Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Yksi iso muutos näkyvissä
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Yksi iso muutos näkyvissä

Aurinkoinen kevätpäivä Saariselällä
Runsaiden lumisateiden jälkeen ennusteissa näkyy poutaisempaa ja aurinkoisempaa säätä. Arkistokuva: Markku Kuisma, Saariselkä, 19.3.2022

Tuore kuukausiennuste näyttää keskimääräistä kylmempää säätä Suomeen pitkälle huhtikuulle saakka, vaikkakin signaali heikkenee tämän viikon jälkeen. Sateiden osalta kuukausiennuste ennakoi isoa muutosta: tämä viikko on selvästi keskimääräistä sateisempi ja tuo runsaita lumisateita, kun taas ensi viikolla sateita tulee ennusteen mukaan ajankohdan keskimääräisiä sademääriä vähemmän tai paikoin tavanomaisia määriä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 27. maaliskuuta.

– Sää jatkuu ennusteen mukaan keskimääräistä kylmempänä suuressa osassa maata lähiviikkoina, ennusteen loppupuolella tavanomaista kylmemmän sään signaali jo heikkenee. Lisäksi kuluvan viikon sateinen sää muuttuu 3. huhtikuuta alkavalla viikolla keskimääräistä kuivemmaksi, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Maaliskuu ehti jo aiemmin sulatella lumia etelästä, mutta kuun loppu on tuonut kylmää säätä ja runsaita lumisateita Suomeen.

– Ensi viikolla on tarjolla poutaisempaa ja aurinkoisempaa, mutta aika kylmää huhtikuun alun säätä. Kevät lähestyy hitaasti, mutta varmasti, Joonas Koskela sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 27.3.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
27.3.–2.4.Sää jatkuu Suomessa keskimääräistä kylmempänä. Sateita tulee monin paikoin tavanomaista enemmän. Sateet ovat enimmäkseen lunta. (Viikko 13)Hyvä
3.–9.4.Sää muuttuu korkeapaineen myötä poutaisemmaksi. Edelleen on tavanomaista kylmempää. (Viikko 14)Kohtalainen
10.–16.4.Sää jatkuu edelleen laajalti keskimääräistä kylmempänä. Sademäärissä ei näy merkittävää poikkeamaa. (Viikko 15)Heikko
17.–23.4.Suuressa osassa maata viikon keskilämpötila on lähellä keskimääräistä, maan keskivaiheilla paikoin vähän keskimääräistä alhaisempi. Sadetta voi tulla maan keskivaiheilla vähän normaalia enemmän. (Viikko 16)Heikko

Maaliskuun 27. päivä alkanut viikko: Selvästi keskimääräistä kylmempää – runsaita lumisateita Suomeen

Tämän viikon alku on jo tuonut runsaita lumisateita Suomeen, osassa maata lumisateet jatkuvat viikon mittaan. Kuukausiennusteen mukaan sateita tuleekin tällä viikolla keskimääräistä maalis–huhtikuun vaihteen tienoota enemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennusteen lämpötilakartalla on sininen vire.

– Sää on tällä viikolla Suomessa ja ylipäätään Pohjois-Euroopassa tavanomaista kylmempää. Suuressa osassa Suomea poikkeama on 1–3 astetta keskimääräistä kylmempään suuntaan, lännessä ja Länsi-Lapissa on jopa 3–6 astetta keskimääräistä kylmempää. Kylmän sään myötä runsaita lumisateita tulee vielä viikon edetessäkin, etenkin idässä ja pohjoisessa, Joonas Koskela kertoo.

Päivälämpötilat pysyvät tällä viikolla suuressa osassa maata pakkasen puolella, mutta loppuviikkoa kohden etelässä päästään päivisin jo hieman plussan puolelle.

– Yöt saattavat kuitenkin olla etelässäkin varsin kylmiä, pakkasta voi olla jopa 10–15 astetta, mikäli on selkeää ja heikkotuulista. Lapissa pakkasta voi olla paikoin 20–30 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maalis–huhtikuun vaihteessa maan etelä- ja länsiosassa 2–6 astetta, idässä laajalti 2–4 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen −2 ja 4 asteen välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Länsi-Euroopassa alkanut viikko on keskimääräistä lämpimämpi. Idempänä Euroopassa ollaan melko lähellä tavanomaisia lämpötiloja.

– Euroopassa matalapaineiden reitti kulkee Britteinsaarilta Keski-Euroopan yli itään. Näillä alueilla sää on tällä viikolla laajalti keskimääräistä sateisempaa.

Huhtikuun 3. päivä alkava viikko: Yhä keskimääräistä kylmempää – poutasää yleistyy

Huhtikuun 3. päivä alkavalla viikolla sää jatkuu Pohjois-Euroopassa keskimääräistä kylmempänä. Kylmempää ilmaa valuu myös Euroopan keskiosaan.

– Suomessa poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on enimmäkseen 0–1 astetta, lännessä 1–3 astetta. Korkeapaine vahvistuu Pohjois-Euroopan ylle. Sää on Suomessa tavanomaista kuivempaa tai osassa maata sademäärä on lähellä tavanomaista, Joonas Koskela sanoo.

Sateiden osalta näkyvissä on siis selvä muutos 27. maaliskuuta alkaneen viikon reilusti keskimääräistä sateisempaan tilanteeseen.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muualla Euroopassa sateita tulee 3. huhtikuuta alkavalla viikolla monin paikoin ajankohdalle tavanomaisia määriä. Euroopan itä- ja kaakkoisosassa voi kuitenkin sataa keskimääräistä enemmän ja esimerkiksi Espanjan seudulla sekä paikoin Norjassa puolestaan keskimääräistä vähemmän.

Huhtikuun 10. päivä alkava viikko: Yhä hieman keskimääräistä kylmempää

Kuukausiennuste näyttää 10. huhtikuuta alkavalle viikolle Suomeen ja muualle Pohjois-Eurooppaan edelleen vähän keskimääräistä kylmempää säätä. Sateissa ei näy enää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.

Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Euroopan keskiosassa viikon keskilämpötilat ovat lähellä tavanomaisia, Välimerellä on hieman lämpimämpää kuin keskimäärin. Suurimmassa osassa Eurooppaa sademäärässä ei näy enää merkittävää poikkeamaa tavanomaisesta.

Huhtikuun 17. päivä alkava viikko: Miltä näyttää huhtikuun loppupuolisko?

Sään ennustettavuus heikkenee jo ennusteen edetessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Keskimääräistä viileämmän sään signaali näyttää kuitenkin pysyvän sitkeästi Suomen eteläpuoliskon yllä, mutta poikkeama tavanomaisesta ei ole suuri, 0–1 astetta. Muutoin viikon keskilämpötila on Euroopan alueella lähellä tavanomaista tai vähän korkeampi, etenkin Välimeren läheisyydessä, Joonas Koskela sanoo.

Ilmanpaineen ja sademäärän ennusteissa ei juurikaan näy enää merkittäviä poikkeamia Euroopan alueella.

– Länsi-Euroopassa sekä pohjoisessa Euroopassa on paikoin pieni mahdollisuus vähän keskimääräistä sateisemmalle säälle. Kaakkois-Euroopassa voi puolestaan olla hieman keskimääräistä kuivempaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän pitkä ennuste julki! Tältä näyttää huhti–kesäkuun jakso – vaisu viesti Suomeen

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 29.3.2023 klo 10.10

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat