koordinaatiokeskuksen (ERCC) kanssa, kertoo erikoissuunnittelija Heikki Honkanen sisäministeriöstä.
– Tilanne Libyassa on hyvin haastava. Inhimilliset ja aineelliset menetykset ovat valtavia ja apua on tärkeää saada nopeasti perille. Lähetämme Libyan avunpyynnön mukaisesti alueelle materiaalista apua, kertoo sisäministeri Mari Rantanen.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Viime viikolla Daniel-myrsky toi runsaita sateita ja tulvia Kreikkaan, Turkkiin ja Bulgariaan. Kreikassa kuolonuhreja oli ainakin viisitoista, Bulgariassa neljä ja Turkissa seitsemän.
BREAKING: The flooding death toll in the eastern Libyan city of Derna has risen to more than 5,100, a health official says. https://t.co/dK1QZQx1iu
— The Associated Press (@AP) September 13, 2023
WMO toteaa, että maapallon lämmetessä on odotettavissa entistä suurempia sademääriä ja entistä pahempia tulvia.
Mikä on medikaani?
Medikaanit ovat Välimeren omia intensiivisiä myrskyjä, joita voi joiltain osin verrata trooppisiin hirmumyrskyihin. Medikaaneja syntyy eniten syksyisin ja talvisin, mutta syntyäkseen ne eivät tarvitse yhtä lämmintä merivettä kuin trooppiset hirmumyrskyt, jotka syntyvät valtamerillä.
Medikaanit eivät Välimeren pienen koon vuoksi pääse kasvamaan loputtomiin: enimmillään niiden halkaisija voikin olla noin 300 kilometriä ja elinkaari vaihtelee 12 tunnista viiteen vuorokauteen. Trooppiset hirmumyrskyt valtamerillä ovat huomattavasti laaja-alaisempia ja yleensä myös pitkäikäisempiä.
Medikaanin pienestä koosta huolimatta se voi tuoda Välimeren rannikoille erittäin rankkoja sateita, tulvia, myrskytuulia ja niiden yhteydessä myös meriveden korkeus nousee.
Viime perjantaina pohjoisen Afrikan toista valtiota Marokkoa koetteli voimakas maanjäristys, jonka seurauksena on menehtynyt ainakin 2 900 ihmistä.
Lue myös: Medikaani on Välimeren oma ”hirmumyrsky”
Lähteet: AP, BBC, EUMETSAT, Reuters, WMO, Forecan Sääpedia
13.9.2023: Päivitetty kuolonuhrien määrää sekä täydennetty tietoja myrskystä ja myrskyn aiheuttamista tuhoista.
14.9.2023: Lisätty tieto, että Suomi valmistelee hätäavun lähettämistä Libyaan.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Päivitetty 14.9.2023 klo 11.01