Sydänkesän kuukausiennuste: Jatkuuko lämpö? Tältä näyttää heinäkuun puolivälin yli ulottuva lomaennuste
Kuukausiennusteen mukaan sää on kesä–heinäkuun mittaan vaihtelevaa. Lämpimät hellejaksot ovat jatkossakin mahdollisia.
Juhannusviikko on ollut Suomessa kuuma, lämpötilat ovat kivunneet paikoin jopa yli 33 asteen lukemiin. Liikkeellä on ollut myös voimakkaita ukkoskuuroja.
– Länsi-Venäjällä on korkeapainetta, matalapaineiden kaista kulkee puolestaan Atlantilta Pohjois-Euroopan poikki ja Suomen pohjoispuolelta maamme ohitse. Tämä asetelma on ohjannut Suomeen erittäin kuumaa ilmaa, kertoo Forecan meteorologi Jenna Salminen.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan juhannusviikon keskilämpötila on Suomen kaakkoisosassa jopa yli kuusi astetta keskimääräistä lämpimämpi. Etelässä ja idässä on laajalti 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpää, lännestä Koillismaalle puolestaan 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpää. Lapin eteläpuoliskolla on hieman keskimääräistä lämpimämpää, pohjoisempana ollaan keskimääräisen vaiheilla.
Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!
Suomeen on virrannut myös kosteaa ilmaa, joten sää on epävakaistunut.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Kuukausiennusteen mukaan juhannusviikko on etenkin pohjoisessa ja paikoin maan länsiosassa keskimääräistä sateisempi. Etelässä sateet voivat jäädä jopa keskimääräistä vähäisemmäksi, vaikka ajoittain räväköitä sade- ja ukkoskuuroja on etelässäkin liikkeellä. Paikallisesti vettä voi tulla runsaastikin.
Juhannusta kohti kaikkein kuumin ilma alkaa väistyä Suomen itäpuolelle, mutta loppuviikoksikin Suomeen on puskemassa helteistä ilmaa eteläiseen osaan maata.
– Juhannusaattona etelässä ja maan keskivaiheilla ollaan 20 asteen yläpuolella, osin Lapissakin. Etelässä mittaillaan hellettä, myös maan keskivaiheilla hellelukemat ovat mahdollisia. Kylmää ilmaa alkaa virrata kuitenkin Lappiin luoteesta. Lapin viileämmän ilman alueella on juhannusaattona 10–15 astetta, ennustaa Jenna Salminen.
Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.
Juhannuspäivänä etelässä, lounaassa ja idässä voi olla vielä paikoin hellettä. Lännessä lämpötila nousee yhä laajalti 20 asteen tuntumaan tai sen yläpuolelle. Pohjoisessa on 15–20 astetta, pohjoisosassa Lappia saattaa paikoin olla viileämpää.
Lue myös: Juhannuksen sää Suomessa tilastojen valossa
Ukkoset eivät väisty vielä juhannuksenakaan. Sateita ja ukkosia tulee tämän hetken ennusteen mukaan paikoin maan etelä- ja keskiosassa sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä.
Katso videolta kuukausiennuste sateista!
Muualla Euroopassa 21. kesäkuuta alkanut viikko näyttää jakautuvan kahtia. Läntisessä Euroopassa on osin ajankohdan keskimääräisiä lukemia viileämpää ja sateisempaa. Kuumaa ilmaa pääsee kuitenkin itäiseen Eurooppaan.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Miltä näyttää kesän jatko?
Juhannuksen jälkeisellä viikolla 28. kesäkuuta alkaen Suomeen on odotettavissa epävakaista säätä. Suomen lähistöllä liikkuu sekä lämpöä että viileämpää ilmaa.
