Tuore kuukausiennuste: Varaudu talventuloon, lokakuu muuttuu hyytäväksi – "lumikertymä yli puoli metriä"
Perjantaina julkitulleen eurooppalaisen kuukausiennusteen mukaan lumentulolle on lokakuun jälkimmäisellä puoliskolla edellytyksiä valtaosassa maata. Erityisesti ennusteen alkupuoli näyttää tavanomaista kylmemmältä, monin paikoin jopa talviselta.
Lähestyvästä talvesta on saatu jo kuluvan viikon loppupuoliskolla osviittaa, kun Lapissa lumensyvyys on perjantaina ollut paikoin yli 10 senttimetriä. Lunta voi tämän viikonlopun aikana sadella hetkittäin myös maan keskivaiheilla, mutta seuraava laaja-alaisempi lumipyry näyttäisi saapuvan ensi viikon puolivälissä.
Erityisesti maan keski- ja pohjoisosassa kannattaa harkita talvirenkaiden vaihtamista alle, sillä ensi viikolla olosuhteet ovat monin paikoin talviset. Etelämpänä talvirenkaita kannattaa harkita, jos liikenteessä on yöaikana. Lumiset olosuhteet eivät näillä näkymin kuitenkaan ole saavuttamassa esimerkiksi pääkaupunkiseutua tai lounaista Suomea, vaan jäävät kauemmas sisämaan asiaksi.
Katsotaan seuraavaksi ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen sanoma viikko viikolta marraskuun puoliväliin saakka.
Lue myös: Milloin talvirenkaat pitää vaihtaa alle?
18. lokakuuta alkava viikko: Tavanomaista kylmempää, lumipyryä ja pakkasta
- Suuressa osassa maata 0–3 astetta tavanomaista kylmempää
- Ilmanpaine tavanomaista alhaisempi
- Sademäärä tavanomaista suurempi
Lokakuun kolmannella viikolla Suomi kuuluu matalapaineiden ja kylmän pohjoisen ilmamassan vaikutuspiiriin. Lähinnä maan etelä- ja kaakkoisosassa lämpötila on lähellä pitkän ajan keskiarvoja, mutta valtaosassa maata on ennusteen mukaan tavanomaista kylmempää poikkeaman ollessa suurin Lapissa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Viikon edetessä lämpötila voi jäädä paikoin päivälläkin pakkasen puolelle maan pohjoisosassa, ja etelässä saakka on ajoittain yöpakkasta. Kaiken kaikkiaan tulevaan viikkoon näyttäisi mahtuvan vuodenaikaan nähden useita hyytäviä elementtejä.
10 vuorokauden päähän yltävässä numeerisessa ennusteessa Suomeen on saapumassa tiistain ja keskiviikon korvilla seuraava voimakkaampi matalapaine, jonka yhteydessä lunta voi pyryttää maan keskivaiheilla saakka. Myöhemmin ensi viikolla lumisateet ovat mahdollisia myös Etelä-Suomessa.
Lapissa seuraavan seitsemän vuorokauden lumikertymä voi paikoin olla yli puoli metriä. Ensilumi voi sataa paikoin eteläänkin viikon puolivälin jälkeen. Ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuutta.
"Lapissa seuraavan seitsemän vuorokauden lumikertymä voi paikoin olla yli puoli metriä. Ensilumi voi sataa eteläänkin viikon puolivälin jälkeen."
18. lokakuuta alkavasta viikosta ennustetaan Pohjois-Eurooppaan selvästi tavanomaista sateisempaa.
Lue myös: Siperiassa tapahtuva stratosfäärin lämpeneminen voi vaikuttaa myös Suomen säähän
25. lokakuuta alkava viikko: Kylmin väistyy, sateet jatkuvat
- Lämpötila suuressa osassa maata lähellä tavanomaista
- Ilmanpaine tavanomaista alhaisempi
- Sademäärä tavanomaista suurempi
Lokakuun viimeisellä viikolla sävel jatkuu samana: ilmanpaine Pohjois-Euroopan yllä näkyy yhä olevan tavanomaista alhaisempi, mikä viittaa matalapaineiden ja sateiden läsnäoloon. Tässä asetelmassa myös syysmyrskyt ovat mahdollisia.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Kylmin ilmamassa on kuitenkin väistymässä ja suuressa osassa maata lämpötila on ennusteen mukaan lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Kapealla alueella maan etelä- ja kaakkoisosassa on 0–1 astetta tavanomaista lämpimämpää, kun taas Lapin luoteiskolkassa on hieman tavanomaista kylmempää.
1. marraskuuta alkava viikko: Suomi poikkeaa muusta Euroopasta
- Lämpötila lähellä tavanomaista
- Ilmanpaine paikoin tavanomaista alhaisempi
- Sademäärä lähellä tavanomaista
Marraskuussa ilmanpaine- ja sadepoikkeamat haalistuvat Euroopan yltä, mikä yleensä kielii siitä, että ennuste muuttuu vähitellen epävarmempaan suuntaan ja eri malliajojen välinen hajonta ennusteessa kasvaa.
Merkkejä on kuitenkin vielä siitä, että tavanomaista alhaisemman ilmanpaineen alue pysyttelee Pohjois-Euroopassa tai Jäämerellä ja tavanomaista korkeampi ilmanpaine suosii eteläistä Eurooppaa.
Mielenkiintoista ennusteessa on kuitenkin se, että lämpötilojen osalta Suomi poikkeaa muusta Euroopasta täysin.
Useampi pitkän sääennusteen laskennassa käytetty malliajo liputtaa lempeän lämpimästä loka–marraskuun vaihteesta suuressa osassa Manner-Eurooppaa, mutta Suomeen syyslämpö ei näyttäisi yltävän, vaan lämpötilat olisivat lähellä pitkän ajan keskiarvoja.
8. marraskuuta alkava viikko: Syyslämpöä etelästä?
- Etelä-Suomessa 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpää
- Ilmanpaine lähellä tavanomaista
- Sademäärä paikoin tavanomaista suurempi
Kuukausiennusteen neljännellä, 8. marraskuuta alkavalla tarkasteluviikolla, ilmanpaineessa eikä sadannassa näy Euroopan yllä enää suurempia poikkeamia.
Lämpötilojen osalta signaali jatkuu yhä selvänä: syyslämpö pysyy suuressa osassa Eurooppaa ja voisi nyt yltää myös eteläiseen Suomeen. Muualla Suomessa lämpötila näyttäisi olevan ennusteessa lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja.
Kuukausiennusteen perusteella talviset olosuhteet näyttävät jäävän ohimeneviksi maan etelä- ja keskiosassa, mutta pohjoisessa pysyvään talventuloon kannattaa jo varautua.
"Kuukausiennusteen perusteella talviset olosuhteet näyttävät jäävän ohimeneviksi maan etelä- ja keskiosassa, mutta pohjoisessa pysyvään talventuloon kannattaa jo varautua."
Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kokeiluasteella ja niihin kannattaa suhtautua varauksella. Kuukausiennuste ei koskaan ota kantaa yksittäisen päivän säähän, vaan siinä tarkastellaan kunkin viikon ennustettuja keskiarvoja ja niiden poikkeamia ilmastolliseen keskiarvoon. Yksittäiseen tarkasteluviikkoon saattaakin näin ollen mahtua hyvin erilaista säätä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Lue lisää pitkän sääennusteen tulkinnasta täältä!
Päivitetty 16.10.2021 klo 11.02