– Suomen säähän vaikuttanut korkeapaine loittonee ja antaa tilaa matalapaineiselle säälle. Näyttää myös siltä, että jos uutta korkeapainetta pääsee syntymään, se jäisi etäämmälle Suomen itäpuolelle. Jos korkeapaine kuitenkin muodostuu, lämpöä voi ajoittain päästä Suomeenkin, etenkin etelään ja itään. Pohjoisempana on kuitenkin yhä liikkeellä matalapaineita. On mahdollista, että Suomessa olisi ainakin hetkittäin viileämpää ja sateisempaa. Todennäköisimmin vaihtelevaa säätä on pohjoisessa ja lännessä, Jenna Salminen tulkitsee.
"Vielä ei pysty sanomaan, jääkö kesäkuun kuuma jakso kesän kuumimmaksi. Kuukausiennuste jatkaa kuitenkin lämpimällä linjalla."
Kuukausiennusteen mukaan aivan eteläisimmässä ja itäisimmässä osassa maata olisi juhannuksen jälkeisellä viikolla 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpää, muualla maassa viikon keskilämpötilat olisivat keskimääräisiä.
Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa kesä–heinäkuun vaihteessa maan eteläosassa 20–22 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa 16–22 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 14–16 astetta.
Myös muualla Euroopassa 28. kesäkuuta alkavan viikon sää näyttää vaihtelevalta. Viikon keskilämpötila on Euroopassa laajalti keskimääräisen tuntumassa. Korkeapainetta on ainakin ajoittain Lounais- ja Länsi-Euroopassa.
– Mahdollinen Venäjän korkeapaine voisi edesauttaa lämmön ohjautumista itäiseen Eurooppaan. Jos Suomenkin yli mahdollisesti kulkeva viileämpi ilma yltää etelämmäs, se voi vaikuttaa Euroopan keskivaiheilla viilentävästi, Jenna Salminen toteaa.
"Helteisiä jaksoja voi olla tulossa heinäkuussakin"
Heinäkuun 5. päivä alkavalle viikolle kuukausiennuste näyttää, että viikon keskilämpötila olisi Suomessa hieman tavanomaista korkeampi. Pohjois-Euroopassa olisi mahdollisesti aiempaa vähäisempää matalapaineaktiivisuutta.
– Tämä voisi tuoda meille kuivempaa säätä. Lämpöä pääsee ehkä edelleen Suomeenkin asti, joten helteisiä jaksoja voi olla tulossa heinäkuussakin. Suomi pysyy kuitenkin lähellä epävakaampaa aluetta, joten viileää ilmaa saattaa kulkea Suomen lähellä tai päästä purkautumaan Suomen yli. Odotettavissa on siis vaihtelevaa säätä.
Heinäkuun 5. päivä alkava viikko näyttää kuitenkin Pohjois-Euroopassa laajalti keskimääräistä lämpimämmältä.
– Länsi-Euroopassa on korkeapaineen mahdollisuuksia ja kuivempaa. Ennuste ei kuitenkaan ole kovin kuuma, joten tiedossa voi olla vaihtelevaa säätä.
Heinäkuun 12. päivä alkavan viikon ennuste on jo selvästi epävarmempi.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
– Suomen osalta ei ole näkyvissä selvää korkeapainetta, Suomeen voikin ulottua sateita. Pohjoisessa voi olla keskimääräistä sateisempaa, etelässä kuivempaa. Vaihteleva sää onkin todennäköistä etenkin pohjoisessa. Lämpimintä olisi etelässä ja idässä, vaikka lämpöä voi päästä myös pohjoiseen asti, Jenna Salminen sanoo.
Yleisesti ottaen meteorologi summaa, että tulossa on jatkossa vaihtelevaa säätä. Lämpimimmät ilmat näyttävät ulottuvan etelään ja itään.
– Vielä ei pysty sanomaan, jääkö kesäkuun kuuma jakso kesän kuumimmaksi. Kuukausiennuste jatkaa kuitenkin lämpimällä linjalla, Jenna Salminen toteaa.
Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?
Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.
Lue myös: Yllättävä kesän pitkä ennuste – tältä näyttää heinä–syyskuun tilanne!
Katso yli sadan paikkakunnan ennuste!
Päivitetty 23.6.2021 klo 19.09